Iz iskustva …

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Ovaj put mag.pharm. Melita Petrović donosi odgovore na pitanja o gripi, povišenoj temperaturi kod djece, o tegobama nakon prejedanja i o depresiji 

Iz iskustva …
Gripa – uvijek aktualna, a ponekad i opasna

Ove sezone povećao se interes za cjepivom, a na tržištu je dostupno novo četverovalentno cjepivo, ili, kako je zatražio jedan pacijent, „ono koje je duplo jače nego lani“!

Imunitet na influencu ne može se stvoriti, jer se svake godine virusi mijenjaju, tj. mutiraju, pa se sukladno tome mijenjaju i cjepiva. Za sezonu 2019/20.  nabavljeno je četverovalentno cjepivo protiv gripe (besplatno za iste kategorije stanovništva kao i dosadašnjih godina). To ne znači da je „jače“ nego da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa A i dva tipa virusa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Tj. cjepivo sadrži antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B. Takvo cjepivo slijedi aktualnu epidemiologiju influence i pruža bolju, tj. širu zaštitu.

Na povećanu potražnju za cjepivom, ove su sezone vjerojatno utjecali velik broj oboljelih prošle godine (po podacima HZJZ više od 61.000 oboljelih, a 117 sa smrtnim ishodom) i najava jače epidemije. Osim visokorizičnih skupina kojima HZZO svake godine osigurava besplatno cijepljenje (osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima srca i prirođenim srčanim greškama, kroničnim   bolestima pluća, s metaboličkim bolestima uključujući dijabetes, s oslabljenim imunološkim sustavom, zdravstveni djelatnici…) cjepivo u ljekarnama traže i drugi. Naravno, postavljaju nam razna pitanja - o učinkovitosti cijepljenja, o nuspojavama, da li da se uopće cijepe ako su zdravi, što s djecom i trudnicama…

Stručnjaci se slažu da je cijepljenje najučinkovitija zaštita od gripe. Iako nije 100% učinkovito  (smatra se da sprječava pojavu influence u 70-90% slučajeva)  smanjuje broj odlazaka liječniku, hospitalizaciju, potrošnju antibiotika, bolovanja, izostanaka iz škole, i - što je najvažnije - stopu komplikacija i smrti povezanih s gripom. Ako se gripa i pojavi kod cijepljenih osoba, obično je blaža. Cjepivo se smatra vrlo sigurnim, nuspojave su blage i prolazne, a  najčešće su lokalne na mjestu uboda (crvenilo, otok, bolnost) te su moguće blago povišena temperatura i glavobolja. Jedina kontraindikacija je alergija na jaja, a kod osoba s akutnom febrilnom bolešću cijepljenje treba odgoditi.

Visok je pobol influence kod djece, skupine koja se malo cijepi protiv te bolesti, a visoka je učestalost posjeta ambulanti, te hospitalizacije zbog komplikacija. Djeca se mogu cijepiti nakon 6. mjeseca života, a preporuča se i trudnicama kao rizičnoj skupini zbog povećanog broja mogućih komplikacija.

Ako pacijenta ipak zadesi gripa, savjetujemo simptomatsko liječenje koje, toliko puta ponavljano, mislimo da svi znaju. No, valja podsjetiti svaki puta iznova: mirovanje, uzimanje toplih napitaka, snižavanje povišene temperature (oblozi, paracetamol, ASK, ibuprofen) dekongestivi za nos, antitusici za suhi, odnosno mukolitici za produktivni kašalj. Nije potrebno odlaziti u ambulante, no valja upozoriti na alarmantne simptome koji zahtijevaju liječnički pregled ili hospitalizaciju. To su ubrzano disanje i kratki dah, bol ili pritisak u prsima, konfuzija i iznenadna dezorijentiranost, povraćanje i proljev koji ne prestaju.

 

Povišena temperatura kod djece

Antipiretici su, pogotovo u zimskim mjesecima, najtraženiji lijekovi. Kada se radi o povišenoj temperaturi kod djece, prestrašeni  roditelji, a još češće bake i djedovi, često djeci daju lijek prečesto i u prevelikim dozama. Nerijetko se i dvoume između paracetamola i ibuprofena. Nikad nije suvišno upozoriti na predoziranje, nuspojave i moguće rizike, naročito kod uporabe antipiretika za djecu.

Roditelji male djece skloni su djetetu dati paracetamol da bi njime smanjili tek blago povišenu temperaturu koju tretiraju kao bolest, što je potpuno pogrešno. Povišenom temperaturom kod djece smatra se ona viša od 38°C pod pazuhom, odnosno 38,5°C rektalno. No, novije smjernice kao kriterij za snižavanje temperature ne stavljaju u prvi plan termometrom izmjerenu vrijednost, nego preporučaju pratiti izgled i raspoloženje djeteta, pa se temperatura može snižavati i prije dostizanja navedenih vrijednosti ako npr. dijete klone i prestane uzimati tekućinu, ili ako je razdražljivo, umorno ili pospano. Primarno treba primijeniti fizikalne metode (oblozi od mlake vode), potrebno je razodjenuti dijete, ponuditi mu tekućinu, a po potrebi dati paracetamol u prikladnom obliku i uz  strogo pridržavanje propisanih doza. Obavezno se treba uputiti liječniku kada  dijete ima temperatura veću od 40°C , te ako se pojave tresavica, povraćanje ili loše opće stanje djeteta. 

