Vijesti

Omega-3 smanjuju rizik od srčanog udara

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Omega-3 smanjuju rizik od srčanog udara

Osobe koje uzimaju omega-3 masne kiseline u obliku dodatka prehrani imaju manji rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti, ali ne i u prevenciji moždanog udara. Na Harvardu je napravljena nova meta-analiza koja je obuhvatila tri nedavno završena velika ispitivanja, čime se veličina uzorka povećala za 64%. Ukupno analizirana populacija obuhvatila je gotovo 13.000 odraslih osoba u 13 randomiziranih ispitivanja širom svijeta, uključujući VITAL pokus, najveće randomizirano ispitivanje omega-3 masnih kiselina dosad.

Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su svakodnevno unosile riblje ulje bogato omega-3 masnim kiselinama, u usporedbi s onima koje su uzimale placebo, smanjen rizik za većinu kardiovaskularnih bolesti, uključujući i 8% manji rizik za srčani udar i smrt uzrokovanu koronarnom bolesti srca. Povezanost je bila posebno uočljiva kod uzimanja većih doza ribljeg ulja. To otkriće sugerira da suplementacija omega-3 masnim kiselinama iz ribljeg ulja u dozama iznad 840 mg/dan, koja se koristi u većini randomiziranih kliničkih ispitivanja, može pružiti značajnije smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Istraživači dodaju da bi se preporuke trebale usredotočiti na povećanje konzumacije ribe, pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost i druge zdrave životne navike, ali i na veće korištenje omega-3 masnih kiselina kao dodatka prehrani.

Izvor: Journal of the American Heart Association