Vijesti

Bundeva kod problema s prostatom

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Bundeva kod problema s prostatom

Benigna hiperplazija prostate (benign prostatic hyperplasia - BPH) dobno je uvjetovan poremećaj koji zahvaća polovicu muške populacije između 51 i 60 godina, te čak 90% populacije starije od 80 godina. Simptomi uzrokovani BPH-om narušavaju kvalitetu života, a prema jednoj od studija do olakšavanja dovodi ekstrakt bundeve primijenjen u početnim fazama pojave simptoma.

Kako se prostata povećava, mokraćna cijev se sužava čime se stvara pritisak koji dovodi do začepljenja mjehura. To može uzrokovati teškoće pri pražnjenju mjehura što negativno utječe na kvalitetu života. Budući da se poremećaj u početnim fazama ne liječi aktivno, primjenom medikamentne terapije, upotreba biljnih pripravaka kao što je ekstrakt bundeve može biti prikladan način za ublažavanje simptoma. Biljni ekstrakt bundeve primijenjen u istraživanju dobiven je alkoholnom ekstrakcijom. Radi se o nemasnoj komponenti sjemenke vrste Cucurbita pepo L. ssp.pepo var. styriaca koju odlikuje jednistvena kombinacija kurkubitina i polifenolnih spojeva.

U istraživanju je sudjelovalo 60 muškaraca sa simptomima BPH-a, koji su tijekom 4 tjedna uzimali 500 mg ekstrakta bundeve u obliku dodatka prehrani. Rezultati su pokazali da je kod 35,7% muškaraca nakon uzimanja ekstrakta došlo do poboljšanja simptoma, uključujući noćno mokrenje i nepotpuno pražnjenje mjehura.

Izvor: Journal of Medicinal Food