Vijesti

Mogu li probiotici smanjiti rizik od karcinoma jajnika?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Mogu li probiotici smanjiti rizik od karcinoma jajnika?

Studija objavljena u uglednom časopisu pokazala je da promjene u vaginalnoj mikrobioti mogu biti jedan od rizičnih čimbenika za razvoj karcinoma jajnika. Znanstvenici smatraju da žene koje imaju nisku koncentraciju „dobrih“ bakterija imaju veći rizik za obolijevanje od karcinoma jajnika. U istraživanju su ispitivani uzorci žena oboljelih od karcinoma jajnika, te je kod gotovo svih uočena značajno smanjenje broja „dobrih“ bakterija, posebice bakterijskog soja Lactobacillus. Isto tako, zanimljivo je istaknuti da je smanjena koncentracija navedenog bakterijskog soja zabilježena kod žena mlađe dobi.

Prethodno spomenuto istraživanje, provedeno na čelu s profesorom Martinom Widsschwendterom, prvo je takve vrste koje povezuje vaginalnu mikrobiotu s karcinomom jajnika. To istraživanje daje „vjetar u leđa“ svim znanstvenicima koji proučavaju probiotike te ukazuju na njihovu važnost za mikrobiotu svakoga od nas.

Izvor: The Lancet Oncology