Vijesti

Probiotici - pomoć djeci kod alergije na kikiriki

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Probiotici - pomoć djeci kod alergije na kikiriki

 

Prema novom preglednom radu koji je uključivao 1.500 djece, smanjenje osjetljivosti na kikiriki korištenjem oralne imunoterapije, učinkovitije je ako se kombiniraju antihistaminici i probiotici. Iako oralna imunoterapija za liječenje alergije na kikiriki predstavlja obećavajući način liječenja te vrste alergije kod djece, briga o sigurnosti i dalje ostaje najčešća prepreka širokom prihvaćanju te terapije.

Australski istraživači uspjeli su sustavno ocijeniti dostupne dokaze da bi utvrdili rizik te učestalost nuspojava koje se javljaju tijekom oralne imunoterapije za liječenje alergije na kikiriki. Pregledali su 27 prethodnih studija na temu oralne imunoterapije, u kojima je sudjelovalo 1.500 djece. Glavni istraživači navode da su identificirali tri ključna čimbenika koja mogu umanjiti rizik od nuspojava prilikom liječenja alergije na kikiriki.

Provedeno istraživanje pokazalo je porast broja djece koja bi mogla podnijeti oralnu imunoterapiju kada im se tijekom liječenja daju antihistaminici i probiotici, i to čak za 10%. Istraživači su otkrili da je ukupni rizik od nuspojava koji zahtijeva liječenje iznosio 38,3%, a rizik od prestanka liječenja zbog nuspojava 6,6%. Učestalost nuspojava koje zahtijevaju liječenje bila je manja u studijama koje su uključivale terapiju s dodatnim uzimanjem antihistaminika i probiotika, u usporedbi s onima u kojoj su djeca bila podvrgnuta isključivo oralnoj imunoterapiji.

S utvrđenom neosjetljivošću istraživanje je završilo 70% djece koja su započela liječenje bez dodatka antihistaminika i probiotika. U slučajevima primjene terapije s dodatkom antihistaminika i probiotika, udio djece s identificiranom neosjetljivošću porastao je na 80%. Također, udio djece kod koje je dosegnuta ciljana doza održavanja bio je veći u studijama koje su uključivale potpornu terapiju. Znanstvenici su također uvidjeli da je s povećanom ciljanom dozom terapije, te većanom brzinom davanja doze prvog dana liječenja, veća mogućnost alergijske reakcije.

Trenutni dokazi upućuju na veću djelotvornost imunoterapije s obzirom na placebo u postizanju imunosnog cilja neosjetljivosti. Stoga znanstvenici smatraju da bi se buduća klinička ispitivanja trebala usmjeriti na poboljšanje protokola liječenja s ciljem povećanja sigurnosti, uz istovremeno održavanje visoke razine učinkovitosti.

Izvor: Scientific Reports