Vijesti

Kelirani magnezij koristan nakon resekcije ileuma

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Kelirani magnezij koristan nakon resekcije ileuma

Studije su pokazale da osobe koje su bile podvrgnute resekciji ileuma imaju povećani rizik od nedostatka magnezija. Ta pojava objašnjava se slabom apsorpcijom i smanjenim unosom magnezija, kao i povećanim gubicima magnezija u organizmu. S druge strane, adekvatnu opskrbljenost magnezija u organizmu vrlo je teško postići zbog laksativnog djelovanja većine vrsta magnezija u obliku dodatka prehrani. Rezultati in vitro i in situ istraživanja pokazali su da kelirani magnezij, poput magnezij bisglicinata, predstavlja oblik magnezija visoke raspoloživosti, koji se izravno apsorbira i transportira putem dipeptidnog kanala u proksimalnom dijelu tankog crijeva.

Cilj dvostruko slijepe studije kontrolirane placebom bio je usporediti bioraspoloživost keliranog oblika magnezija i magnezij oksida u dozama od 100 mg, kod 12 ispitanika koji su bili podvrgnuti resekciji ileuma. Od ukupnog broja ispitanika, 10 ispitanika bolovalo je od Crohnove bolesti.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika s najvećim pogoršanjem apsorpcije magnezija nakon operativnog zahvata, apsorpcija magnezija nakon unosa keliranog oblika bila značajno bolja (23,5%) u odnosu na unos magnezija u obliku oksida (11,8%). Također, primijećeno je da su ispitanici bolje podnosili kelirani magnezij, u usporedbi s magnezij oksidom. Znanstvenici zaključuju da kelirani oblik magnezija, magnezij bisglicinat, može biti dobra alternativa uobičajenim oblicima magnezija kao dodatka prehrani za osobe koje su bile podvrgnute resekciji tankog crijeva.

Izvor: Journal of Parenteral and Enteral Nutrition