Vijesti

Kurkumin kao potpora zdravlju jetre

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Kurkumin kao potpora zdravlju jetre

Svakodnevno uzimanje kurkumina s piperinom pozitivno utječe na razinu šećera u krvi, funkciju jetre i razinu serumskog kortizola kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom, navodi nedavna randomizirana kontrolirana studija koja je obuhvatila 80 ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom i nepoželjnom razinom glukoze u krvi. Nasumično odabrani ispitanici primali su 800 mg kurkumina sa 8 mg piperina u obliku dodatka prehrani, ili placebo, tijekom 8 tjedana. 

Nakon 8 tjedana u obje je skupine, u odnosu na početne vrijednosti parametara, došlo do smanjenja opsega struka, indeksa tjelesne mase, sistoličkog krvnog tlaka, triglicerida, HDL kolesterola i HOMA indeksa (indeks za procjenu inzulinske rezistencije). Uočena su i značajna smanjenja razina sljedećih jetrenih enzima: glutaminska oksaloacetatna transaminaza (GOT), glutamat piruvat transaminaza (GPT) i gama-glutamil transferaza (gama-GT).

Prilikom usporedbe intervencije i placeba, zabilježeno je značajno smanjenje razine inzulina, triglicerida, GOT-a, GPT-a, indeksa masne jetre i razine kortizola. Upravo je utjecaj kurkumina na smanjenje razine kortizola u serumu novost u rezultatima, jer do sada nije zabilježena takva povezanost. Znanstvenici predlažu usmjeravanje budućih studija na istraživanje zapaženog utjecaja kurkumina u populaciji s dijabetesom tip 2, metaboličkim sindromom i masnom jetrom.

Izvor: European Journal of Nutrition