Vijesti

Riblje ulje može smanjiti rizik od razvoja karcinoma kolona

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Riblje ulje može smanjiti rizik od razvoja karcinoma kolona

Riblje ulje bogato je omega-3 masnim kiselinama koje imaju brojne blagotvorne učinke. Prema istraživanju, unos omega-3 masnih kiselina porijeklom iz ribljeg ulja, povezuje se sa smanjenim rizikom od nastanka karcinoma debelog crijeva. To veliko istraživanje obuhvatilo je deset europskih zemalja, a naglasilo je protuupalno svojstvo ribljeg ulja kao najvažnijeg čimbenika u smanjenju rizika za razvoj karcinoma debelog crijeva. Nova znanja usvojena tom studijom značajno pridonose rastućem broju dokaza koji povezuju konzumaciju ribe i ribljeg ulja s potencijalnim smanjenjem razvoja kroničnih bolesti, primarno karcinoma. 

U istraživanju je sudjelovalo više od pola milijuna zdravih ispitanika, od kojih je 1,3% dobilo karcinom debelog crijeva u razdoblju od 15 godina od početka studije. Detaljnija analiza prehrambenog ponašanja oboljelih pokazala je da je unos plave ribe, odnosno ribljeg ulja bio nizak, odnosno manji od jednog serviranja tjedno. Suprotno tome, osobe koje su unosile značajno više navedenih namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, imale su 12% manju šansu da će im biti dijagnosticiran karcinom debelog crijeva. Djelovanje blagotvornih masnih kiselina na mogućnost inhibicije rasta karcinoma tumači se produkcijom eikozanida koji imaju snažno protuupalno djelovanje. Ti izvanredni, no još uvijek preliminarni rezultati mogu biti povod daljnjim istraživanjima na tu temu.

Izvor: Clinical Gastroenterology and Hepatology