Vijesti

Cikla i visoki tlak

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Cikla i visoki tlak

Novim istraživanjem na štakorima utvrđeno je da male količine nitrata iz cikle, ili druge hrane bogate nitratima, ako se dodaju u slanu hranu, mogu zaštititi od pojave visokog krvnog tlaka. Nitrati kao dodaci prehrani i sok cikle, 100 su puta potentniji od kalija kada je riječ o zaštiti od povećanja krvnog tlaka kod štakora osjetljivih na sol. Naime, zeleno lisnato povrće i korjenasto povrće sadrže velike količine anorganskog nitrata, pa znanstvenici smatraju da su naišli na jednostavno rješenje za smanjivanje rizika od hipertenzije. Otkrili su da se dodavanje male količine povrća bogatog nitratima u slanu hranu može sprječiti povećanje krvnog tlaka štakora muškog spola osjetljivih na sol.

Nadalje, otkriveno je da natrijev nitrat u obliku dodatka prehrani uvelike štiti od povećanja krvnog tlaka uzrokovanog unosom soli, kada je molarni omjer dodanog nitrata i dodane soli otprilike samo 1:170. Molarni omjer dodanog nitrata i dodane soli od otprilike 1:110, postignut dodavanjem cikle, također je rezultirao značajnom zaštitom od porasta krvnog tlaka. Dodavanjem cikle učinak soli na krvni tlak smanjio se za 60%.

Znanstvenici još nisu otkrili niti jedan spoj iz hrane koji na takav način može zaštititi od visokog krvnog tlaka. Ako buduća istraživanja potvrde te rezultate i uspješno se provedu na ljudima, dodavanje nitrata u hranu mogao bi postati novi način zaštite od razvoja hipertenzije, bez negativnog utjecaja na okus hrane i prehrambene navike.

Izvor: Hypertension