Vijesti

Leucin - pomoć za jačanje mišića u starijoj dobi

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Leucin - pomoć za jačanje mišića u starijoj dobi

Znanstvenici su otkrili da mješavina aminokiselina s leucinom kao dodatak prehrani može povećati mišićnu masu te poboljšati snagu i tjelesnu funkciju starijih osoba. Skupina od 21 muškarca i žena starijih od 65 godina, sa sarkopenijom i pretrpljenim moždanim udarom, osam je tjedana uzimala mješavinu aminokiselina, uključujući i leucin. Kao kontrolna skupina, 23 muškarca i žena iste dobi i povijesti bolesti tijekom svoje rehabilitacije nisu dobivali spomenutu mješavinu aminokiselina.

Rezultati istraživanja pokazali su da su ispitanici koji su uzimali mješavinu aminokiselina imali znatno poboljšanje u snazi stiska ruke u usporedbi s kontrolnom skupinom. Nadalje, masa skeletnih mišića također se znatno povećala u spomenutoj skupini, zbog čega znanstvenici pretpostavljaju da dodatak prehrani potiče sintezu proteina u odrasloj dobi te tako sprječava gubitak mišićne mase. Leucin poboljšava funkciju proteina, pa na taj način potiče povećanje mišićne mase i snage. S obzirom na to da su starije osobe slabo osjetljive na unesene aminokiseline, znanstvenici su u svrhu tog istraživanja odlučili ispitanicima dati veće količine leucina. Na taj su način sa smanjenim unosom hrane uspjeli sačuvati mišićnu masu i funkciju.

Broj ispitanika je bio doista malen i nije uključivao trening izdržljivosti, pa znanstvenici predlažu daljnja istraživanja da bi utvrdili kako točno dodaci prehrane utječu na poboljšanje zdravlja osoba sa sarkopenijom i pretrpljenim moždanim udarom.

Izvor: Nutrition