Vijesti

Svijetla budućnost ekstrakta hmelja

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Svijetla budućnost ekstrakta hmelja

Lupulon, spoj iz hmelja koji se nalazi u komercijalnim dodacima prehrani i za koji se pretpostavlja da ima antidepresivna svojstva, može se umnožiti pomoću metode ekstrakcije u kojoj se upotrebljavaju organska otapala, otkriveno je novim istraživanjem. Sušeni se hmelj, osim u industriji piva, može upotrebljavati i za smirenje i spavanje. Sadrži 3-10% β-kiselina (lupulona) koje se, između ostalog, sastoje i od ko-lupulona, n-lupulona i ad-lupulona. Ta tri spoja aktiviraju jednako antidepresivno djelovanje kao i hiperforin iz kantariona koji se koristi za liječenje blage do umjerene depresije.

Znanstvenici su svoje istraživanje započeli ispitivanjem 9 dodataka prehrani i fitofarmaceutskih proizvoda na bazi hmelja, koji se nalaze na svjetskom tržištu. Dodaci prehrani bili su u tekućem obliku ili u obliku kapsula te su sadržavali ekstrakt hmelja u koncentraciji od 200-400 mg/mL (maksimalna dnevna doza).  U 100 mg kapsula s čistim ekstraktom hmelja dodao se metanol, također u obliku kapsula, da bi se razrijedio u omjeru 1:50. Tekući su se dodaci prehrani metanolom razrjeđivali u omjeru 1:200 ili 1:5, filtrirali, te izravno analizirali metodom tekućinske kromatografije ultra visoke djelotvornosti s detektorima s diodnim nizom (UHPLC-DAD).

U biljnim su proizvodima otkrivene različite koncentracije lupulona. U nekim se uzorcima lupuloni (posebice ad-lupulon) čak nisu mogli ni detektirati. Najveće količine sadržavao je jedan od tekućih dodataka prehrani (oko 2,1-2,7 mg/mL ko-lupulona, 1,3-2,2 mg/mL n-lupulona i 0,4-0,7 mg/mL ad-lupulona) što je rezultiralo dnevnim unosom od 9,3 mg ko-lupulona, 7,9 mg n-lupulona i 2,3 ad-lupulona. Znanstvenici su zaključili da ta otopina sadrži dovoljno lupulona da se pokaže njegovo potencijalno antidepresivno svojstvo. Nadalje, utvrdili su i da ekstrakcija lupulona iz svježeg hmelja s pomoću organskih otapala daje nisku iskoristivost. Svakodnevni unos kapsula s lupulonom (5 g na dan) u razdoblju od tri mjeseca nije izazvao toksični učinak na unutarnje organe.

Izvor: Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis