Vijesti

Probiotici i laktoferin protiv vaginalnih nelagoda

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Probiotici i laktoferin protiv vaginalnih nelagoda

Rezultati novog kliničkog istraživanja pokazala su da mješavina probiotika i laktoferina može pomoći u olakšavanju vaginalnih nelagoda kod žena. U randomiziranom, dvostruko slijepom, placebom kontroliranom kliničkom istraživanju sudjelovalo je 48 odraslih žena sa simptomatskom bakterijskom vaginozom. Znanstvenici su procijenili njihove kriterije po Nugentu, te pratili povlačenje simptoma i njihovu ponovnu pojavu tijekom šest mjeseci.

Ispitanice su dvaput na dan tijekom sedam dana uzimale metronidazol (500 mg) te su zatim nasumično raspoređene za oralno uzimanje mješavine probiotika i laktoferina ili placeba (2 kapsule na dan tijekom 5 dana, a zatim po 1 kapsula na dan sljedećih 10 dana). Mješavinu probiotika i laktoferina ili placebo uzimale su svaki mjesec tijekom 6 mjeseci (po 1 kapsulu na dan tijekom 10 dana) počevši od prvog dana menstrualnog ciklusa, jer menstrualna krv povećava pH vagine, a time i rizik od pojave vaginoze.

Rezultati su pokazali da su se simptomi (iscjedak i svrbež) i kriteriji po Nugentu znatno poboljšali, a učestalost recidiva bakterijske vaginoze smanjila se u slučaju uzimanja kombinacije probiotika i laktoferina u odnosu na placebo. Riječ je o izvanrednom istraživanju koje pruža dokaze o utjecaju probiotika na liječenje bakterijske vaginoze. Taj je pristup liječenju siguran i učinkovit način obnove i održavanja zdrave vaginalne mikrobiote, te smanjenja rizika od ponovne pojave bakterijske vaginoze.

Izvor: Beneficial Microbes