Vijesti

Pčelinja pelud - riznica prirodnih metabolita

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Pčelinja pelud - riznica prirodnih metabolita

Pčelinja pelud i proizvodi koji sadrže pčelinji cvjetni prah imaju izniman nutritivni profil što je posljedica prisutnosti aktivnih prirodnih metabolita poznatijih i kao fitometabolita, kratko je priopćenje znanstvenika u studiji novijeg datuma. 

Blagotvoran učinak pčelinje peludi, koji obuhvaća antioksidativna, antibakterijska, protuupalna i antikarcinogena svojstva, odavno je prepoznala farmaceutska industrija koja na tržištu nudi različite vrste dodataka prehrani sa sadržjem ekstrakta pčelinje peludi. Štoviše, konzumacija proizvoda koji sadrže pčelinju pelud preporučuje se zbog nutritivnih svojstava djeci s gubitkom apetita ili djeci koja pate od malnutricije. Primjena bi mogla biti korisna i kod odraslih osoba koje provode naporne poslove, budući da je pčelinja pelud pokazala blagotvoran učinak na tjelesno i na mentalno stanje pojedinaca. 

Treba obratiti pozornost na činjenicu da pčelinja pelud i proizvodi na bazi pčelinje peludi sadrže određene alergene što kod nekih osoba može uzrokovati alergijsku reakciju.

Izvor: Journal of Functional Food