Iz iskustva…

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica rubrike: Melita Petrović, mag.pharm.

Stručnim znanjem i trajnom stručnom edukacijom te razvijanjem komunikacijskih vještina, ljekarnik može pacijentu pomoći u rješavanju lakših zdravstvenih tegoba, ili prepoznati potencijalne ozbiljne simptome te ga uputiti liječniku

Iz  iskustva…

 

Samoliječenje je danas nezaobilazan dio svakodnevne ljekarničke prakse - sve više lijekova dobiva bezreceptni status, a, osim OTC lijekova,tržište nudi i velik broj preparata iz kategorije dodataka prehrani i medicinskih proizvoda.

Uloga ljekarničkog tima (farmaceuta i farmaceutskog tehničara) u odgovornom samoliječenju je neosporna, i to prije svega za prepoznavanje stanja prikladnog (ili ne) za samoliječenje, za odabir prikladnog  lijeka, davanje upute o pravilnoj primjeni i savjeta o nefarmakološkim mjerama. Svojim stručnim znanjem i trajnom stručnom edukacijom te razvijanjem komunikacijskih vještina, ljekarnik može pacijentu/korisniku pomoći u rješavanju lakših zdravstvenih tegoba, ili prepoznati potencijalne ozbiljne simptome te ga uputiti liječniku.

Potrebno je u obzir uzeti bitne podatke o bolesniku i lijekovima koje uzima, te preporučiti odgovarajući preparat u skladu sa stručnim i etičkim načelima. U slučaju kompleksnijih pitanja, možemo pacijentu ponuditi da dođe u kasnijem terminu, nakon što dodatno pregledamo stručne priručnike i baze podataka  (HALMED, EMA, FDA, Medline/PubMed, Cochrane ….).

 

Primjer 1

Mlađi muškarac dolazi u ljekarnu, ljutito traži nešto što nije našao u više ljekarni koje je obišao. U posjeti mu je prijatelj iz Amerike i jako je prehlađen, pa ga je poslao da mu kupi Tylenol ili nešto drugo što sadrži acetaminofen (to on uzima kod kuće), a muči ga još i kašalj i malo ga boli  grlo.

Nakon pitanja da li je već nešto drugo uzeo iz kućne ljekarne (dao mu je jednu tbl. Maxflu, ali on bi radije ove američke), preporučen mu je paracetamol (za acetaminofen je u Europi uobičajeni naziv paracetamol) 500 mg tablete, uz upozorenje na max. dozu - uzimati ne češće od 4 sata, ne više od 4x u 24 sata, preporučeno 2 g, max. 4 g. Napomenuto mu je da više ne uzima kombinirani preparat koji također sadrži paracetamol, da ne bi došlo do predoziranja.

Korisnika također treba upitati i za druge simptome. Ako je u pitanju i začepljen nos, ponuditi neki dekongestiv u obliku spreja za nos (nafazolin, ksilometazolin…) i to za kratkotrajnu uporabu 3 puta na dan, najviše do 7 dana. Za produktivni kašalj preporučen je mukolitik (bromheksin) u tabletama što će biti za uporabu praktičnije od sirupa, jer sutradan ide na put, a za grlobolju pastile s islandskim lišajem.

Na pitanje: „ Navečer imamo oproštajnu zabavu, može li nešto popiti?“, upozorili smo ga da se paracetamol ne smije uzimati s alkoholom, jer bi se mogao povećati hepatotoksični učinak.

 

2. Mlada žena traži neki kombinirani preparat, npr. Clarinase ili Coldrex (jer nema vremena uzimati više lijekova kroz dan) da se brzo riješi hunjavice i začepljenog nosa.

Iako su oba lijeka BR (Clarinase: pseudoefedrin+loratidin, Coldrex: paracetamol+fenilefrin+kofein+C-vit.) potrebno je upitati uzima li još koje lijekove i da li boluje od neke kronične bolesti (kontraindikacije: hipertenzija, hipertireoza, dijabetes, srčane bolesti, uzimanje MAO-inhibitora, tricklički antidepresivi, betablokatori).  Kod lijekova koji bi mogli biti opasni u trudnoći uvijek je dobro ženu upitati da li je slučajno trudna. „Da, kako ste znali, konačno nam se posrećilo! “ - u  tom slučaju ne preporučaju se traženi lijekovi (jer neškodljivost pseudoefedrina i fenilefrina nije ispitanana ljudima, a nije dobra ni prevelika konzumacija kofeina).

Iako su kombinirani lijekovi jednostavniji za korištenje, preporuka je da se za simptomatsko liječenje prehlade i gripe koriste OTC lijekovi s jednom djelatnom tvari, specifičnom za prisutni simptom. U slučaju povećane temperature može se preporučiti paracetamol, kapi za nos od morske vode, pijenje dosta tekućine (čaja) i C-vitamin. Također, trudnu ženu možemo upitati uzima li neki prenatalni dodatak prehrani  i uputiti je na važnost dodataka folne kiseline i željeza od početka trudnoće.

 

3. Starija pacijentica (69 god.)  dolazi u ljekarnu, jer je jučer radila u vrtu , dosta je klečala i  sada je jako boli koljeno. Uzela je Andol, ali  nije pomoglo,  sada je još koljeno i otečeno i jedva hoda.

Na pitanje da li još od čega boluje, odgovara da ima astmu i da se liječi (Flixonase spray, Teolin 300 mg, po potrebi Ventolin.) Zna da mora biti oprezna s lijekovima, zato se ne usudi uzeti Voltaren koji ima od supruga, ali stvarno ju boli i treba nešto protiv toga. Preporučili smo protiv bolova paracetamol 500 mg tablete po potrebi (najviše 4 puta na dan).

Objašnjena joj je i važnost nefarmakoloških mjera koje treba poduzeti, tj. kako se pridržavati RICE protokola (Rest, Ice, Compression, Elevation) u svrhu smanjenja oticanja i upalnog procesa povezanog s ozljedom mišića i zglobova. Savjetovano je mirovanje s nogom u malo povišenom položaju, te hlađenje ozljeđenog  mjesta  3-4 puta na dan po 10-15 minuta,  hladnim oblogom ili ledom omotanim u ručnik.  Između hlađenja dobro je koljeno učvrstiti elastičnim zavojem, ali paziti da se ne zategne prejako. Tri puta na dan preporuča se i mazanje nekim od lokalnih preparata s analgetičkim i prutuupalnim djelovanjem, npr. mast s gavezom (utrljati na bolno i oštećeno mjesto, ne na otvorenu ranu) ili gel s NSAR-om ( npr. sa ketoprofenom, diklofenakom, ibuprofenom….).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner