Vijesti

Ekstrakt hrasta protiv umora

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt hrasta protiv umora

Istraživanje provedeno na ekstraktu hrasta dovelo je do otkrića da bi taj ekstrakt mogao ublažiti umor i druge simptome vezane uz infektivnu mononukleozu.

U istraživanju je sudjelovalo 50 muškaraca i žena koji su dobivali ekstrakt hrasta. Tijekom razdoblja od 4 tjedna svi su ispitanici svakodnevno dobivali kompleks vitamina, minimalnu preporučenu dozu bakra i cinka u obliku dodatka prehrani, te su se držali uravnotežene prehrane uz koju su dvaput na dan dobivali svježe cijeđene sokove. Ciljna je skupina dobivala i kapsule u pojedinačnoj dozi od 100 mg ekstrakta hrasta. Rezultati istraživanja pokazali su da su ispitanici iz ciljne skupine imali manji rizik od povećanih limfnih čvorova (koji su im izmjereni ultrazvukom). Otekline limfnih čvorova uočene su kod 9 od 24 ispitanika (37,%) iz ciljne skupine, dok su u kontrolnoj skupini uočene kod čak 16 od 26 ispitanika (61%). Također, upitnikom je utvrđeno da su se ispitanici koji su uzimali ekstrakt hrasta rjeđe osjećali umornima.

Znanstvenici naglašavaju da bi antioksidativna svojstva ekstrakta hrasta mogla pomoći umanjiti simptome mononukleoze i ublažiti umor uzrokovan tom infekcijom.

Izvor: Minerva Pediatrica