Roditelji često pitaju čime je bolje snižavati temperaturu kod djece, paracetamolom ili ibuprofenom. Važno je napomenuti da se oba lijeka ne smiju davati istovremeno. Preporuča se prvo primijeniti paracetamol, a ako nije učinkovit unutar 1-4 sata, u sljedećoj dozi zamijeniti ga ibuprofenom. Takvo, naizmjenično davanje paracetamola i ibuprofena kod djece preporuča se samo u slučaju kada se jednim lijekom ne može postići efekt. 

Na tržištu postoji paracetamol u različito doziranim pripravcima i u različitim oblicima, tako da je moguće odabrati prikladan lijek za svaki uzrast i tjelesnu težinu. Za novorođenčad i dojenčad do 3 mjececa (tjelesna masa do 5 kg) uobičajena je doza 10-15 mg/kg težine, odnosno 60 mg paracetamola 3-4 puta na dan. Dojenčad od 3 mj. do jedne godine (5-10 kg) ½ do 1čepić 3-4 puta na dan, a djeca od 1-5 godina (10-20 kg) 1-2 čepića 3-4 puta na dan.

Općenito je pravilo doziranja paracetamola 10-15 mg/kg tjelesne mase, a razmak između pojedinih doza ne smije biti kraći od 4 sata. Tablete su namijenjene odraslima i djeci nakon 12 g. u dozi od 500-1.000 mg, i to 3-4 puta na dan (max. 4 g/dan). Djeci od 6-12 g. može se dati pola prethodno navedene doze (max. 2 g/dan) dok su šumeće tablete od 1.000 mg namijenjene odraslima i djeci starijoj od 15 g. (odnosno iznad 50 kg). Najvažnije je zapamtiti da je  maksimalna dnevna doza za odrasle 4 g i ne smije se prekoračiti (u nekim državama EU maksimalna doza paracetamola je smanjena na 2,4 g, a iz opreza, radi mogućnosti zlouporabe i neracionalnog trošenja, povučen je iz trgovačke mreže samo u ljekarne). 


Zdravstvene tegobe nakon pretjerivanja s hranom i pićem

Uobičajeno nakon blagdana i praznika, ali i nakon vikenda, pacijenti koji su pretjerali s jelom i pićem u ljekarni traže lijek za olakšanje tegoba.

Svi vole druženje u obiteljskom i prijateljskom okruženju uz obilje jela i pića. Poneseni veseljem, ponekad u tome pretjeramo, pa jutro poslije dočekamo i one manje ugodne trenutke. Svi znaju da bi trebali biti umjereni u konzumaciji hrane i pića te da prejedanje i previše alkohola mogu biti štetni, no upozorenja se ponekad zaboravljaju. Zbog prevelike količine hrane, šećera i alkohola javljaju se različite poteškoće. Najčešće se radi o probavnim smetnjama poput nadutosti, bolova u trbuhu, žgaravici, mučnini, povraćanju, opstipaciji, glavobolji…

Za ublažavanje neugodnih simptoma mamurluka neki posežu za tradicionalnim „lijekovima“ koje preporuča pučka medicina – tekućina od kiselih krastavaca, Coca-Cola, puno vode, jaka kava, tuširanje… no najčešće se traži brzo i učinkovito rješenje u tableti. Jedan poznati stari preparat u obliku šumećih tableta svojim sastavom ublažava nekoliko simptoma - acetilsalicilna kiselina ublažava glavobolju, soda bikarbona smanjuje učinak alkohola na sluznicu gastrointestinalnog trakta (neutralizira višak kiseline u želucu) a limunska kiselina pomaže čišćenju toksina iz tijela. Uz oprez kod korištenja (obratiti pažnju na kontraindikacije i interakcije) preparat je vrlo učinkovit, no nažalost teško je dostupan u našim ljekarnama.

Za oporavak od mamurluka savjetujemo odmor. Tijelu treba dati dovoljno vremena da se oporavi, tijekom cijeloga dana treba polako piti vodu, izbjegavati masnu i tešku hranu, a uzimati voće i povrće te prirodne sokove (npr. rajčica,  naranča…). Kavu i crni čaj bolje je izbjegavati, jer imaju diuretsko djelovanje koje može pojačati dehidraciju. Nakon povlačenja mučnine preporučuje se rastegnuti mišiće i odraditi nekoliko jednostavnih vježbi.

Posljednjih godina na tržištu su dostupni i adsorbensi,  pripravci koji se primjenjuju oralnim putem, a imaju svojstvo „upijanja“ štetnih tvari u probavnom sustavu. Na taj način pomažu kod detoksikacije, ili odstranjuju nepoželjne tvari, pa tako i alkohol iz probavnog sustava. Uglavnom su to organski silikati, takozvani selektivni enterosorbenti, posebno formulirani  pripravci bez popratnih nuspojava ili nepovoljnog učinka.

