Putna ljetna ljekarna

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

U ovom članku podsjećamo na najčešće zdravstvene probleme koji se javljaju tijekom ljeta i zbog kojih se nerijetko prekida odmor zbog traženja liječničke pomoći...

 

Putna ljetna ljekarna

 

 

Na osnovu informacija o općem zdravstvenom statusu, mogućim bolestima i potrebama korisnika, te vrsti odmora i destinaciji na koju se putuje, ljekarnik će pacijenta savjetovati o svemu što mu je potrebno. Da bi se izbjegle nepotrebne nezgode tijekom putovanja i boravka na odredištu, važno je pripremiti potrebne lijekove i ostale korisne proizvode. Iako su potrebe različite, neki proizvodi nikad nisu suvišni.

Putnici moraju računati da je moguće da u mjestu u koje putuju nema ljekarne i da liječnik ne radi svakodnevno. Oni koji putuju u egzotične krajeve obavezno moraju provjeriti koja su cijepljenja obavezna u tom području. Korisnike treba podsjetit da obavezno ponesu zdravstvenu iskaznucu, a korisno je ponijeti i knjižicu cijepljenja za djecu, te povijest bolesti za kronične bolesnike.

 

Pojačano znojenje i outdoor aktivnosti

U ljetno vrijeme svi su aktivniji, više se bave raznim sportskim i drugim aktivnostima na otvorenom. Uz povećane vanjske temperature više se i češće znojimo. Zato dolazi do pojačanog izlučivanja magnezij, što vrlo često dovodi do umora, iscrpljenosti, grčeva u nogama te napetosti mišića, i to podjednako u svim dobnim skupinama.

Magnezij je potreban za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu, a na njegov nedostatak u organizmu upozoravaju grčevi, bolovi u mišićima, nesanica, glavobolja, vrtoglavica, emotivna preosjetljivost, nervoza i uznemirenost.

 

BioBiolectra® Sport Plus šumeće granule - za svakog sportaša i rekreativca – novi je proizvod u Biolectra® liniji iz Hermesa. Ova linija dodataka prehrani nudi magnezij u različitim dozama i oblicima, za jednostavnu i praktičnu primjenu.

Biolectra® Sport Plus osim magnezija sadrži i kalcij, kalij, natrij i kloride, uz dodatak matcha i acai praha. Otapanjem jedne vrećice šumećih granula u 250 ml vode dobiva se izvrstan napitak okusa manga i marakuje, za osvježenje u vrućim ljetnim danima.

Osim osvježenja i nadoknade tekućine, Biolectra® Sport Plus omogućuje nadokandu magenzija i drugih minerala koji se gube znojenjem.

 

Grlo, oko, uho

Hladni napitci, klima uređaji, ronjenje, propuh, ili boravak u avionu, mogu doprinjeti razvoju upala gornjih dišnih putova, upala ili uha. U slučaju nadražaja oka, izazvanog suhoćim sluznice oka preporučuje se ukapati tzv. umjetne suze. One vlaže i podmazuju oko i rješavaju neugodan osjećaj “pijeska u očima“.

Infekcije uha češće se javljaju u ljetnim mjesecima kada je plivanje jedna od omiljenih aktivnosti. “Plivačko uho“ je infekcija vanjskog zvukovoda, kanala koji se proteže od uške do bubnjića. Voda koja sadrži bakterije ili gljivice prodire u uho i biva zarobljena u ušnom kanalu. Zatim se unutar uha razvijaju mikroorganizmi, što može biti vrlo bolno. Osim toga, voda koja se predugo zadrži u zvukovodu pogoduje bubrenju cerumena i može pospješiti razvoj upale.

 

Da bi se izbjegla ta neugodna pojava, savjetujte pacijentima slijedećih 7 pravila i korištenje Normison spreja:

1. Uho treba održavati suhim – nakon svakog kupanja osušiti ga mekanim

ručnikom ili papirnatom maramicom, te koristiti Normison sprej za uklanjanje zaostale vode u zvukovodu.

