Vijesti

Vitamin D za zdravlje dječjeg srca

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Vitamin D za zdravlje dječjeg srca

 

Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da djeca s prekomjernom tjelesnom masom i pretila djeca imaju veći rizik od nedostatka vitamina D kao i od razvoja dijabetesa i srčanih bolesti. U takvim slučajevima, uzimanje vitamina D u relativno visokim dozama svaki dan tijekom 6 mjeseci poboljšalo je njihovo kardiovaskularno zdravlje. Niži krvni tlak i poboljšana osjetljivost na inzulin zabilježeni su kod djece koja su dobivala veću dozu vitamina D, u usporedbi s vršnjacima koji su dobivala nižu dozu.

Istraživači su proveli kliničko ispitivanje na zdravoj djeci u dobi od 10-18 godina, koja pate od nedostatka vitamina D, a ujedno su pretila ili prekomjerne tjelesne mase. Od 225 djece koja su sudjelovala u studiji, njih 211 bilo je crne rase. Naime, kod osoba s tamnijom kožom postoji veći rizik od nedostatka vitamina D zbog veće količine pigmenta melanina u koži, koji djeluje kao prirodna krema za sunčanje te inhibira proizvodnju vitamina D.

Djeca su bila podijeljena u tri skupine te su dobivala različite količine vitamina D. Jednoj skupini dodijeljeno je uzimanje tableta od 600 IU na dan, što je trenutno preporučeni dnevni unos vitamina D. Druge dvije skupine uzimale su tablete od 1.000 IU ili 2.000 IU na dan, što je još uvijek manje od dnevnog maksimuma koji se smatra sigurnim za djecu u navedenom dobnom rasponu, a iznosi 4.000 IU. Ispitanici kao ni liječnici, nisu znali koja doza vitamina D im je dodijeljena. Nakon razdoblja od šest mjeseci, djeca koja su svakodnevno primala 2.000 IU vitamina D, imala su smanjenu razinu glukoze u krvi i poboljšanu osjetljivost na inzulin, što smanjuje rizik od dijabetesa i poboljšava zdravlje srca. Također, na samom kraju ispitivanja, kod djece koja su svakodnevno primala 1.000 IU vitamina D zabilježen je niži krvni tlak. Trenutne preporuke za uzimanje vitamina D vezane su uz optimalno zdravlje kostiju. Međutim, poznato je da on sudjeluje u puno više procesa u organizmu. Može „uključiti“ i „isključiti“ gene koji usmjeravaju stanice da reguliraju razinu glukoze u krvi kao i vaskularnu te imunosnu funkciju.

Analize krvi pokazale su da s većim dnevnim unosom vitamina D raste i njegova koncentracija kod djece. Po završetku ispitivanja, ni u jednoj skupini nije zabilježen nedostatak vitamina D u krvi. Studija iz 2019. godine, objavljena u časopisu American Heart Association's Journal Hypertension, otkrila je da djeca rođena s niskom razinom vitamina D imaju oko 60% veći rizik od povišenog sistoličkog krvnog tlaka u dobi između 6 i 18 godina, u usporedbi s djecom rođenom s normalnom razinom vitamina D u krvi. Studija je također otkrila da su djeca s kontinuirano niskom razinom vitamina D u ranom djetinjstvu, imala dvostruko veći rizik od povišenog sistoličkog krvnog tlaka u dobi između 3 i 18 godina. Međutim, istraživanje nije pokazalo poboljšanja u drugim kardiovaskularnim i metaboličkim markerima koji se koriste za procjenu zdravlja, što pokazuje da uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani samo po sebi nije lijek za poboljšanje zdravlja srca kod djece s vrlo visokim rizikom od dijabetesa i srčanih bolesti.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition