Vijesti

Kondroitin za zdravlje zglobova

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Kondroitin za zdravlje zglobova

Uzimanje kondroitin sulfata kao dodatka prehrani može poboljšati funkciju koljena, te smanjiti simptome boli i upalne parametre kod pretilih osoba s osteoartritisom koljena. Talijanski znanstvenici su u dvostruko slijepo istraživanje kontrolirano placebom uključili 60 odraslih pretilih osoba s umjerenim osteoartritisom koljena (OA). Ispitanici su nasumično raspoređeni u dvije skupine – jedna je dobivala 600 mg kondroitin sulfata iz neživotinjskog izvora, a druga je skupina dobivala placebo. Istraživanje je trajalo 12 tjedana. 

Rezultati su pokazali da konzumacija kondroitina u obliku dodatka prehrani dovodi do značanjog smanjenja vrijednosti WOMAC indeksa (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) koji se koristi za utvrđivanje osteoartritisa kuka i koljena. 

Uzimanje kondroitina pridonijelo je i poboljšanju TLKS ljestvice (Tenger Lysholm Knee Scoring) koja predstavlja mjeru funkcije koljena. Osim toga, u skupini koja je uzimala kondroitin, smanjila se i razina C-reaktivnog proteina, biomarkera upale u odnosu na placebo. 

Znanstvenici su zaključili da su dobiveni rezultati vrlo ohrabrujući, te da bi učinkovitost kondroitina kod osteoartritisa koljena trebalo potvrditi novim istraživanjima na većem broju ispitanika. 

Izvor: Nutrients