2. Treba izbjegavati plivanje u vodi sumnjive kvalitete i zadržavanje stranih predmeta (pijesak, dlačice od šišanja) u zvukovodu.

3. Izbjegavati guranje stranih predmeta u uho, jer je i manja ozljeda kože dovoljna za prodor mikroorganizama.

4. Ne treba pretjerivati s pranjem uha sapunom i/ili šamponom, jer je odmašćena koža osjetljivija na infekcije, a smanjuje se i kiselost kože koja je njezina prirodna zaštita.

5. Pojačan svrbež zvukovoda može biti početni znak upale, pa je uputno

obratiti se liječniku i po potrebi započeti terapiju na vrijeme.

6. U slučaju prekomjerna stvaranja cerumena, treba ga redovito odstranjivati, a posebno prije odlaska na ljetovanje.

7. Nikad ne pokušavati odstraniti cerumen bilo kakvim predmetima, jer postoji opasnost da ga se nagura dublje u zvukovod i/ili ošteti koža.

Za grlobolju treba preporučiti lokalni dezinficijens za usnu šupljinu i grlo, a kod začepljenog nosa pomoći će kapi za nos.

 

Sinomarin je 100% prirodan, klinički dokazan nazalni dekongestiv. To je hipertonična otopina morske vode (2,3% NaCl) bogata blagotvornim morskim sastojcima (mineralnim solima i elementima u tragovima).

Ublažava začepljenost nosa (nazalnu kongestiju) i povišeni tlak u sinusima putem prirodnog mehanizma osmoze. Osim toga, pomaže navlažiti i očistiti nosne šupljine, odstranjujući nakupljenu sluz, kruste, prašinu, ostatke nečistoće, alergene i infektivne tvari.

Sinomarin poboljšava kvalitetu života ublažavajući simptome povezane sa začepljenjem nosa (npr. svrbež nosa, kihanje, kašljanje, povećan tlak u sinusima i uhu, poremećaj spavanja). Preporučuje se: za sve vrste začepljenja nosa i sinusa; kod prehlade i gripe; u slučajevima kada su dekongestivi kontraindicirani (npr. trudnoća, dojenje, bolest štitnjače, visoki krvni tlak, oboljenja srca, šećerna bolest);za poboljšanje djelotvornosti dekongestiva i smanjenje njihove primjene; za sprječavanje sekundarnih ORL infekcija i komplikacija; za svakodnevnu higijenu...

 

Ubodi

Boravkom u prirodi izlažemo se različitim insektima i životinjama čiji ubodi i ugrizi mogu biti nezgodni, a neki i opasni. Najčešće se radi o komarcima, zatim krpeljima, osama i pčelama. Ubodi pčele i ose neugodni su zbog izazivanja alergijske reakcije, a ubodi stršljena mogu biti i opasniji.

U slučaju da u tijelu ostane žalac, potrebno ga je ukloniti pincetom, a na mjesto uboda staviti hladan oblog. Za to, ali i razne druge potrebe, korisno je imati pripremljen gel u jastučiću koji se drži ohlađen u zamrzivaču.

U slučaju jače reakcije preporučuje se lokalna primjena krema ili losiona s antihistaminikom ili kortikosteroidom. Ako, pak, dođe do porasta tjelesne temperature, povraćanja, generalizirane urtikarije, otežanog disanja i crvenila kože, pacijentima savjetujte da odmah zatraže hitnu medicinsku pomoć.

Od uboda insekata moguće se zaštititi odjećom i repelentom. Na tržištu ih je veliki broj, i to u različitim oblicima - kreme, losioni, sprejevi... Nanose se na kožu ili odjeću da bi štitili od uboda.

 

Natura Kids sprej je prirodan, inovativan i siguran proizvod, primjeren za korištenje od prvih dana bebinog života. Zahvaljujući sastavu, blagog je i ugodnog mirisa za ljude, ali neprivlačan i odbojan insektima.

Natura Kids sprej odlikuje jedinstvena prirodna formulacija temeljena na višestoljetnom iskustvu i spoznajama etnobotanike. To je mješavina sigurnih, esencijalnih, nenadražujućih i netoksičnih ulja koja njeguju kožu i brzo se upijaju. Sve korištene biljke isključivo su certificiranog podrijetla i od certificiranih uzgajivača, a sve sirovine su dodatno testirane u nezavisnom laboratoriju.

