Vijesti

Vitamin A i urođeni poremećaji

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Vitamin A i urođeni poremećaji

Japanski znanstvenici otkrili su da je unos vitamina A tijekom trudnoće obrnuto povezan s rizikom prirođene dijafragmalne hernije (CDH). To je poremećaj nepotpunog razvitka dijafragme koji se javlja prije rođenja. Iako patogeneza CDH nije poznata, poznato je da vitamin A igra ulogu u razvoju dijafragme. Studija je analizirala 89.658 majki iz japanske kohortne studije u razdoblju od 2011. -2014. godine. Ukupno je dokumentirano 40 slučajeva CDH-a. Validirani upitnik o učestalosti konzumiranja hrane korišten je za procjenu dnevnog unosa vitamina A, retinola, provitamina A (karotenoida) i povrća. Istraživači su utvrdili da je glavni izvor vitamina A u Japanu provitamin A - karotenoidi iz povrća, posebno zelene i žute boje. Podaci o učestalosti i količini konzumacije prikupljeni su dva puta, tijekom prvog tromjesečja i drugog/trećeg tromjesečja (27. tjedan gestacije).

Studija je otkrila da je s većim unosom vitamina A u prvom tromjesečju (srednji unos = 468 µg/dan) omjer vjerojatnosti za pojavu CDH-a iznosio 0,6, u usporedbi s nižim unosom ukupnog vitamina A (srednji unos = 230 µg/dan). Smanjenje rizika uočeno je i kod većeg unosa α i β-karotena, općenito povrća te zelenog i žutog povrća. Istraživači nisu otkrili povezanost između ukupnog unosa vitamina A i CDH u prehrambenim unosima u kasnoj trudnoći. Objasnili su da biološki mehanizam može biti posljedica signalnog puta retinoične kiseline za koju se zna da ima važnu ulogu u dijafragmalnoj morfogenezi. Retinoična kiselina vjerojatno regulira ekspresiju gena koji su povezani s razvojem dijafragme.

Istraživači su naveli nekoliko ograničenja studije – iako se studija fokusirala na vitamin A, kolin, metionin i cistein koji su uključeni u put metilacije DNA i također povezani s CDH-om, potrebna su dodatna ispitivanja da bi se detaljno istražio doprinos metilacije DNA u razvoju dijafragme. Drugo ograničenje bilo je što sudionici nisu bili upitani o prehrambenim navikama tijekom razdoblja razvoja dijafragme (od 4-8 tjedna. Unatoč priznanju ograničenja koja predstavljaju relativno mali broj ishoda, zaključili su da se čini da rezultati podržavaju hipotezu da je nizak unos vitamina A čimbenik rizika za razvoj CDH.

Izvor: British Journal of Nutrition