Contractubex u sprječavanju i tretiranju ožiljaka

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Irena Kovačević, dr. med., KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

U doba današnje suvremene dermatologije ožiljak je postao nepoželjna nuspojava, neovisno o tome je li posljedica estetskih zahvata ili životno ugrožavajućih stanja

 
Contractubex u sprječavanju i tretiranju ožiljaka

 

Sto milijuna pacijenata u razvijenim zemljama svijeta svake godine susreće se s ožiljcima. Od toga je 55 milijuna ožiljaka posljedica kirurškoga zahvata, a 25 milijuna nastaje zbog ozljeda.

Contractubex noćni intenzivni flasteri inovativna su, a za pacijente jednostavna metoda sprječavanja i liječenja novih i starih ožiljaka nastalih kao posljedica operativnih zahvata ili trauma tkiva koja zahvaćaju dublje slojeve dermisa.

 

Proces zacjeljivanja rane može potrajati i do dvije godine

Rana na koži zacjeljuje u tri faze. Prvo se na rani stvara krvni ugrušak i aktiviraju se čimbenici rasta koji potiču stvaranje novoga tkiva. Nakon 2 do 3 tjedna rana na površini zatvara se pomoću novoformiranog tkiva. Međutim, proces izlječenja u dubljim slojevima dermisa i nastajanje novoga tkiva traju mjesecima.

To je faza u kojoj se može pozitivno utjecati na proces stvaranja ožiljaka. Zbog toga je za optimalno zacjeljivanje poželjno terapiju ožiljaka započeti neposredno nakon zatvaranja rane ili vađenja šavova. Naime, zacjeljivanje ožiljka nastavlja se i dalje umnožavanjem kolagenih vlakana duboko u rani, što može potrajati i do dvije godine.

 

Međunarodne preporuke

Inovativnost flastera leži u spoju mekog okluzivnog jastučića te dobro poznatih i dokazano djelotvornih sastojaka Contractubex gela – alantoina i cepalina1.

Od 2002. do 2014. godine proveden je niz kliničkih istraživanja kojima se proučavao utjecaj različitih terapeutskih pristupa u liječenju novonastalih, ali i starih hipertrofičnih ili keloidnih ožiljaka, prema kojima su sastavljene i nove smjernice za njihovu prevenciju2.

Unutar niza supstancija, ekstrakt lukovice (cepalin) pokazao se izuzetnim u liječenju još nezrelih eritematoznih hipertrofičnih ožiljaka i ožiljaka nastalih nakon opeklina, a njegovo djelovanje dodatno se pojačava pod okluzijom.

 

Contractubex noćni intenzivni flaster – djelovanje i upotreba

Meki okluzivni jastučić sprječava transepidermalni gubitak tekućine, jer održava ožiljak konstantno vlažnim i time sprječava prekomjernu proizvodnju vezivnoga tkiva. Cepalin i alantoin neprekidano se otpuštaju tijekom noći regulirajući stvaranje ožiljnoga tkiva, te time poboljšavaju elastičnost i strukturu ožiljka, smanjuju neoangiogenezu i posljedično crvenilo te osjećaj svrbeža i zatezanja3.

Flaster je primarno namijenjen za novonastale ožiljke, no može se primjenjivati i za stare keloidne i hipertrofične ožiljke gdje njegova primjena omogućuje omekšavanje i smanjivanje hiperpigmentacije te zaglađivanje ožiljka.

Prvi učinci terapije vidljivi su već nakon šest tjedana, ali potpuni je efekt u usporedbi s netretiranim ožiljkom u našoj kliničkoj praksi i u brojnim provedenim istraživanjima vidljiv nakon 24 tjedna neprestane upotrebe.

Kako samo ime kaže, flasteri se koriste noću, jer je tada proces regeneracije kože najaktivniji, i to u trajanju između 6 i 12 sati. Jedna od prednosti flastera veličine 12x3 cm je u tome što se može rezati, pa je prikladan za sve veličine ožiljaka. Flaster se lijepi na prethodno očišćenu i osušenu kožu. Odljepljivanje ujutro je jednostavno, i to laganim povlačenjem nakon čega ne ostaju ni ljepljivi tragovi ni iritacija.

Flaster se smije koristiti i kod djece starije od tri godine. Njegova jednostavna upotreba preko noći olakšava posao roditelju i umanjuje traumu djetetu.

Svojim pacijentima redovito preporučujem ranu primjenu Contractubex intenzivnih noćnih flastera nakon malih operativnih zahvata u našim ambulantama, liposukcija, pa čak i nakon većih operacija poput carskoga reza, jer se pokazalo da ranija terapija ožiljka ima za posljedicu brži oporavak tkiva, uz smanjeni rizik nastanka hipertrofičnog i diskoloriranog ožiljka.

 

Literatura:

1Contractubex gel, Sažetak opisa svojstava lijeka

2Updated International Clinical Recommendations on Scar Management; DermatolSurg 2014; 40:817–824

3Contractubex noćni intenzivni flaster, Uputa za upotrebu

 

MEDIS ADRIA PROMO


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner