Vijesti

Probiotici mogu utjecati na promjene ponašanja

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Probiotici mogu utjecati na promjene ponašanja

Objavljeno istraživanje pokazalo je da višesojni probiotički pripravci mogu utjecati na promjene ponašanja zdravih pojedinaca. Studija novijeg datuma potvrđuje teoriju da su crijeva naš „drugi mozak“, odnosno povezanost crijevne mikrobiote i mozga. 

Korištenje višesojnog probiotičkog pripravka tijekom četiri tjedna značajno je utjecalo na funkcije i povezanost različitih regija mozga, što govori da probiotičke bakterije mogu utjecati na kognitivne, ali i emocionalne procese. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu u Grazu, a znanstvenici su koristili probiotički pripravak koji je sadržavao 9 bakterijskih sojeva uključujući Lactobacillus casei, L. acidophilus, L. paracasei, Bifidobacterium lactis, L. salivarius, Lactococcus lactis, B. lactis, L. plantarum i B. bifidum. 

Zanimljivi rezultati istraživanja pridonose rastućem broju znanstvenih dokaza koji potvrđuju kako prisutnost bakterija u probavnom sustavu djeluje na naš mozak. Ostavlja se prostor za detaljnija buduća istraživanja koja će povezati određene bakterijske sojeve sa zadaćama skrivenih regija našeg mozga.

Izvor: European Journal of Nutrition