Vijesti

Polifenoli iz manga kod upalnih bolesti crijeva

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Polifenoli iz manga kod upalnih bolesti crijeva

Znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu navode da osmotjedno uzimanje ekstrakta manga, bogatog polifenolima poput galotanina i galne kiseline, može smanjiti vrijednosti proupalnih markera kao što su interleukin-8 (IL-8) i faktor stimulacije granulocitno-makrofagnih kolonija (GM-CSF). Rezultati istraživanja, također su pokazali da su polifenoli manga utjecali na značajno povećanje obilja probiotičkih sojeva Lactobacillus spp., Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri i Lactobacillus lactis.

U pilot studiju bilo je uključeno deset osoba s dijagnozom upalnih bolesti crijeva. Svim sudionicima dodijeljene su doze ekstrakta pulpe manga od 200-400 mg na dan, počevši od najmanje, a zatim im je doza tijekom prvog tjedna povećavana. Rezultati su pokazali da je ekstrakt pulpe manga povezan sa značajnim poboljšanjima rezultata upitnika Simple Clinical Colitis Activity Index (SCCAI) koji se koristi za procjenu ozbiljnosti simptoma kod osoba s upalnom bolesti crijeva. Nadalje, razina proupalnih markera interleukina-8 smanjila se za 16,2%, onkogena reguliranog rastom (GRO) za 25% i faktora stimulacije granulocitno-makrofagnih kolonija za 28,6%. Također je povećan broj različitih vrsta laktobacila, što je popraćeno većom proizvodnjom fekalne maslačne kiseline. Prikupljeni dokazi pokazali su da neke kratkolančane masne kiseline, posebice maslačna, imaju zaštitnu ulogu u održavanju mukozne barijere debelog crijeva, pa tako pomažu u obnavljanju propusnosti sluznice crijeva kod pacijenata s upalnom bolesti.

U provedenom istraživanju, osmotjedni unos ekstrakta manga značajno je povećao proizvodnju fekalne maslačne kiseline, što može rezultirati pojačanom funkcijom mukozne barijere. Stoga, obogaćivanje prehrane mangom ili drugim namirnicama bogatim galotaninom izgleda kao korisna potpora konvencionalnim lijekovima u liječenju upalne bolesti crijeva, zaključili su znanstvenici.

Izvor: Nutrition Research