COVID-19

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Upute Hrvatske ljekarničke komore

COVID-19

 

VAŽNO:

Sukladno odluci Nacionalnog kriznog stožera Republike Hrvatske i Kriznog stožera Ministarstva za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusa ljekarne od ponedjeljka 23.03.2020. do daljnjeg rade isključivo u skraćenom radnom vremenu od 08 do 17 sati.

Ta odluka odnosi se na sve ljekarne na cijelom teritoriju Republike Hrvatske izuzev dežurnih ljekarni.

Nakon širenja epidemije virusa COVID-19  u Hrvatskoj, nažalost, bilo je slučajeva nepridržavanja mjere samoizolacije određenog broja osoba koje su dolaskom u ljekarnu ugrožavale zdravlje ljekarnika i ostalih građana.

S obzirom da je u Hrvatskoj potvrđena lokalna transmisija bolesti, sigurnosne epidemiološke mjere podignute su na višu razinu. Prema definiciji preuzetoj sa stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pod rizičnim bliskim kontaktom smatra se bliski kontakt dulje od 15 minuta (<2 metra udaljenosti) u bilo kojem okruženju s oboljelim od COVID-19.

Udaljenost od 1 metra općenito se smatra dovoljnom da bi se umanjio izravni kontakt s kapljicama, no iz javnozdravstvenih razloga, bliski kontakt definiran je kao udaljenost od 2 metra.

U skladu s višim epidemiološkim mjerama HLJK donosi dva nova plakata s važnim obavijestima za pacijente o odgovornom ponašanju izvan ljekarni i u njima, te o provjeri epidemiološkog statusa pacijenata.

Izvor: www.hljk.hr

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner