Iz iskustva mag.pharm. Melite Petrović

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Nastavljamo s prenošenjem iskustava, ovaj put s pitanjima o lijekovima u trudnoći, u vrijeme dojenja i kod male djece

Iz iskustva mag.pharm. Melite Petrović

Slučaj 1 - Dojilja  s alergijom

Mlada majka, s djetetom u kolicima, žali se na kihanje, šmrcanje  te obilni vodeni iscjedak iz nosa, uz povremeni gubitak njuha. Od prije par dana osjeća i svrbež, pečenje i suzenje očiju. Napominje da joj se to  događa redovito svake godine, a sada moli pomoć u ljekarni, jer nema vremena ići liječniku. Napominje da dijete doji. 

Iz opisanih simptoma kao i napomene o njihovom periodičnom pojavljivanju, zaključujemo da se radi o alergijskoj bolesti gornjih dišnih putova, tj. sezonskom alergijskom rinitisu koji se javlja u vrijeme kada se u zraku nalaze čestice određene peludi. Iako su antihistaminici dostupni i bez recepta, valja znati da se većina lijekova protiv alergije izlučuje u majčino mlijeko. Ne postoje znanstvene studije koje bi utvrdile moguću štetnost za dijete, ali to znači i da nema potvrde  apsolutne sigurnosti uzimanja tijekom dojenja. (Tijekom trudnoće ne preporuča se primjena antihistaminika u 1. tromjesečju. Prema FDA klasifikaciji rizika lijekova u trudnoći, feksofenadin i desloratadin svrstani su u kategoriju C -  lijekovi koji su u ispitivanjima na životinjama pokazali teratogeni potencijal, međutim kod žena koje su ih uzimale taj teratogeni učinak nije sigurno dokazan. Zato preporučamo uzimati s oprezom!).

Dakle, dojiljama nije zabranjeno uzimanje antihistaminika, ali upute navode da se „ne preporuča“, ili eventualno uzima „uz oprez“. Zato smo majci savjetovali da pokuša, koliko može, izbjegavanje izloženosti alergenu (najveća koncentracija peludi je za sunčanih i vjetrovitih dana, pa bi u vrijeme cvatnje trebalo izbjegavati otvaranje prozora i boravak na otvorenom) i primjenu spreja od morske vode s dodatkom ektoina, ili npr. homeopatski lijek protiv alergije. U  svrhu jačanja imuniteta preporučili smo med, vitamin C ili ulje crnog kima. 

Savjetovli smo joj da propisani lijek uzima neposredno prije, ili poslije dojenja, jer se maksimalne količine lijeka u mlijeku mogu očekivati nakon 30–40 min. pa se na taj način u vrijeme dojenja postiže maksimalna sigurnost za dojenče. Također smo joj preporučili da se obrati liječniku u slučaju pojačavanja tegoba.

 

Slučaj 2 - Antiepileptici u trudnoći

Mlada žena, inače stalna pacijentica koja u našoj ljekarni redovito podiže lijek protiv epilepsije, zabrinuta je i pita može li planirati trudnoću s obzirom na njenu bolest i terapiju antiepileptikom kojim inače dobro kontrolira svoju bolest.

Tijekom  dugogodišnje prakse u  ljekarni, ljekarnici se imaju priliku uvjeriti da  posebno osjetljive skupine pacijenata, pa tako i trudnice i mlade majke, imaju bezbroj pitanja i nedoumica u vezi svojeg zdravstvenog stanja, a posebno kada boluju od neke kronične bolesti za koju uzimaju stalnu dugotrajnu terapiju.

Primjena lijekova protiv epilepsije u trudnoći još uvijek je povezana s brojnim nejasnoćama. U prošlosti se ženama s epilepsijom nije preporučalo, pa im se čak i zabranjivalo da imaju djecu, jer se bolest i tijekom trudnoće mora medikamentozno liječiti. Naime, napadaji tijekom trudnoće mogu dovesti do teških oštećenja ploda, što je po nekim pokazateljima daleko veća opasnost za bolesnicu i za dijete od eventualnog štetnog utjecaja lijekova.

Tijekom posljednjih desetljeća, novija saznanja kao i lijekovi nove generacije, omogućuju većini žena s epilepsijom normalan tijek trudnoće i rođenje zdravog djeteta. No, takve trudnoće zahtijevaju kontrolu specijalista, epileptologa i ginekologa tijekom cijele trudnoće, počevši već od faze planiranja trudnoće.

U terapiji treba primijeniti antiepileptik (ovisno o vrsti epilepsije, njenom trajanju i ostalim rizičnim faktorima) s najmanje dokazanim teratogenim svojstvima, te težiti postizanju remisije bolesti uz terapiju jednim lijekom (monoterapiju) u najmanjoj učinkovitoj dozi. Također je neophodno, u dogovoru s liječnikom, prije samog začeća započeti s uzimanjem folne kiseline da bi se tijekom prvih tjedana trudnoće umanjio štetan učinak antiepileptika.

Iz ljekarničkog iskustva savjetovala bih kolegama/kolegicama da u takvim i sličnim slučajevima ne ulaze u preširoke i stručne rasprave s trudnicama , već da ih umire i upozore na najvažnije:

- u najosjetljivijem razdoblju trudnoće (organogeneza, prvih 12 tjedana) treba   izbjegavati sve lijekove (naravno, osim onih koji su neophodni zbog bolesti trudnice, propisanih od liječnika) zbog ograničenih količina informacija o primjeni lijekova kod trudnica (klinička ispitivanja ne provode se na trudnicama, a studije na životinjama nisu pouzdane);

- tijekom čitave trudnoće lijekove treba uzimati vrlo oprezno, te ih primjenjivati samo kada je očekivana korist za majku veća od rizika za plod. Također, ne smije se izbjegavati uzimanje lijekova kada su oni potrebni zbog pretjeranog opreza ili neznanja.

U svakom slučaju treba se posavjetovati sa stručnjakom, jer se samo poznavanjem specifičnosti djelovanja određenog lijeka tijekom trudnoće i dojenja, mogu izbjeći moguće štetne posljedice za dijete, nepotrebni pobačaj i neliječenje bolesti trudnice.

Trudnoća ne bi trebala biti stanje u kojem se bolesti ne liječe, nego stanje u kojemu ih treba liječiti adekvatnim lijekom uz maksimalan oprez!

 

Slučaj 3 - Oprezno s paracetamolom

Roditelji male djece, a pogotovo bake i djedovi, često znaju biti uplašeni pojavom povišene temperature kod djeteta. Događa se ponekad da u panici nastoje na sve načine sniziti temperaturu, pa i pretjerati s davanjem antipiretika. Tako nam je jedan nervozni otac prigovorio da previše gnjavimo ljude s uputama i savjetima „a paracetamol je običan lijek koji se može kupiti i u dućanu“.

Paracetamol je najčešće korišten lijek za povišenu tjelesnu temperatur koji ne izaziva toleranciju ni ovisnost, nije NSAR, pa nema prutuupalno djelovanje i ne izaziva oštećenje sluznice probavnog trakta, jedini je lijek koji se može primjenjivati tijekom cijele trudnoće i tijekom dojenja… Sve mu to daje karakteristiku idealnog blagog analgetika i antipiretika.

No, odavno je poznato da paracetamol, iako u racionalnom korištenju dobar i siguran lijek, pri visokim dozama može uzrokovati teška oštećenja jetre. Ne tako davno imali smo prilike pratiti u medijima napise o opasnostima i rizicima  primjene paracetamola, posebice zabrinutost  britanskih pedijatara i ljekarnika, jer roditelji dječje sirupe s paracetamolom daju prečesto i u previsokim dozama, ponekad i kada lijek uopće nije potreban. Nije dobro ni kada se paracetamol daje  profilaktički da bi se smirio roditeljski strah od visoke temperature djeteta nakon cijepljenja. Izvještaji o štetnim posljedicama  korištenja, pa čak i nekoliko  smrtnih slučajeva koje su prenijeli mediji, dokaz su da pretjerana liberalizacija prodaje lijekova izvan ljekarni (supermarketi i trgovine) može biti štetna i rizična po javno zdravlje, jer se lijekovi koriste bez odgovornosti i bez savjeta ljekarnika ili liječnika.

Zato smatram da nikad nije suvišno upozoravati, vrlo kratko ili opširnije, i to na temelju procjene sugovornikovog znanja i informiranosti. Zaboravljamo ponekad da je to potrebno, unatoč velikoj dostupnosti informacija iz svih medija.

Često su roditelji skloni djetetu dati paracetamol da bi njime smanjili tek blago povećanu temperaturu koju tretiraju kao bolest, što je potpuno pogrešno. Pedijatri roditeljima čak savjetuju da se manje oslanjanju na termometre koji znaju biti neprecizni, već da više pozornosti obrate na djetetovo ponašanje. Lijek bi trebalo davati u slučaju kada je dijete letargično i neuobičajeno mirno. Pritom obvezno treba provjeriti precizne upute o doziranju lijeka.

Također, u slučaju snižavanja temperature kod djece, roditelji se često dvoume između paracetamola i ibuprofena. Važno je napomenuti im da se oba lijeka ne smiju davati istovremeno. Preporuča se prvo primijeniti paracetamol, a ako nije učinkovit unutar 1-4 sata, u sljedećoj dozi treba ga zamijeniti ibuprofenom.  Naizmjenično davanje paracetamola i ibuprofena djeci, preporuča se samo u slučaju kada se jednim lijekom ne može postići efekt. 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner