Vijesti

Vitamin D smanjuje simptome infekcija

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Vitamin D smanjuje simptome infekcija

Dodatak prehrani s vitaminom D3 mogao bi smanjiti simptome infekcija gornjih dišnih puteva (URTI) kod sportaša, posebice u zimskom periodu, zaključak je nedavne studije nastale kao rezultat suradnje južnokorejskih i američkih znanstvenika. Naime, infekcije gornjih dišnih puteva su, izuzev ozljeda, najčešća bolest koja pogađa sportaše, i to s incidencijom od 35-65% tijekom faze treninga visokog intenziteta ili natjecanja. U aktualnoj studiji znanstvenici su odlučiti ispitati utjecaj dodatka prehrani s vitaminom D3 na imunosnu funkciju i jačinu simptoma URTI kod sportaša s deficitom vitamina D.

Četverotjedna studija uključila je 25 muških taekwondaša starosti od 19-22 godine s nedostatkom vitamina D. Sportaši su podijeljeni u dvije skupine: u prvoj je 13 sportaša svakodnevno dobivalo 5.000 IU vitamina D3, dok je u drugoj 12 sportaša dobivalo placebo. Kod ispitanika su kontrolirani uzorci krvi prije i nakon studije, uzorci sline prije, tijekom i nakon studije, dok su simptomi URTI bilježeni svakodnevno putem upitnika.

Skupina koja je dobivala dodatak prehrani s vitaminom D3 prijavila je tijekom studije manji broj simptoma povezanih s URTI. Obje skupine zabilježile su porast imunoglubulina A u slini (SIgA) međutim samo je kod placebo skupine došlo i do porasta laktoferina u slini. Taj su porast znanstvenici protumačili kao imunosni odgovor tijela na povećani rizik od URTI.

Izvor: International Journal of Environmental Research and Public Health