Vijesti

Omege–3 su zlatni standard za mentalno zdravlje

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Omege–3 su zlatni standard za mentalno zdravlje

Omega–3 masne kiseline pokazale su se najučinkovitijim dodatkom prehrani za poboljšanje mentalnog zdravlja. Međunarodni tim znanstvenika je u najvećem preglednom radu o utjecaju dodataka prehrani na osobe s mentalnim poremećajima, obuhvatio 33 meta-analize randomiziranih kliničkih istraživanja. U njima je ukupno sudjelovao 10.951 ispitanik s različitim vrstama mentalnih poremećaja (depresija, stres, poremećaj anksioznosti, bipolarni poremećaj, poremećaj osobnosti, shizofrenija, ADHD).

Rezultati su pokazali da postoje snažni dokazi o učinkovitosti određenih dodataka prehrani kao pomoćna terapija liječenju mentalnih poremećaja. Najsnažnijima su se pokazali dokazi o korištenju omega–3 masnih kiselina kao dodatka prehrani. Naime, te blagotvorne masne kiseline djeluju na smanjenje simptoma depresije. Osim toga, postoje i dokazi da uzimanje omega-3 također ima i malo, ali blagotvorno djelovanje kod ADHD-a.

Autori studije napominju kako bi se buduća istraživanja trebala fokusirati na bolje razumijevanje mehanizama blagotvornog djelovanja dodataka prehrani kao pomoći u liječenju mentalnih poremećaja.

Izvor: World Psychiatry