Vijesti

Može li spirulina pomoći pri mršavljenju?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Može li spirulina pomoći pri mršavljenju?

Rezultati objavljene studije objedinjuju podatke 278 osoba koje su sudjelovale u 5 zasebnih randomiziranih kliničkih studija kojima se ispitivalo može li suplementacija plavozelenim mikroalgama pomoći smanjiti tjelesnu masu i postotak tjelesne masti. Prethodne studije pokazale su da spirulina može biti korisna u liječenju pretilosti, uz naznake da može imati blagotvorne učinke na apetit, apsorpciju nutrijenata, mikrobiotu crijeva i upalne procese. Iako se uzimanje spiruline kao dodatka prehrani čini prikladnim izborom za pretile osobe, znanstveni dokazi relativno su ograničeni i heterogeni, jer se u znanstvenoj literaturi može pronaći nekoliko manjih studija, od kojih svaka daje različite rezultate, te nemaju sažetak ili zajedničku analizu rezultata.

Zato je provedena meta-analiza objavljenih randomiziranih kontroliranih ispitivanja radi ocjene učinka suplementacije spirulinom na pretilost. U 5 studija sa 278 ispitanika, njih 145 je uzimalo spirulinu, a preostala 133 činili su kontrolnu skupinu. Nakon objedinjavanja podataka, rezultati 5 studija pokazali su značajno smanjenje tjelesne mase, s prosječnim gubitkom od 1,56 kg u skupinama koje su koristile spirulinu. Daljnjom analizom podskupina na temelju zdravstvenog stanja, utvrđeno je da je promjena tjelesne mase kod pretilih osoba bila veća nego kod ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom koji nisu pretili, i to s prosječnim gubitkom od 2,06 kg kod pretilih osoba i 1,28 kg kod ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom. Meta-analiza također je pokazala da suplementacija spirulinom dovodi do značajnog smanjenja postotka tjelesne masti u prosjeku za 1,02% i redukcije opsega struka.

Zaključeno je da provedena studija podržava stav o blagotvornom učinku spiruline na tjelesnu masu, udio tjelesne masti i na opseg struka. Učinak je izraženiji kod pretilih osoba nego kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom.

Izvor: Complementary Therapies in Medicine