Vijesti

List manga za bolje rezultate

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
List manga za bolje rezultate

Uzimanjem polifenola mangiferina s luteolinom u obliku dodatka prehrani mogu se unaprijediti sportski rezultati, a vidljiva su i poboljšanja u učinkovitosti mišića tijekom sprinta, tvrde znanstvenici. Naime, u dvostruko slijepom istraživanju sudjelovalo je 12 zdravih muških studenata. Sudionici istraživanja nasumično su raspoređeni u skupinu koja je dobivala placebo, ili u ciljnu skupinu. Skupina s placebom dobivala je kapsule od mikrokristalinične celuloze sa 500 g maltodekstrina, dok je ciljna skupina dobivala kapsule s luteolinom i mangiferinom. U ciljnoj skupini trojica ispitanika dobivala su 50 mg ekstrakta ljuske kikirikija sa 95% luteina i 140 mg ekstrakta lista manga sa 100 mg mangiferina na dan. Preostala trojica dobivala su 100 g ekstrakta ljuske kikirikija sa 95% luteina i 420 mg ekstrakta lista manga sa 300 mg mangiferina na dan.

Dodatke prehrani sudionici su uzimali svakih 8 sati u razdoblju od 15 dana, nakon čega je slijedila stanka od 3-4 tjedna, a zatim su skupine zamijenile mjesta – placebo skupina postala je ciljna i obrnuto. Ispitanici su 48 sati i 15 dana nakon uzimanja dodataka prehrani obavili vježbe rastućeg intenziteta te sprint i vježbu izdržljivosti. Rezultati su uputili na povećanje snage od 22% nakon prve i druge serije tjelesne aktivnosti ako su ispitanici uzimali polifenole. Točnije, povećanje snage bilo je povećano za 31% nakon prvog mjerenja, a 14% nakon drugog mjerenja.

Niže i više doze polifenola nisu imale značajan utjecaj na postotak povećanja snage. U skupinama koje su uzimale placebo nisu uočene nikakve značajne promjene. Znanstvenici su zaključili da mangiferin s luteolinom poboljšava ekstrakciju kisika popravljanjem funkcije mitohondrija koja se tijekom sprintova smanjuje zbog proizvodnje visokih razina reaktivnih spojeva kisika i dušika.

Izvor: Nutrients