Vijesti

Astaksantin za zdravlje mozga

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Astaksantin za zdravlje mozga

 

Antioksidans astaksantin blagotvorno djeluje na kožu, srce i bol u zglobovima, a najnovije istraživanje pokazalo je da može smanjiti i depresiju i stres kod zdravih ispitanika, te poboljšati pamćenje kod osoba s blagim padom kognitivnih funkcija. Dodaci prehrani za zdravlje mozga prirodni su spojevi ili biljni ekstrakti koji poboljšavaju pamćenje, pažnju i budnost kod zdravih pojedinaca. Jedan od spojeva koji se ističe u toj skupini je karotenoid astaksantin. Može se naći u prirodi kod određenih biljaka, životinja i algi. Taj snažni antioksidans dobiva se iz mikroalgi vrste Haematococcus pluvialis. Interesantan je zbog antioksidativnih, protuupalnih i kardioprotektivnih svojstava, zdravstvenih učinaka na vid, te modulacije imunosnog sustava i neuroprotektivnih aktivnosti.

Prva klinička studija bila je usredotočena na psihološko raspoloženje. U studiji je sudjelovalo 28 zdravih, aktivnih, odraslih ispitanika u dobi od 26-63 godine, kod kojih nije dijagnosticirana depresija. Tijekom 8 tjedana uzimali su astaksantin, a kontrolna skupina placebo. Dodatak prehrani sadržavao je ekstrakt mikroalgi vrste Haematococcus pluvialis koji sadrži 12 mg astaksantina te je kombiniran s trigliceridnim uljem srednjeg lanca i malom količinom D-α tokoferola radi održavanja stabilnosti sastava kapsule. Po završetku studije primijećena su značajna poboljšanja u određenim parametrima - osjećaj depresije smanjio se za 57%, mentalni umor za 36%, a 11% ispitanika prijavilo je porast psihičkog raspoloženja. Rezultati studije prikupljeni su pitanjima o njihovom osjećaju depresije, koji mogu imati i osobe kod kojih depresija nije klinički dijagnosticirana. Koautori studije navode da je uočeno poboljšanje i drugih važnih parametara mentalnog zdravlja poput napetosti, bijesa i mentalne pomutnje. Ističu da je zbog produljenja životnog vijeka porasla i prodaja dodataka prehrani namijenjenih očuvanju mentalnog zdravlja, jer prosječna starost raste u gotovo svim razvijenim zemljama

Još jedno istraživanje provedeno u Japanu ispitivalo je kognitivno zdravlje sudionika u randomiziranoj dvostrukoslijepoj studiji kontroliranoj placebom. Svi ispitanici bili su zdrave odrasle osobe s blagom zaboravnošću. Podijeljeni su u dvije skupine. Jedna je uzimala 9 mg ekstrakta astaksantina iz mikroalgi Haematococcus pluvialis, dok je druga uzimala šafranovo ulja u obliku tableta. Nakon 12 tjedana, pokazalo se statistički značajno poboljšanje kod osoba koje su uzimale astaksantin, u usporedbi sa skupinom koja je koristila placebo, i to nakon provedenih ispitivanja kognitivne funkcije i pamćenja. Verbalno i složeno pamćenje također je značajno poboljšano, što je testirano računalnim sustavom koji se koristi za praćenje i mjerenje funkcije mozga. Složeno pamćenje povećano je za 22,3%, poboljšanje u rasuđivanju povećalo se za 48,2%, a subjektivni simptomi poboljšani su za 25%.

Izvori: EC Nutrition, Pharmacometrics