Vijesti

Probiotici za dječji imunitet

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Probiotici za dječji imunitet

Novi podaci pokazuju da je svakodnevna konzumacija mješavine probiotika u tromjesečnom razdoblju kod vrtićke djece smanjila izostanak iz vrtića za 1,7 dana, u usporedbi sa 2,4 dana u skupini kojoj je dodijeljen placebo. Također je došlo i do smanjenja ozbiljnosti infekcija respiratornog trakta u skupini kojoj su dodijeljeni probiotici. Studija pruža prve dokaze da bakterije soja Lactobacillus plantarum HEAL9 i Lactobacillus paracasei 8.700:2 smanjuju ozbiljnost prehlade kod djece, što se odražava ublažavanjem simptoma, smanjenom potrebom za lijekovima tijekom ispitivanja i smanjenjem odsutnosti iz vrtića zbog bolesti.

Rezultati studije idu u prilog stalno rastućoj grani znanosti koja podupire potencijalna, blagotvorna djelovanja probiotika na imunitet. Iako su učinci često specifični za pojedine sojeve, nedavno istraživanje izvijestilo je da smanjenje incidencije i trajanja infekcija dišnih puteva u SAD, i to kao rezultat korištenja probiotičkih dodataka prehrani, može dovesti do uštede u iznosu višem od milijardu dolara. Objavljeni podaci pokazali su da probiotici mogu smanjiti trajanje infekcije, učestalost upotrebe antibiotika te izostajanje s radnog mjesta.

Provedena studija prva je u kojoj je utjecaj mješavine probiotika na imunosni sustav testiran kod djece. U istraživanju je sudjelovalo 131 zdravo vrtičko dijete u dobi od 1-6 godina, te kojima je nasumično dodijeljena mješavina probiotika ili placebo. Rezultati su pokazali da svakodnevno konzumiranje probiotika značajno smanjuje ozbiljnost simptoma nazalne kongestije, u usporedbi s djecom kojoj je davan placebo. Uz to, kod primjene probiotika zabilježena je manja učestalost istodobne uporabe lijekova, u usporedbi s placebom. Rezultati su također pokazali, u odnosu na placebo, smanjenje izostanaka iz vrtića, smanjenje jačine simptoma tijekom dana kao i smanjeno plakanje kod djece koja su primala probiotik. Komentirajući potencijalne mehanizme djelovanja, istraživači su primijetili da bakterije soja Lactobacillus paracasei 8.700:2 kao i sojevi genetski slični soju Lactobacillus plantarum HEAL9, mogu inducirati urođene imunosne funkcije posredovane stanicama i aktivirati T-limfocite, bijele krvne stanice koje igraju važnu ulogu u imunom sustavu.

Izvor: European Journal of Nutrition i Frontiers in Pharmacology