Nakon pretjerivanja u hrani i piću potrebno je tijelo ponovno vratiti u njegovu prirodnu rutinu i ravnotežu. Neki će to pokušati postići tretmanom detoksikacije, tj. čišćenjem organizma procesom uklanjanja štetnih tvari, prije svega iz jetre i bubrega. U tom slučaju, u prehranu treba uključiti  što više voća i povrća, uzimati lagane obroke, fermentirane mliječne proizvode (probiotike) piti dovoljnu količinu tekućine (do 2 l) i to vodu, prirodne sokove, čaj, juhe… Tijekom detoksikacije organizma poželjno je baviti se i tjelesnom aktivnošću kako bi se metabolizam ubrzao i brže eliminirao štetne tvari. Kratkotrajne detoksikacijske dijete ili post (npr. konzumiranje samo vode, sokova, ili sirove hrane...) mogu očistiti organizam, no treba im pristupiti oprezno.  Detoksikacija se ne preporučuje onima koji imaju bolesti kod kojih bi mogla biti opasna promjena kemijske ravnoteže u organizmu  (npr. dijabetes..)


Biljni lijek za depresiju

Bolesnici se teško nose s dijagnozom depresije. Iako je dostupna široka paleta lijekova koju prepisuju i liječnici obiteljske medicine, neki se pacijenti, svjesni da će terapija dugo trajati, teško odlučuju započeti terapiju antidepresivima. Boje se nuspojava i ovisnosti, pa često pitaju i o korištenju gospine trave. 

Pojam depresija kolokvijalno se koristi za osjećaj prolaznog neraspoloženja, tuge zbog gubitka voljene osobe, ili trenutnog razočaranja životom. Prava depresija je ozbiljan duševni poremećaj, bolest koja se mora liječiti. Postoje razne teorije o njenom nastanku, a uglavnom se dovode u vezu s promjenama u nastanku i razgradnji pojedinih neurotransmitora u mozgu, te s promjenama u broju i osjetljivosti njihovih receptora. Danas se smatra da je depresija biopsihosocijalni poremećaj za koji postoji urođena predispozicija. Najbolje rezultate daje liječenje lijekovima, u kombinaciji sa psihoterapijskim mjerama. Na tržištu postoje antidepresivi različitih mehanizama djelovanja.

Liječnik radi procjenu na temelju koje odabire način liječenja, uz primjereno informiranje bolesnika. Izbor lijekova ovisi o stupnju izloženosti depresivne epizode, o specifičnosti kliničke slike, prisutnom komorbiditetu, ranijem iskustvu sa psihofarmacima i stavu bolesnika prema pojedinim metodama liječenja. Za pacijenta koji dolazi s receptom za antidepresiv, pretpostavlja se da je prihvatio savjet liječnika, no potrebno mu je dati upute i upozorenja za uzimanje.

Prirodne lijekove mogu preporučiti i liječnik i farmaceut  (u samoliječenju) i to u slučaju blage depresivne epizode, kada su oni lijekovi prvog izbora, pogotovo pacijentima koji ne vole sintetske lijekove, ili ih se boje. I stručnjaci se slažu da se antidepresivi primjenjuju za liječenje teške depresije i umjerenih oblika, dok su za blage oblike depresije njihova primjena, ali i učinak diskutabilan.

Saznanje o ljekovitosti gospine trave datira još iz davnih vremena. Koristi se u narodnoj medicini, ali u novije vrijeme djelovanje joj vrednuje i službena medicina, jer su mnogim znanstvenim studijama dokazana njena farmakološka djelovanja. Klinička ispitivanja dokazala su djelovanje gospine trave kod blage i srednje teške depresije, te anksioznosti i razdražljivosti, a s manje nuspojava nego što ih imaju standardni antidepresivi. Može se koristiti i kao čaj, no preporuča se u obliku kapsula, jer sadrži standardiziranu dozu glavne djelatne tvari (hipericin) što omogućuje točnije doziranje. Biljni lijek s ekstraktom gospine trave primjenjuje se u kratkotrajnom liječenju (do 6 tjedana) simptoma blagih depresivnih epizoda odraslih osoba.

Iako je to biljni lijek i nabavlja se bez recepta, potrebno je upozoriti da se ne  preporučuje  primjenjivati kod djece mlađe od 12 godina, za vrijeme trudnoće i dojenja te kod težih mentalnih oboljenja. Također valja naglasiti da se terapija ne smije naglo prekinuti nego postupno. Važno je znati i da gospina trava stupa u interakciju s mnogim lijekovima (alprazolamom, amitriptilinom, kontracepcijskim pilulama, digoksinom, diazepamom, lanzoprazolom, omeprazolom, varfarinom) a pogotovo s drugim lijekovima protiv depresije (paroksetin, sertralin i dr.).


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner