Iz ljekarničkog iskustva

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Ovaj put mag.pharm. Melita Petrović piše o hemoroidima, sportskim ozljedama i profilaksi malarije prije putovanja

Iz ljekarničkog iskustva

Slučaj 1 - Hemoroidi: bolna nelagoda o kojoj pacijenti nerado govore

U ljekarnu nam često dolaze pacijenti koji probleme u anorektalnom području pokušavaju riješiti samoliječenjem. Zbog straha ili nelagode teže se odlučuju otići liječniku, pa u ljekarni traže pomoć u lijekovima ili drugim pripravcima. Često su nezadovoljni što ne mogu dobiti mast za hemoroide za koju su čuli da je djelotvorna, jer od njih tražimo liječnički recept.

Hemoroidi - proširene krvne žile na području anusa - vrlo su učestala bolest suvremenog čovjeka. Javlja se kod muškaraca i žena, najčešće u srednjoj dobi, no nije rijetkost ni kod mlađih osoba, posebice trudnica. Uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život, no pacijente je važno upozoriti i na moguće alarmantne simptome. Krvarenje je simptom koji najčešće izaziva strah od maligne bolesti. Kod hemoroida ono se javlja pri kraju defekacije, svjetlocrvene  je boje, a ako je obilno može uzrokovati i anemiju. Iako su ti simptomi slični simptomima kolorektalnog karcinoma, stručnjaci smatraju da ne postoji uzročna veza između hemoroida i raka debelog crijeva. No, ako krvarenje potraje duže od tjedan dana, pogotovo uz crnu „katranastu“ stolicu, gubitak težine ili upalne crijevne bolesti u anamnezi, pacijenta svakako treba uputiti liječniku da bi se postavila točna dijagnoza. Najčešće se radi o neopasnim hemoroidima, iako su praćeni neugodnim simptomima kao što su trajni osjećaj pritiska i žarenja u analnom predjelu, oticanje, svrbež i bol.

Zašto uopće nastaju hemoroidi? Točan uzrok nije poznat, no povezuje se s povišenim tlakom u trbušnoj šupljini, npr. kod pretilih osoba ili u trudnoći kada povećana maternica pritišće na venski sustav zdjelice, kao i s naprezanjem prilikom defekacije te s velikim fizičkim naporom (npr. učestalo dizanje teških tereta). Svi ti čimbenici, pojedinačno ili u kombinaciji, pogoduju porastu tlaka u hemoroidalnim venama koje se proširuju i stanjuju, pa može doći do pucanja i krvarenja.

Za liječenje, odnosno ublažavanje simptoma, pacijenti najčešće traže lijekove u obliku masti. Kod nas su dostupne s polikrezulenom i cinhokainkloridom te masti s kortizonskim sastojcima, no za njih je potreban liječnički recept. Za samoliječenje obično preporučujemo lokalne pripravke koji djeluju protuupalno i blago antiseptički, npr. s biljnim ekstraktima kamilice, hamamelisa i nevena, ili s matičnom mliječi i propolisom. Kao preventivu  savjetujemo promjenu životnih navika, primjerice izbjegavanje podizanja teških tereta, dugo stajanje i sjedenje te promjenu ishrane. Preporuča se zdrava prehrana s više obroka na dan, unos dovoljne količine tekućine (do 2 l), izbjegavanje jako začinjenih jela i alkohola,   održavanje umjerene tjelesne aktivnosti, te prehranu bogatu vlaknima.

Pacijentu s hemoroidima moramo napomenuti i važnost održavanja redovite analne higijene, a uobičajeno preporučimo i neki pripravak u obliku gela (npr. s bioaktivnim kompleksom iz jedne vrste Aloe). Osim primjene preventivnih mjera i lokalne terapije, za hemoroide možemo preporučiti i oralnu terapiju sredstvima za liječenje kronične venske insuficijencije (primjerice  pripravci kestena, vinove loze, hamamelisa) ili biljni lijek s bioflavonoidima (diosmin i hesperidin).

 

Slučaj 2 - Sportske ozljede

Stalni pacijent koji k nama redovito dolazi po svoju kardiološku terapiju, rekreativno se bavi sportom, po savjetu liječnika ništa intenzivno, samo lagano trčanje. No, izgleda da je danas malo pretjerao i žali se na dosta jake bolove u koljenu. Traži savjet kako si može pomoći, s obzirom da treba izbjegavati NSAR.

Primarni cilj liječenja sportskih ozljeda je ublažavanje boli te održavanje i poboljšavanje opsega kretanja. Na raspolaganju su različite metode kao što je npr. fizikalna terapija, no najčešće se koriste nesteroidni protuupalni lijekovi. NSAR su vrlo često korištena skupina lijekova koja pored svoje djelotvornosti nosi i rizik ozbiljnih nuspojava pri oralnoj uporabi, najviše na gastrointestinalni i kardiovaskularni sustav, pa se trebaju primjenjivati oprezno i ograničeno.

Tzv. trkačko koljeno nastaje kada iver (patela) pri pomicanju koljena struže o donji dio bedrene kosti (femur), pri čemu se javljaju bol i povremeno oticanje. Zato smo pacijentu preporučili mjere kojima se liječe gotovo sve sportske ozljede - mirovanje, stavljanje ledenih obloga, stavljanje elastičnog zavoja i postavljanje noge u povišeni položaj. Već samim hlađenjem dolazi do sužavanja krvnih žila i tako se smanjuju upala i bol. Preporučili smo hladni oblog omotan ručnikom staviti na ozlijeđeni dio, ne duže od 10 minuta, omotati elastičnim zavojem i ozlijeđenu nogu postaviti na više. Led se uklanja nakon 10 minuta, a postupak se nakon dvadesetak minuta ponavlja, pa tako više puta tijekom prva 24 sata.

Pacijent traži i nešto za mazanje, biljnog sastava. Preporučamo gel od arnike, jer  ima antiflogističko, analgetsko i antiseptično djelovanje. Iako pacijent ne smije koristiti NSAR oralno, u slučaju jačih bolova preporučamo mast ili gel, ili npr. ljekoviti flaster s diklofenakom.

Samoliječenje možemo savjetovati ako nema krvarenja, ako oteklina nije jaka, ako je zadržana mobilnost te ako su bolovi blagi do srednje jaki.

 

Slučaj 3 - Profilaksa malarije prije putovanja

Mladi par došao je u ljekarnu zatražiti lijek za profilaksu malarije, jer odlaze na uzbudljivo bračno putovanje u Brazil, koje uključuje i boravak u divljini. 

U ljekarni, pored uobičajenih svakodnevnih pitanja, ponekad dobijemo i pitanje o mogućim zdravstvenim rizicima i preventivnim mjerama koje valja poduzeti prije odlaska na daleka putovanja. Putovanja u tropske krajeve nose i opasnost od malarije, a rizičnim se smatraju veliki prostori Srednje i Južne Amerike, Afrike, južne i jugoistočne Azije, Bliskog istoka i Oceanije. Malarija je zarazna bolest crvenih krvnih stanica, uzrokovana ugrizom komarca koji je nositelj neke od  četiri vrste parazita iz roda Plasmodium. Cjepivo ne postoji, a malarija je vrlo opasna bolest, pa ako se planira putovanje u tropske krajeve u područja gdje ona postoji, najpametnije je uzeti kemoprofilaksu tabletama antimalarika po receptu i uputi liječnika. Lijekovi kod nas nisu registrirani, no mogu se naručiti po receptu. Moguće su i određene nuspojave, no kemoprofilaksu svakako treba provesti redovitim uzimanjem tableta tjedan dana prije putovanja, cijelo vrijeme dok se boravi u ugroženom području i još 4 tjedna nakon povratka.

Upozorili smo mladi par da je za destinaciju koju su odabrali za svoje avanturističko putovanje, uz  kemoprofilaksu malarije, obavezno i cijepljenje protiv žute groznice (pri ulasku u državu potrebno je predočiti dokaz).

Za eventualne slične upite svojih pacijenata možete ih savjetovati da za sve potrebne informacije i usluge cijepljenja kontaktiraju Službu za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Rockefellerova 2, Zagreb ili u drugim županijskim centrima HZJZ.

 

 

 

 

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner