Ljeto je najljepše godišnje doba i za bakterije...

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Tijekom ljetnih mjeseci u organizmu lakše može doći do poremećaja crijevne mikrobiote. Putovanja, promjena prehrane, a i puno brže razmnožavanje mikroorganizama kojima pogoduju ljetne temperature, lako dovode do problema - proljeva i dehidracije.

 
Ljeto je najljepše godišnje doba i za bakterije...

 

Proljev je obrambeni mehanizam kojim se tijelo čisti od uzročnika infekcije, no tijekom tog procesa narušava se ravnoteža probiotičkih kultura koje nastanjuju probavni sustav. Zbog toga suvremena medicina preporučuje, uz pravilnu rehidraciju i odgovarajuću prehranu, obaveznu terapiju klinički ispitanim probiotičkim kulturama1, 2.

Svjetska zdravstvena organizacija definira probiotike kao žive mikroorganizme koji, ako se primjenjuju u odgovarajućoj dozi, imaju pozitivan učinak na zdravlje domaćina3. Kada govorimo o kliničkim indikacijama, nikako ne možemo govoriti o probioticima kao skupini nego isključivo o specifičnom probiotskom soju ili njihovoj kombinaciji4.

Radna skupina ESPGHAN-a za probiotike, izdala je smjernice o njihovoj primjeni u akutnom proljevu1. Znanstveni dokazi jasni su za dva probiotska soja koja čvrsto preporuča i ESPGHAN, a to su  Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) i Saccharomyces (S) boulardii

Uzimanjem tih „dobrih“ bakterija stvaraju se nepovoljni uvjeti za rast i razvoj patogena, a rezultat je skraćeno trajanje proljeva, bolja iskoristivost hranjivih tvari i snažniji rad imunološkog sustava1,3,4.

Primjenu Lactobacillus rhamnosus GG i S. boulardii preporuča i Europsko pedijatrijsko udruženje (EPA - European Paediatric Association) u nedavno objavljenih smjernicama5. Još je jednom važno naglasiti da te preporuke nisu našle dovoljno dokaza u literaturi, koji bi poduprli primjenu drugih probiotskih sojeva ili njihovih kombinacija.

 

Zašto Lactobacillus rhamnosus GG ?

Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) je mliječno-kiselinska bakterija koja je normalno prisutna u našim crijevima. Lactobacillus rhamnosus GG je najispitivaniji probiotički soj, na kojem je provedeno više od 800 kliničkih ispitivanja, od toga više od 200 istraživanja na različitim kliničkim indikacijama. Zato se smatra najistraženijom probiotičkom kulturom što se tiče pozitivnih učinaka na tijelo i sigurnosti upotrebe 5,6.

 

Zašto Waya®?

Proizvodi Waya® sadrže 100% mikroinkapsuliranu probiotičku kulturu Lactobacillus rhamnosus GG. Posebnost Waya® proizvoda je upravo tehnologija mikroinkapsulacije koja je korištena u proizvodnji.

Naime, probiotičke kulture su živi organizmi izuzetno osjetljivi pri prolasku kroz kiselu okolinu probavnog sustava, pa ih treba odgovarajuće zaštititi.

Mikroinkapsulacija je proces kojim se čestice krute tvari ili kapi tekućine hvataju u ovojnicu koja štiti sadržaj od štetnih utjecaja iz okoline. Rezultat mikroinkapsulacije su mikrokapsule koje se mogu podijeliti na jezgru i zaštitnu membranu. Jezgra sadrži djelatnu tvar, odnosno probiotičku kulturu, a zaštitna membrana štiti djelatnu tvar od okoline. Postupak mikroinkapsulacije omogućuje probiotičkoj kulturi preživljavanje do crijeva čak do 90%, čime se osigurava veća količina i najveća moguća učinkovitost probiotičke kulture na mjestu djelovanja – u crijevima.

Također, proizvodi Waya® ne sadrže alergene, pa su pravi izbor za preporuku kod gastroenteroloških problema tijekom ljetnih mjeseci.

 

Literatura:

  1. Hojsak I. Probiotics in Children: What Is the Evidence? Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr 2017;20(3):139-146.
  2. Szajewska H, Guarino A, Hojsak I, Indrio F, Kolacek S, Shamir R, Vandenplas Y, Weizman Z, European Society for Pediatric Gastroenterology H, Nutrition. Use of probiotics for management of acute gastroenteritis: a position paper by the ESPGHAN Working Group for Probiotics and Prebiotics. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2014;58(4):531-9.
  3. FoodandAgriculturalOrganizationofthe United Nations and World Health Organization. Health andnutritionalpropertiesofprobioticsinfoodincludingpowdermilkwith live lacticbacteria, 200
  4. Hill C, Guarner F, Reid G, Gibson GR, Merenstein DJ, Pot B, Morelli L, Canani RB, Flint HJ, Salminen S, Calder PC, Sanders ME. Expert consensus document. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2014;11(8):506-14.
  5. Hojsak I, Fabiano V, Pop TL, Goulet O, Zuccotti GV, Cokugras FC, Pettoello-Mantovani M, Kolacek S. Guidance on the use of probiotics in clinical practice in children with selected clinical conditions and in specific vulnerable groups. Acta Paediatr 2018;107(6):927-937.
  6. Flochetal: Recommendations for probiotics use – 2015 update, ProceedingsandConsensusOpinion. J ClinGastroenterol. 2015; 49:S69-73.

 

MEDIS ADRIA PROMO


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner