Vijesti

Minerali i multipla skleroza?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Minerali i multipla skleroza?

Neka istraživanja dovela su do pretpostavke da bi minerali poput cinka i željeza mogli igrati ulogu u napretku multiple skleroze. Međutim, novim istraživanjem nije utvrđena veza između unosa pojedinih minerala i razvoja multiple skleroze kasnije tijekom života. U prvom istraživanju Nurses' Health Study sudjelovalo je 80.920 žena, dok je u drugoj studiji - Nurses' Health Study II sudjelovalo 94.511 žena. Svake četiri godine tijekom 20 godina ispitanice su ispunjavale upitnik o prehrambenim navikama i uzimanju dodataka prehrani. Tijekom istraživanja multipla skleroza dijagnosticirana je kod 479 žena.

Znanstvenici su kod ispitanica procijenili unos mineralnih tvari da bi utvrdili odnos većeg unosa s višim ili nižim rizikom od multiple skleroze. Istraživali su unos cinka, željeza, kalija, magnezija, kalcija, fosfora, mangana i bakra. Međutim, nisu pronašli nikakvu vezu između minerala i multiple skleroze.

Ranija istraživanja pokazala su da su razine cinka kod osoba s multiplom sklerozom niske te da cink može izazvati protuupalni imunosni odgovor na životinjskom modelu spomenute bolesti, no znanstvenici tvrde da je taj učinak cinka neznatan u slučaju količine cinka koji populacija općenito unosi.

Izvor: Neurology