Vijesti

Klorela jača imunosni sustav

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Klorela jača imunosni sustav

Unos dodatka prehrani s algom klorelom tijekom razdoblja intenzivnog treninga dovodi do povećanja imunoglobulina A (IgA) važnog za održavanje pravilnog rada imunosnog sustava, zaključak je studije. Naime, imunostimulirajući učinak klorele pripisuje se specifičnim polisaharidnim i glikoproteinskim kompleksima za koje se prethodno utvrdilo da mogu pridonijeti pravilnoj funkciji imunosnog sustava, te na taj način potencijalno prevenirati infektivne bolesti gornjih dišnih puteva.

Aktualna šestotjedna studija uključila je 29 ispitanika prosječne dobi od 29 godina, koji su svakodnevno dobivali 6 grama dodatka prehrani s klorelom, ili placebo. Ispitanici su tijekom studije provodili intenzivnu tjelesnu aktivnost, a u četvrtom su tjednu imali dva dana s ekstremno intenzivnim treningom. Za razliku od placebo skupine kod koje nije zabilježena promjena koncentracije IgA u slini tijekom trajanja cijele studije, kod ispitanika iz klorela skupine koncentracija IgA počela se povećavati od prvog dana ekstremno intenzivnog treninga u četvrtom tjednu, pa sve do kraja studije.

Budući da su rezultati potvrdili zaključke prijašnjih studija o utjecaju klorele na povećanje IgA u slini, znanstvenici pozivaju na novu studiju u kojoj bi se provodila duža suplementacija klorelom kako bi uvidjeli utječe li spomenuta alga na značajnije smanjenje rizika od infekcija gornjih dišnih puteva.

European Journal of Nutrition