Bio-Kult Pro-Cyan kliničko ispitivanje

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

 Nedavno objavljeno kliničko ispitivanje1 otkriva da Bio-Kult Pro-Cyan, dodatak prehrani s probioticima i brusnicom, značajno smanjuje broj ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava kod žena u predmenopauzi

 
Bio-Kult Pro-Cyan kliničko ispitivanje

  

Ispitivanje je pokazalo da Bio-Kult Pro-Cyan, dodatak prehrani s probioticima i brusnicom, koji sadrži dva posebno odabrana soja živih bakterija, proantocijanidin iz brusnice (PAC) i vitamin A, značajno smanjuje broj rekurentnih infekcija mokraćnog sustava kod žena u predmenopauzi, da skraćuje njihovo trajanje, te da smanjuje potrebe za antibiotskom terapijom.

Studija koja je objavljena u časopisu Expert Review of Anti-Infective Therapy, obuhvatila je 90 žena u predmenopauzi (18+) kojima je dijagnosticirana rekurentna infekcija mokraćnog sustava na temelju dvije ili više epizoda u posljednjih 6 mjeseci, ili 3 ili više epizoda u posljednjih 12 mjeseci. Tijekom tog dvostrukoslijepog, randomiziranog, placebom kontroliranog ispitivanja1 (zlatni standard za medicinska istraživanja) pacijenti su primali ili Bio-Kult Pro-Cyan (1 kapsula dva puta na dan) ili placebo, i to tijekom 6 mjeseci.

Bio-Kult Pro-Cyan je napredna formulacija koja sadrži 2 soja živih bakterija za koje je dokazano da preživljavaju u uvjetima visoke kiselosti želučane kiseline te da inhibiraju rast ključnih patogenih bakterija odgovornih za infekcije mokraćnog sustava. Dnevna doza od 2 kapsule sadrži: 1x109 CFU Lactobacillus acidophilus PXN® 35™ i Lactobacillus plantarum PXN® 47™, standardizirani ekstrakt brusnice sa 36 mg proantocijanidina (PAC) i 320 μg vitamina A (retinil acetat) koji pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i održavanju normalne sluznice mokraćovoda.

Na kraju šestomjesečnog ispitivanja među pripadnicima skupine koja je uzimala dodatak prehrani  Bio-Kult Pro-Cyan značajno je smanjena učestalost infekcija mokraćnog sustava u odnosu na pripadnice slupine koja je uzimala placebo (npr. incidencija od 9,1% u skupini koja je uzimala Bio-Kult Pro-Cyan, u odnosu na incidenciju od 33,3% u skupini koja je uzimala placebo) što znači da je kod pripadnica skupine koja je uzimala kombinaciju probiotika i brusnice vjerojatnost da će dobiti infekciju mokraćnog sustava bila gotovo 4 puta manja u odnosu na vjerojatnost u placebo skupini.

U skupini koja je uzimala Bio-Kult Pro-Cyan došlo je i do statistički značajnih poboljšanja u usporedbi s placebo skupinom i u još nekoliko točaka, uključujući:

- duže razdoblje prije ponovne infekcije mokraćnog sustava (174 dana u odnosu na 90);

- skraćeno trajanje infekcije (5 dana u odnosu na 12);

- manji broj žena koje su dobile antibiotsku terapiju za akutnu infekciju mokraćnog sustava (3 žene u odnosu na 11);

- manji broj antibiotika potreban za liječenje akutnih infekcija mokraćnog sustava (3 u odnosu na 14);

- prosječno trajanje liječenja antibioticima bilo je >40% kraće u odnosu na placebo skupinu (4 prema 7 dana).

 

To je prva studija takve vrste koja je pokazala da probiotik može značajno smanjiti infekcije mokraćnog sustava kod žena u odnosu na placebo kao i da može značajno smanjiti rekurentne infekcije mokraćnog sustava, posebno kod žena u predmenopauzi.

 Dr. Ashton Harper, medicinski savjetnik u ADM Protexin i jedan od autora studije, zaključio je: „Infekcije mokraćnog sustava spadaju među najčešće vrste infekcija koje se javljaju kod odraslih žena. Više od 50% žena doživjet će barem jednu infekciju mokraćnog sustava tijekom života, a kod 20-30% njih doći će i do recidiva infekcije. Za liječenje i sprječavanje infekcija mokraćnog sustava obično se koriste antibiotici.  Međutim, alarmantno povećanje rezistencije na antibiotike, u kombinaciji s negativnim učinkom koji antibiotici mogu imati na naše „dobre“ bakterije, rezultiraju dvosjeklim mačem. Zato su rezultati ovog ispitivanja izuzetno ohrabrujući. Znatno smanjenje broja infekcija mokraćnog sustava i broja primjenjenih antibiotika postignuti u tom istraživanju iznimno su ohrabrujući. Buduća istraživanja koja bi se provela u bolničkom okruženju i s dodatnim podgrupama pacijenata, još će više proširiti područje primjene tog proizvoda."

 

Literatura:

1. Koradia P., Kapadia S., Trivedi Y., Chanchu G. & Harper A. Probiotic and cranberry supplementation for preventing recurrent uncomplicated urinary tract infections in premenopausal women: a controlled pilot study. Expert Review of Anti-infective Therapy. Sep 2019 

 OKTAL PHARMA PROMO


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner