Europski i Svjetski tjedan cijepljenja

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

#CjepivaDjeluju

Europski i Svjetski tjedan cijepljenja

Europski tjedan cijepljenja (20.-26.travnja 2020.)

Svake godine u travnju Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije obilježava Europski tjedan cijepljenja (European Immunization Week). Cilj kampanje je promicanje ključnog značenja koje cijepljenje  ima u sprječavanju širenja bolesti i zaštiti života. Aktivnosti koje se poduzimaju u Europi usklađene su s globalnim aktivnostima koje se organiziraju u sklopu Svjetskog tjedna cijepljenja koje provodi Svjetska zdravstvena organizacija, i s inicijativama u ostalim regijama SZO. Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) podržava Europski tjedan cijepljenja i osigurava znanstvene dokaze o imunizaciji.

Ove se godine u Europi kampanja provodi po 15. put. Tijekom ovog tjedna Europski ured  Svjetske zdravstvene organizacije isticat će ključnu ulogu koju  imaju medicinske sestre i primalje u zaštiti zdravlja cijepljenjem. Svjetska zdravstvena organizacija 2020. proglasila je Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja, a njihova je uloga iznimno  važna i često presudnu upravo u poticanju cijepljenja, posebice u edukaciji roditelja i onih koji će tek postati roditelji. 

U svim zemljama u Europi govorit će se o načinima na koje cijepljenje doprinosi zdravlju pomažući:

- u sprječavanju bolesti zbog kojih dolazi do smrtnosti ili koje trajno utječu na budućnost djece

- podržati zdrave obitelji i zdravo starenje

- sprječiti nekoliko oblika raka

- smanjiti opasnost od antimikrobne rezistencije.


Svjetski tjedan cijepljenja (24.-30. travnja 2020.)

Svjetski tjedan cijepljenja (World Immunization Week) ima za cilj promicati uporabu cjepiva u zaštiti zdravlja osoba svih dobnih skupina od zaraznih bolesti. Imunizacija svake godine spašava milijune života i širom svijeta je prepoznata kao jedan od najuspješnijih i najisplativijih zdravstvenih postupaka. Unatoč tome, u svijetu je danas i dalje gotovo 20 milijuna djece koja ne dobivaju cjepiva koja im trebaju.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog tjedna cijepljenja je je #VaccinesWork for All, a kampanja će se usredotočiti na to kako su cjepiva - i znanstvenici koji ih razvijaju, zdravstveno osoblje koje cijepi i osobe koje se cijepe - heroji, jer rade na zaštiti zdravlja svih i svugdje.


Ciljevi kampanje 2020:

Glavni cilj kampanje je potaknuti veći angažman po pitanju imunizacije i važnosti cijepljenja u  poboljšanju zdravlja i dobrobiti svih ljudi, tijekom cijelog života, u cijelom svijetu.

WHO i partneri žele istaknutivrijednost cjepiva u očuvanju zdravlja djece i društava u cjelini, naglasiti kako je redovno cijepljenje temelj snažnih i održivih zdravstvenih sustava i sveobuhvatne zdravstvene zaštite, te ukazati na potrebu kontinuiranog poboljšanja programa imunizacije, detektiranja i uklanjanja barijera u dostupnosti cijepljenja, te povećanja ulaganje u cjepiva i cijepljenje.


Zašto je cijepljenje važno?

Poboljšanje dostupnosti cijepljenja od ključnog je značaja za postizanje Ciljeva održivog razvoja UN-a, smanjenje siromaštva i sveobuhvatne zdravstvene skrbi. Redovno cijepljenje dio je zdravstvene skrbi već na samom početku života – za novorođenčad, dajući svakom djetetu šansu za zdrav život, a nastavlja se sve do starosti.

Cijepljenje je temeljna strategija i u ostvarenju drugih zdravstvenih ciljeva, od suzbijanja virusnog hepatitisa, do sprječavanja antimikrobne rezistencije i stvaranja uvjeta za poboljšanje zdravlja adolescenata i zdravstvene skrbi trudnica i novorođenčadi.C

Cjepiva diljem svijeta štite djecu i sprječavaju epidemije bolesti. Borba protiv epidemija nakon njihovih izbijanja je skupa, nedovoljno učinkovita i ne može spriječiti gubitak ljudskih života. Jedini održivi odgovor je prevencija - osiguravanjem dostupnosti cijepljenja s odgovarajućim cjepivima za sve,  u pravom trenutku.

Iako je danas većina djece cijepljena, još uvijek je previše onih koji su izostavljeni. Neprihvatljivo je da često nisu cijepljena upravo djeca s najvećim rizikom - pripadnici marginaliziranih skupina, najsiromašniji, oni s područja pogođenih sukobima ili oni koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove... Ukoliko ta djeca obole od zaraznih bolesti, prijete im najteže zdravstvene posljedice i najmanje je vjerovatno da će dobiti spasonosno liječenje i skrb.


 Izvori:

https://www.who-europe-campaigns.org/european-immunization-week-2020/

https://www.who.int/news-room/campaigns/world-immunization-week/world-immunization-week-2020


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner