Akne kroz život

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: prim.dr.sc. Nives Pustišek, spec. dermatolog i venerolog, subspec. dječje dermatologije

Prema podacima iz literature, u zapadnim, industrijski razvijenim zemljama svijeta 80% stanovništva u nekom razdoblju života ima akne 

Akne kroz život

 

Akne su najčešća upalna dermatoza pilosebacealne jedinice (lojna žlijezda i folikul dlake). Mogu se javiti u svakoj životnoj dobi, no najčešće ih očekujemo u doba puberteta i adolescencije. Prema podacima iz literature, u zapadnim, industrijski razvijenim zemljama svijeta 80% stanovništva u nekom razdoblju života ima akne. Podjednako se često javljaju u oba spola, a teži se oblici bolesti obično javljaju kod muškaraca.

Akne su najčešće prisutne na koži lica, vrata, leđa, predjelu dekoltea i nadlaktica. Klinička slika može se javiti u različitim oblicima, od komedona, bez upalnih promjena, do brojnih upalnih promjena i ožiljaka kao njihovih posljedica. Moguće su i uz povišene vrijednosti laboratorijskih nalaza i febrilitet. Prema intenzitetu kliničke prezentacije razlikujemo blage, umjereno teške i teške akne, a lezije mogu biti neupalne (komedoni, otvoreni i zatvoreni) i upalne (papule, pustule, noduli ili ciste).

Ovisno o težini kliničke slike te o odnosu bolesnika prema bolesti, akne mogu uzrokovati psihološke poteškoće koje se mogu očitovati kao narušeni odnosi s okolinom, smanjenje samopoštovanja, povlačenje u sebe do anksioznosti i depresije.

 

Dob javljanja akni

Akne se najčešće počinju javljati u dobi između 10. i 14. godine života, uz postupnu regresiju promjena do 25. godine. No, kako se mogu javiti u svakoj životnoj dobi, ovisno o dobi javljanja razlikujemo:

  • akne dječje dobi
  • pubertetske ili adolescentne akne
  • postpubertetske akne ili akne odrasle dobi.

 

Zašto nastaju akne?

Akne nastaju kao kombinacija nasljedne predispozicije i okolišnih čimbenika. Više gena određuje predispoziciju za stvaranje akni, neki utječu na pojačanu sekreciju sebuma (loja), drugi na produkciju androgena, a treći na osjetljivost lojnih žlijezda i folikula dlake na androgene. Od okolišnih čimbenika u nastanku akni kod adolescenata često se spominju stres i hrana. Zadnjih godina sve se više potvrđuje da konzumacija hrane visokog glikemijskog indeksa i povećana konzumacija kravljeg mlijeka mogu biti udruženi s težinom kliničke slike i prevalencijom akni.

Akne nastaju kao rezultat međusobnog utjecaja nekoliko čimbenika: folikularne epidermalne hiperplazije, povećane produkcije sebuma, pojačane hormonske aktivnosti, promjene mikrobne flore, imunoloških procesa i upale. Pojednostavljeno opisano, folikularna epidermalna hiperplazija je prvi korak u nastajanju akni. Žlijezda lojnica vezana je uz folikul dlake i u normalnoj situaciji sebum se uz fiziološki oljuštene stanice folikula dlake luči na površinu kože. Postoji ravnoteža između oljuštenih stanica folikula dlake i novonastalih stanica. Pod utjecajem androgena, kod bolesnika s aknama lojne žlijezde luče više sebuma, a i stvara se više stanica u folikulu dlake. Stanice i sebum se ne stignu isprazniti na površinu kože, pa se folikul začepi. Prvo nastane komedon, a kako je sekret zatvoren, mijenja se mikrobiom kože (aktivira se bakterija Propionibacterium acnes) te kao posljedica nastaje upala. U terapiji nastojimo djelovati na svaku komponentu u patofiziologiji nastanka akni i upravo je zato u liječenju najbolja kombinirana terapija.

 

Kako izgledaju akne?

Acne comedonicae je najblaži oblik bolesti kada na koži prevladavaju neupalne lezije, otvoreni i zatvoreni komedoni, a promjene se javljaju uglavnom na koži lica.

Acne papulosa i acne papulopustulosa je srednje težak oblik bolesti, gdje uz otvorene i zatvorene komedone nalazimo upalne papule i papulopustule. Uz lice, promjene se često javljaju i na koži leđa i dekoltea. U tom obliku bolesti moguće je formiranje ožiljaka.

Acne conglobata je najteži oblik bolesti koji se nešto češće javlja kod mladića. Uz komedone, upalne papule, papulopustule i hemoragične kraste, upalni proces zahvaća dublje djelove folikula i perifolikularnog tkiva, pa nastaju bolni gnojni čvorovi i infiltrati. U tom obliku bolesti, ako terapija ne započne u ranom stadiju, zaostaju ružni ožiljci. Uz kožu lica vrlo je često zahvaćena i koža leđa, vrata, nadlaktica, pa i glutealna regija.

Poseban oblik bolesti je acne fulminans. Taj oblik nastupa naglo, praćen je febrilitetom i bolovima u mišićima i donjem dijelu leđa. Najčešće se javlja kod muškaraca. Promjene su lokalizirane na koži lica, vrata, trupa, a kao posljedica stvaraju se ožiljci.

Dakle, osim aktivnih upalnih promjena, kod bolesnika s aknama kao posljedica bolesti mogu zaostati ožiljci, pa se o tome mora voditi računa pri izboru terapije. Ožiljci mogu biti atrofični (uvučeni, ispod razine kože) ili hipertrofični (zadebljani) sve do keloidalnih ožiljaka koji se često mogu vidjeti na dekolteu, vratu i leđima.

Kada govorimo o simptomima vezanim uz akne, mladi ljudi često navode bolnost upalnih promjena, nekada i svrbež. Ne smijemo nikada zaboraviti da akne nisu samo kozmetski problem te da imaju velik utjecaj na kvalitetu života osobe koja ih ima. Više je studija potvrdilo da akne uzrokuju veliku psihičku patnju, nesigurnost i osjećaj inferiornosti. I o tome treba u terapiji voditi računa.

 

Liječenje

Izbor liječenja ovisi o dobi, procjeni težine bolesti od strane liječnika, ali i samog pacijenta, odnosno o utjecaju koju bolest ima na kvalitetu života. Pri izboru terapije treba voditi računa o dužini trajanja bolesti, odgovoru na prethodnu terapiju, sklonosti stvaranju ožiljaka, postupalnim hiperpigmentacijama, pacijentovim preferencijama i financijama. Čimbenici koji su vezani uz slabu prognozu su rana pojava bolesti, hiperseboreja, akne na koži trupa i ožiljavanje. Liječenje može biti lokalno i sistemsko.

 

Lokalno liječenje

Lokalno se liječenje primjenjuje kod blagih do srednje teških akni i uključuje lokalne keratolitike (komedolitike), lokalne retinoide, benzoil peroksid, antibiotike i azelaičnu kiselinu. Najbolji učinak se ostvaruje kombinacijom lokalne terapije.

Lokalni keratolitici (komedolitici) su salicilna kiselina, lokalni retinoidi, benzoil peroksid, poli-hidroksi kiseline i alfa i beta hidroksi kiseline. Djeluju na smanjivanje produkcije sebuma i normalizaciju folikularne epidermalne hiperplazije, što ima za posljedicu deskvamaciju i sprječavanje nastanka komedona. 

Lokalni retinoidi - najčešće upotrebljavani su tretinoin, adapalen, tazaroten, isotretinoin i retinaldehid. Mehanizam djelovanja lokalnih retinoida je indukcija komedolize, inhibicija upale, normalizacija folikularne hiperproliferacije i hiperkeratinizacije. Osnova su liječenja blažih i srednje teških oblika akni, a koriste se i u terapiji održavanja. Budući da retinoidi poboljšavaju penetraciju tvari kroz kožu, često se primjenjuju u kombiniranoj terapiji s antibioticima i benzoil-peroksidom. Glavne neželjene reakcije lokalnih retinoida su lokalne reakcije iritacije, odnosno pojava iritativnog dermatitisa (crvenilo, ljuskanje, osjećaj pečenja i svrbeža). U cilju smanjivanja iritativnog djelovanja, savjetuje se lokalne retinoide postepeno uvoditi u terapiju (na primjer, prvo svaku treću ili četvrtu večer, a kada se koža navikne, savjetuje se učestalija primjena).

Benzoil peroksid djeluje antimikrobno (smanjuje aktivnost Propionibacterium acnes), protuupalno i smanjuje folikularnu hiperkeratozu. Nije primijećeno nastajanje rezistencije, pa se benzoil peroksid može koristiti i duže vrijeme. Primjenjuje se u koncentracijama od 1-10% u obiku gela, kreme ili emulzije. U gotovim se preparatima često kombinira s lokalnim antibioticima i lokalnim retinoidima. Neželjene reakcije uključuju crvenilo kože, iritaciju, ljuštenje i suhoću kože, svrbež te izbjeljivanje odjeće i kose.

Lokalni antibiotici - najčešće primjenjivani u terapiji akni su eritromicin i klindamicin. Djeluju antibakterijski i protuupalno. Neželjene reakcije uključuju crvenilo, ljuštenje, svrbež, suhoću i peckanje. Najvažnija neželjena pojava je razvoj bakterijske rezistencije i zato se ne smiju koristiti kao monoterapija. Najčešće se kombiniraju s lokalnim retinoidima i benzoilperoksidom.

Azelaična kiselina ima učinak na komedogenezu, djelomično normalizira poremećenu terminalnu diferencijaciju keratinocita u folikularnom infundibulumu. Ima direktan protuupalni učinak i uspješno se upotrebljava u liječenju postupalnih hiperpigmentacija.

 

Kozmeceutici

Pravilna njega kože s aknama je nužna. Savjetuje se primjena medicinske kozmetike koja ne djeluje komedogeno, odnosno prilagođena je koži s aknama. Ona ne samo da vlaži kožu, već često sadrži i aktivne komponente koje pomažu u liječenju. Osnovna lokalna terapija često djeluje isušujuće i iritirajuće, pa zato pravilan izbor medicinske kozmetike pomaže da se terapija ”izdrži”. Savjetuje se pravilno čišćenje kože (gelovi za pranje i/ili micelarne otopine, odnosno losioni za čišćenje) te nanošenje emulzije za vlaženje tijekom dana. Za zaštitu od sunca uvijek treba koristiti emulzije sa zaštitnim faktorom koje su prilagođene koži sklonoj aknama. Korektivna kozmetika također treba biti kvalitetna i prilagođena koži sklonoj aknama.

 

Sistemsko liječenje

Sistemsko liječenje uključuje antibiotike, hormonsku terapiju kod žena i retinoide.

Peroralni antibiotici se primjenjuju u liječenju umjerenih do teških akni. Najčešće se primjenjuju doksiciklin, minociklin, tetraciklin, azitromicin, eritromicin te rjeđe limeciklin i oksitetraciklin. Neželjeni učinci tetraciklinske skupine antibiotika su gastrointestinalne smetnje kao mučnina i povraćanje. Zbog fotosenzitivnog učinka ne smiju se primjenjivati tijekom ljetnih mjeseci. Također se ne smiju primjenjivati kod djece mlađe od 12 godina, jer uzrokuju žutilo zubi. Eritromicin je udružen s mučninom, povraćanjem i abdominalnim grčevima. Poboljšanje se očekuje za šest tjedana do tri mjeseca terapije, a u terapiji se ne bi smjeli primjenjivati duže od četiri do šest mjeseci. Antibiotici se ne bi smjeli koristiti u terapiji održavanja zbog razvoja antimikrobne rezistencije.

Hormonalna terapija se primjenjuje kod žena kao dodatak lokalnoj terapiji, ili u kombinaciji s primjenom isotretinoina oralno. Početni odgovor na terapiju je vidljiv nakon najmanje tri mjeseca terapije.

Sistemski retinoidi– oralni retinoid izotretinoin je indiciran u liječenju teških, srednje teških do teških akni ili kod akni koje ne reagiraju na konvencionalnu terapiju i povezane su s ožiljavanjem, odnosno imaju veliki utjecaj na kvalitetu života oboljele osobe. Izotretinoin smanjuje veličinu i sekreciju sebacealnih žlijezda, normalizira folikularnu keratinizaciju, prevenira komedogenezu, inhibira rast površinskog i duktalnog Propionibacterium acnes i ima protuupalni učinak. Dakle, oralni izotretinoin ima učinak na sve komponente nastanka akni. Neželjene reakcije mogu biti mišićno-skeletne, mukokutane i oftalmičke, rjeđe glavobolja i učinci na središnji  živčani sustav. Većina neželjenih učinaka su privremeni i nestaju nakon što se liječenje prekine. Budući da izaziva veliku suhoću kože i sluznica, prekida se sva lokalna terapija akni, osim medicinske kozmetike koja vlaži kožu. Kod djevojaka generativne dobi, zbog teratogenog učinka, oralni retinoidi se daju istovremeno s oralnom kontracepcijom. Prva poboljšanja vidljiva su nakon mjesec do dva od početka terapije. Doze koje se primjenjuju iznose od 0,5-1 mg/kg, a terapija se provodi do ukupne kumulativne doze od 120-150 mg/kg.

 

Posebni oblici akni

Akne dječje dobi

Akne dječje dobi zahtijevaju poseban dijagnostički i terapijski pristup. Mogu biti novorođenačke, infantilne, akne srednjeg djetinstva i predpubertetske akne.

Novorođenačke akne (acne neonatorum) mogu biti prisutne pri rođenju, odnosno mogu se javiti u prva četiri tjedna života. Smatra se da više od 20% novorođenčadi ima taj tip akni. Obično ih karakteriziraju upalne lezije (papule, pustule) i komedoni na koži obraza i čela. Na njihov razvoj utječe seboreja, stimulacija sebacealnih žlijezda majčinim ili vlastitim androgenima i kolonizacija kože Malassezia species. Novorođenačke akne su obično blage i prolazne, spontano regrediraju bez ožiljaka i dodatna obrada nije potrebna. U većini slučajeve dovoljno je svakodnevno čišćenje blagim sindetom i vodom.

Infantilne akne (acne infantum) su manje česte, nepoznate etiologije, a obično se javljaju od četvrtog do 16. mjeseca života. U usporedbi s novorođenačkim aknama više ih karakteriziraju upalne lezije, otvoreni i zatvoreni komedoni, papule, pustule, noduli i cistične lezije s ožiljastim potencijalom. Kod sve djece s perzistentnim infantilnim aknama potrebno je isključiti hiperandrogenemiju (fizikalni pregled: pubična ili aksilarna dlakavost, seboreja, ubrzan rast, hipertrofija klitorisa/penisa, sazrijevanje testisa, procjena koštane dobi; hormonski status; pregled dječjeg endokrinologa). U liječenju infantilnih akni može se primjeniti 20%-tna azelaične kiseline ili 0,025-0,05%-tna tretinoin krema za komedone, odnosno benzoil-peroksid, lokalni eritromicin ili klindamicin za upalne akne. Ako je potrebna sistemska primjena antibiotika, savjetuje se primjena eritromicina. Iako su u literaturi opisani slučajevi liječenja infantilnih akni oralnim izotretinoinom, potrebne su dodatne studije.

Akne srednjeg djetinjstva (mid-childhood acne) su rijetke, javljaju se između prve i sedme godine života. Budući da niti u toj dobi ne očekujemo akne, potrebna je dodatna obrada. Pregled dječjeg endokrinologa potreban je da se isključi hiperandrogenizam. Liječenje je jednako kao kod infantilnih akni.

Predpubertetske akne obično se javljaju od sedme do 11. godine života i slično se prezentiraju kao adolescentne akne. I taj oblik akni traži endokrinološku obradu. Blagi slučajevi predpubertetskih akni se liječe lokalnom terapijom, a teži oblici oralnim antibioticima, odnosno oralnim izotretinoinom.

Postpubertetske akne ili akne odrasle dobi (acne tarda) su akne koje se javljaju nakon 25. godine života. Češće se javljaju kod žena, najčešće su blage ili umjerene. Obično se prezentiraju upalnim promjenama, papulama, pustulama i upalnim čvorovima koji se uglavnom nalaze na koži donjeg dijela brade te uzduž linije donje čeljusti i na vratu. Često se vide ekskorijacije i kao posljedica postupalne hiperpigmentacije. Iako nije u potpunosti objašnjen točan razlog njihovog nastanka, smatra se da nastaju kao posljedica nasljeđa, hormonskog disbalansa, utjecaja stresa, neadekvatne (komedogene) kozmetike i pušenja. I u tom obliku akni utjecaj mogu imati nezdrava prehrana, odnosno prehrana s visokim glikemijskim indeksom i mlijeko. Neki lijekovi poput antidepresiva, antiepileptika, kortikosteroida i drugih hormona mogu također potencirati izbijanje akni.  U liječenju akni odrasle dobi savjetuje se uklanjanje čimbenika koji potenciraju njihovo izbijanje te higijena života. U lokalnoj i sustavnoj terapiji primjenjuju se lijekovi kao i kod adolescentskih akni, uz češću primjenu hormonske terapije.

 

Literatura

Tan J. Acne guidelines: pearls, pitfalls and questions. Br J Dermatol 2017;177(4):892-3.

Le Cleach L, Lebrun-Vignes B, Bachelot A, Beer F, Berger P, Brugère S i sur. Guidelines for the management of acne: recommendations form a French multidisciplinary group. Br J Dermatol 2017;177(4):908-13.

Dréno B. What is new in the pathophysiology of acne, an overview. J EurAcadDermatolVenereol 2017;31(5):8-12.

Nast A, Dréno B, Bettoli V, Bukvic Mokos Z, Degitz K, Dressler C i sur. European evidence-based (S3) guideline for the treatment of acne - update 2016 - short version. J EurAcadDermatolVenereol. 2016;30(8):1261-8. 

Bree AF, Siegfried EC. Acnae vulgaris in preadolescent children: recommendations for evaluation. PediatrDermatol 2014;31:27-32.

Mwanthi M, Zaenglein AL. Update in the management of acne adolescence. CurrOpinPediatr 2018;30(4):492-8.

Marson JW, Baldwin HE. An Overview of Acne Therapy, Part 1: Topical therapy, Oral Antibiotics, Laser and Light Therapy, and Dietary Interventions.DermatolClin 2019;37(2):183-193.

Marson JW, Baldwin HE. An Overview of Acne Therapy, Part 2: Hormonal Therapy and Isotretinoin.DermatolClin.  2019;37(2):195-203.

Bagatin E, Freitas THP, Machado MCR, Ribeiro BM, Nunes S, Rocha MADD. Adult female acne: a guide to clinical practice. An Bras Dermatol 2019;94(1):62-75.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Banner Banner Banner Banner