Vijesti

Krom pikolinat u regulaciji tjelesne mase

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Krom pikolinat u regulaciji tjelesne mase

Novi pregledni rad pokazuje da bi mineral u tragovima - krom pikolinat mogao imati prednost nad drugim popularnim sastojcima za regulaciju tjelesne mase. Znanstvenici su u svrhu istraživanja pregledali ranije objavljene radove o unosu krom pikolinata kao dodatka prehrani te o njegovu utjecaju na promjene u sastavu tijela. Radove su pronašli u bazama podataka PubMed i Google Scholar tražeći termine „gubitak mase i mišićna masa“, „gubitak mase i sastav tijela“ te „gubitak mase i mišićna masa + naziv dodatka prehrani“. U svoje istraživanje uključili su sistematske preglede, meta-analize i placebom kontrolirane kliničke studije. Dobivene podatke usporedili su s popularnim sastojcima za regulaciju tjelesne mase: zelenim čajem bogatim katehinom, kompleksom topljivih vlakana te biljkama Garcinia cambogia i Irvingia gabonensis.

Analiza svih sastojaka pokazala je da krom pikolinat dovodi do najmanjeg gubitka mišićne mase (u nekim slučajevima i do porasta) dok se istovremeno značajno gubi masno tkivo. Znanstvenici pretpostavljaju da je razlog tome interakcija krom pikolinata s razinama inzulina u tijelu. Naime, krom pikolinat olakšava djelovanje inzulina što ubrzava apsorpciju glukoze i aminokiselina u mišićnim stanicama. Nadalje, poboljšava kontrolu glikemije kod dijabetesa te popravlja sastav tijela održavajući mišićnu masu.

Mnogi programi za gubitak tjelesne mase djelotvorni su i kratkoročno uspješni, no zbog gubitka u mišićnoj masi zakazuju u očuvanju nove tjelesne mase. S druge strane, krom pikolinat omogućava gubitak masnog tkiva, dok mišićna masa ostaje očuvana. Daljnja istraživanja pokazat će detaljnije podatke o održavanju tjelesne mase nakon njenog smanjenja pomoću tog dodatka prehrani.

Izvor: Nutrients