Natura Kids sprej nanesen na kožu stvara prirodnu barijeru i štiti nježnu dječju kožu.

U svakoj putnoj ljekarni, od velike će pomoći biti sredstvo protiv opeklina, uboda insekata i crvenila kože, koja može poslužiti kao prva pomoć.

 

Natura gel umiruje i njeguje nadraženu kožu i potiče njezinu obnovu. Preporučuje se za primjenu nakon uboda insekata, opeklina od meduza, pretjeranog znojenja i za umirenje kože nakon predugog izlaganja suncu.

Natura gel je biljni gel bez konzervansa, koji sadrži ekstakt hamamelisa (sjevernoameričke lijeske) i kamilice te eterična ulja lavandina, eukaliptusa i citronele. Uz umirujuće djelovanje, ti sastojci pružaju i dodanu vrijednost, jer osiguravaju i repelentni učinak kraćeg djelovanja. Zbog svojih prirodnih sastojaka, gel je idealan odabir i za njegu osjetljive dječje kože.

Potrebna količina gela nanosi se u debljem sloju na zahvaćeno područje kože i ostavi da se upije tijekom nekoliko minuta. Gel je namjenjen samo za vanjsku upotrebu i ne smije se primijeniti na otvorenu ranu. Vrlo je nježne teksture i ugodnog mirisa prirodnih eteričnih ulja.

 

Manje ozljede

Dolaskom sunčanih i toplijih dana češće se boravi na otvorenom, u planini, šumi ili parku, na pikniku na livadi, na moru... Boravak na otvorenom svakako donosi užitak, ali i opasnost od neugodnih iznenađenja. Manje ozljede (ogrebotine, posjekotine i opekotine) gotovo su uobičajene ljeti, pogotovo ako u obitelji ima djece.

Na put svakako treba ponijeti antiseptik, antibiotik za lokalnu primjenu, ljepljivu traku, vodootporni flaster, pa čak i sterilne gaze i par zavoja.

S obzirom da je koža naš najveći organ i da predstavlja prvu liniju obrane organizma, a u ljetnim mjesecima je stalno izložena vanjskim utjecajima koji za posljedicu mogu imati opekline, ranice, ogrebotine i razderotine, osim proizvoda za dezinfekciju, u putnoj bi se ljekarni svakako trebalo naći i neko sredstvo za brže i bezbolnije zacijeljivanje.

Medicinska istraživanja pokazala su da rane brže cijele u vlažnim uvjetima, jer u takvom okruženju nove stanice brže rastu, brže migriraju i tako osiguravaju ključne bjelančevine za zarastanje rana. Vlažno okruženje sprječava i formiranje kraste, jer se brže formira novo tkivo, pa koža “ljepše“ zarasta.

Uvjete za vlažno cijeljenje pruža hijaluronska kiselina, pa je za brži oporavak pacijentima možete ponuditi u obliku masti ili spreja.

    

Cicatridina mast i sprej djeluju zahvaljujući prisutnosti hijaluronske kiseline, mukopolisaharida koji se u velikim količinama nalazi u mnogim tkivima tijela. Ona funkcionira kao strukturalna potpora dajući tonus, trofizam i elastičnost tkivu. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da hijaluronska kiselina pomaže ubrzavanju i poboljšanju postupka reepitelizacije i obnove tkiva.

Cicatridina mast i sprej stvaraju optimalne uvjete u kojima su stanice u mogućnosti pojačano se dijeliti, rasti i migrirati. Pružaju optimalne kozmetičke rezultate, a njihova primjena osigurava apsolutnu ugodu. Cicatridina mast i sprej pogodni su i za osjetljivu kožu.

