Vijesti

Polifenoli algi i krom pikolinat u smanjenju šećera u krvi

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Polifenoli algi i krom pikolinat u smanjenju šećera u krvi

Nedavno je otkriveno da mješavina polifenola dviju vrsta algi i krom pikolinata kao dodatka prehrani može pomoći u održavanju normalne razine šećera u krvi. U randomiziranoj, placebom kontroliranoj slijepoj studiji sudjelovala su 62 ispitanika muškog i ženskog spola, stariji od 18 godina. Uvjet za sudjelovanje u istraživanju bio je da su zdravi i da imaju razinu glukoze u plazmi za vrijeme posta višu od 100 mg/dL, a manju od 126 mg/dL. Pojedinci s oštećenjem jetre ili bubrega, oboljeli od dijabetesa te pojedinci koji uzimaju lijekove koji mogu utjecati na metabolizam glukoze nisu mogli sudjelovati u istraživanju.

Znanstvenici su proveli osnovna mjerenja koja su uključivala opseg bokova, tjelesnu masu, indeks tjelesne mase, razinu glukoze u plazmi za vrijeme posta, vrijednost glikiranog hemoglobina, povijest bolesti i druge markere glikemijskog statusa i zdravlja endotela. Ispitanici su nasumično raspoređeni u dvije skupine od kojih je jedna dobivala dodatak prehrani, dok je druga dobivala placebo sličnog oblika. Dodatak prehrani sastojao se od polifenola algi Ascophyllum nodosum i Fucus vesiculosus te krom pikolinata. Mjerenja su ponovno provedena nakon tri i nakon šest mjeseci od početka intervencije.

Rezultati su otkrili korelaciju između uzimanja dodatka prehrani i poboljšanja razine glukoze u krvi. Glikemijski status normalizirao se kod 18,2% ispitanika koji su uzimali dodatak prehrani, dok se u placebo skupini nije popravio ni kod jednog ispitanika. Nedostatak je istraživanja što znanstvenici nisu potvrdili je li dodatak prehrani nastavio djelovati i nakon završetka istraživanja, a u budućnosti bi se ono trebalo ponoviti s većim, heterogenim uzorkom i u duljem vremenskom razdoblju.

Izvor: Phytotherapy Research