Vijesti

Ulje krila - superioran izvor kolina

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ulje krila - superioran izvor kolina

 

Tek objavljena studija provedena na zdravim dobrovoljcima imala je za cilj usporediti farmakokinetiku kolina u plazmi i dobivanje derivata kolina nakon unosa dva različita oblika kolina: fosfatidilkolina iz ulja račića krila (SuperbaBoostTM) i kolin-bitartarata.

Kolin, organska molekula topljiva u vodi, esencijalni je nutrijent vrlo važan za ljudsko zdravlje. Potreban je u brojnim biološkim procesima, uključujući sintezu neurotransmitera, a također je važan za održavanje strukture i normalnog funkcioniranja stanica. Većina nutritivnih potreba za kolinom osigurava se prehranom, a bogati izvori su pileća i goveđa jetra, jaja i bijela riba. U pojedinim slučajevima povećane potrebe nužno je nadoknaditi dodacima prehrani. Ovisno o kemijskom obliku kolina iz različitih izvora, njegova se apsorpcija i metabolizam također mogu razlikovati i snažno utjecati na bioraspoloživost slobodnog kolina.

Znanstvenici su došli do vrlo zanimljivih rezultata koji su pokazali da, iako su razine slobodnog kolina u plazmi slične nakon uzimanja oba oblika kolina, maksimalnu koncentraciju kolina u plazmi bilježe tek nakon značajno dužeg vremenskog razdoblja uz fosfatidilkolin iz ulja račića krila. Nadalje, metaboliti kolina iz oba ispitivana proizvoda značajno su se razlikovali. Razine biološki važnih metabolita betaina i dimetilglicina (DMG) bile su veće, dok su razine trimetilamin-N-oksida (TMAO) metabolita koji je povezan s povećanim rizikom od bolesti srca i krvožilja, bile znatno niže nakon unosa fosfatidilkolina iz ulja račića krila u usporedbi s kolin-bitartaratom.

Ti podaci jasno pokazuju da metabolizam kolina pomoću mikrobioma crijeva, a samim time i stvaranje trimetilamin-N-oksida (TMAO) znatno varira ovisno o izvoru kolina. Osim što je superioran izvor omega-3 masnih kiselina, to je istraživanje jasno potvrdilo da je ulje račića krila također adekvatan izvor kolina i njegovih metabolita betaina i dimetilglicina (DMG) bez povišenja razine nepoželjnog metabolita trimetilamin-N-oksida (TMAO).

Izvor: Nutrients