 

Probavne tegobe i dehidracija

Kada se promijene mjesto boravka i način ishrane kod mnogih se ljudi javljuju razne želučane i probavne tegobe. Nažalost, na putovanju se nerijetko događaju i tzv. trovanja hranom, s neugodnim simptomima kao što su mučnina, povraćanje i proljev. Osim toga, u ljetno vrijeme česte su enteroviroze s proljevom koji može biti opasan zbog mogućnosti dehidracije.

Zato su probiotički preparati i enterosorbent važni sastojci putne ljekarne. Uz njih je dobro imati i sol za rehidraciju koja u organizam vraća izgubljene elektrolite u slučaju proljeva ili povraćanja, jer dehidracija organizma uzrokuje umor, vrtoglavicu i suha usta, a ozbiljni gubitak tekućine može biti fatalan.

Konstipacija je također česta na putu, jer mnogi ljudi zadržavaju stolicu zbog psihičke nelagode što nisu u svom prostoru.

 

Eva/qu čepići namijenjeni su rješavanju problema konstipacije na prirodan, fiziološki način. Sadrže natrijev bikarbonat, kalijev bitartarat, te polietilenglikol kao pomoćnu tvar.

Čepić se rastapa u rektumu i otpušta velik broj mikromjehurića koji masiraju stijenku rektuma i potiču pražnjenje, te dodatno omekšava zaostalu stolicu.

Eva/qu čepići djeluju isključivo lokalno i ne uzrokuju nuspojave kao što su dehidracija ili poremećaj ravnoteže elektrolita. Koristi se 1 čepić po potrebi. Umetanje je lakše ako se čepić prvo uroni u vodu. Ukoliko postoje ozljede sluznice ili hemoroidi, preporučeno je umetati čepić nakon lubrikacije vazelinom, suncokretovim ili maslinovim uljem.

Kod djece su tijekom ljeta najčešće crijevne viroze koje prate proljevi i povraćanja. U slučaju crijevne infekcije dojenčadi i male djece svakako se treba javiti liječniku, s obzirom da djeca dehidriraju značajno brže od odraslih.

U prehranu dojenčadi hranjene na bočicu, ali i djeci koja se hrane isključivo majčinim mlijekom, potrebno je uvesti oralno rehidracijsko sredstvo. Takvi pripravci osiguravaju natrij i kalij te druge elektrolite kojima se nadomješta gubitak soli, a ujedno sadrže nisku energetsku vrijednost koja potječe od ugljikohidrata.

 

Roditelji se sjete na put ponijeti npr. lijekove za snižavanje temperature, no važno im je napomenuti da je i Reidrato rehidracijska otopina podjednako važan preparat u putnoj ljekarni. Treba im naglasiti da je, kada počnu povraćanje i/ili proljev, najvažnije odmah početi nadoknađivati izgubljenu tekućinu i minerale.

Savjetujte roditeljima oralnu rehidraciju, i to odmah čim počnu takve smetnje. Tako će se skratiti trajanje proljeva i sprječiti razvoj dehidracije. Nije dovoljno davati samo vodu ili čajeve.

Oralna rehidracija učinkovita je samo ako je dijete popije, stoga je izuzetno važno da je prihvatljivog okusa. Oralnu rehidraciju valja davati u količinama koje je dijete u stanju popiti, a rehidracijska otopina Reidrato ima okus koji je djeci zaista prihvatljiv. S obzirom da se na putovanjima uglavnom koristi flaširana voda, dobro je naglasiti da za pripravljanje Reidrata vodu nije potrebno prokuhati. Da bi bio još prihvatljiviji, savjetujte roditeljima da ga daju rashlađenog, pa čak i na slamku, da bi se zaobišli okusni pupoljci na vršku jezika.

I kod starije djece, ako je proljev ozbiljniji, traje dulje od 24 h ili se javljaju znakovi dehidracije (upale oči, nedostatak suza, suha usta i smanjeno uriniranje) potrebno je potražiti savjet liječnika kao i u slučaju mučnine i povraćanja, jer je tada potrebno infuzijom nadomjestiti tekućinu i elektrolite. Liječniku se treba javiti i u slučaju da se proljev ponovno vrati i traje više od tjedan dana, ili ako u stolici ima krvi ili sluzi, te ako zaražena osoba ima povišenu tjelesnu temperaturu duže od dva dana.

 

Enterosgel je inovativni enterosorbent koji je po sastavu polimetilsiloksan polihidrat. Ima poroznu strukturu nalik na spužvu, s porama specifičnih dimenzija. Pore selektivno upijaju tvari srednje molekularne mase, što mu omogućuje selektivno upijanje samo tvari štetnih za organizam.

Iz organizma uklanja patogene bakterije i viruse kao što su npr. salmonela, Escherichia coli i rota virusi, razne alergene, egzogene i endogene toksine, npr. kod trovanja hranom ili alkoholom. Ne adherira na sluznicu crijeva, te nema štetnog djelovanja na normalnu mikrofloru. Ne apsorbira se u krvotok, pa stoga ne ulazi u interakcije s drugim lijekovima. Enterosgel neće apsorbirati tvari potrebne organizmu kao što su vitamini, minerali i druge hranjive tvari, pa se stoga može primjenjivati i duže vremensko razdoblje.

Kod različitih probavnih tegoba, među kojima se posebno ističu probavne tegobe tijekom putovanja, sve više pozornosti posvećuje se povoljnom učinku probiotika, i to ne samo uz antibiotike. Pacijentima je dobro preporučiti da “pripreme“ probavni sustav primjenom probiotika, osobito kad su u pitanju putovanja u daleke zemlje. Naime, primjenom probiotika može se smanjiti pojava proljeva tijekom putovanja i u mjestu novog boravka.

 

Bio-Kult kapsule su probiotički pripravak koji, u usporedbi sa svim ostalim probiotičkim pripravcima na tržištu, sadrži najviše različitih prirodnih probiotičkih sojeva – njih čak 14. S obzirom na sastav, tj. tako velik broj različitih sojeva, omogućena je kolonizacija i tankog i debelog crijeva, a time i poboljšanje funkcije cjelokupnog probavnog sustava. Različiti sojevi djeluju sinergijski, pa je time i učinkovitost probiotičkog pripravka puno veća.

Preporučuje se popiti uobičajenu dozu Bio-Kult kapsula tjedan dana prije putovanja, a tijekom putovanju povećati dozu na 4 kapsule na dan, te koristiti još najmanje tjedan dana nakon završetka putovanja.

 

Urinarne infekcije

Infekcije mokraćnog sustava izuzetno su česte tegobe kod žena. Mogu zahvatiti mjehur, mokraćovod, a u težim slučajevima i bubrege. Najčešće ih uzrokuju bakterije, naročito Escherichia coli, ali lakomisleno ljetno ponašanje također može pridonijeti razvoju infekcije. Iritacija mjehura može nastati i zbog dugotrajnog nošenje mokrih kupaćih kostima, nezaštićenih spolnih odnosa, a razvoju mogu pridonijeti i nezdrava prehrana s više šećera i alkohola...

Od neugodnih simptoma koji prate urinarne infekcije najčešće se javljaju učestalo mokrenje, peckanje prilikom mokrenja, ili nagon za mokrenjem i kada se nema što za izmokriti. U slučaju kada se jave bol, temperatura i mučnina, pacijenticu svakako treba uputiti liječniku.

Iako su uglavnom bezazlene i lako rješive, neliječenje urinarnih infekcija može dovesti do brojnih komplikacija.

 

Za održvanje zdravlja mokraćnog sustava ili prevenciju tegoba kod osjetljivih osoba te uz terapiju antibioticima kod akutnih infekcija mokraćnog sustava može se preporučiti Bio-Kult® Pro-Cyan® koji sadrži fiksnu probiotika, ekstrakt američke brusnice i vitamin A koji pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i održavanju normalnih sluznica.

Američka brusnica porijeklom iz Sjeverne Amerike, sazrijeva u jesen i ima plodove krupnije od europske brusnice. Njena ljekovita svojstva su poznavali još američki starosjedioci. Tradiocionalno se primjenjuje kod tegoba mokraćnog sustava, a istraživanja su pokazala da onemogučuje adheziju E. coli na sluznicu.

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner