Vijesti

Probiotici blagotvorno djeluju na psihičko zdravlje

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Probiotici blagotvorno djeluju na psihičko zdravlje

Rezultati istraživanja novijeg datuma provedenog u Italiji pokazali su da svakodnevno uzimanje probiotičkog pripravka s više različitih bakterijskih sojeva može imati značajan utjecaj na poboljšanje raspoloženja, smanjenje depresije, ljutnje, umora te poboljšanje kvalitete sna.

Dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija provedena je na Sveučilištu u Veroni. Znanstvenici su proučavali utjecaj različitih probiotičkih bakterija na psihičko zdravlje ispitanika, i to utjecajem na promjene raspoloženja i osobnosti te poboljšanjem kvalitete sna. U istraživanju je sudjelovalo 38 zdravih studenata, starosti od 18 do 35 godina. Eksperimentalna skupina uzimala je probiotički dodatak prehrani koji je sadržavao Lactobacillus fermentum LF16, Lactobacillus rhamnosus LR06, Lactobacillus plantarum LP01 i Bifidobacterium longum BL04, i to tijekom 6 tjedana.

Uočen je pozitivan učinak djelovanja probiotičkih bakterija na promjene raspoloženja, te da njihovo dugotrajno korištenje može imati blagotvorno djelovanje na psihičko zdravlje pojedinca poboljšajem raspoloženja te kvalitete sna. Naime, smanjena kvaliteta sna povezuje se s jačanjem osjećaja tjeskobe, napetosti, ljutnje i umora. Suprotno tome, povećanjem kvalitete sna dolazi do porasta energije i poboljšanja općeg stanja organizma.

Izvor: Frontiers in Psychiatry