Vijesti

Uljem račića krila protiv kardiovaskularnih bolesti

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Uljem račića krila protiv kardiovaskularnih bolesti

Nedavno istraživanje pokazalo je da omega-3 masne kiseline iz račića krila smanjuju razinu glukoze u krvi pri postu, a kao dodatak prehrani njihovo bi ulje moglo biti izuzetno učinkovito u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje je trajalo 8 tjedana, a uključivalo je 36 zdravih muškaraca i žena u dobi od 18 do 70 godina, s razinom triglicerida za vrijeme posta od 1,3–4,0 mmol/L. Ispitanici su nasumično podijeljeni u tri jednake skupine te su dobivali kapsule s uljem račića krila, kapsule sa suncokretovim uljem visokog udjela oleinske kiseline te masnu i nemasnu ribu. Tjedni unos omega-3 masnih kiselina iz račića krila bio je 4.654 mg, a iz ribe 4.103 mg.

Znanstvenici su rezultatima utvrdili da unos ulja račića i konzumacija ribe povećavaju razinu omega-3 masnih kiselina u krvnoj plazmi, a ulje krila je zbog svog bogatstva astaksantina, smanjilo razinu glukoze i kolesterola u vrijeme posta. Nadalje, ulje je promijenilo i ekspresiju gena mononuklearnih stanica mitohondrijske RNK iz periferne krvi, koji sudjeluju u metabolizmu glukoze i kolesterola. Konzumacijom ribe došlo je do promjene ekspresije četiri gena mRNK, a suncokretovo je ulje potisnulo funkciju 16 gena, uključujući i one koji čuvaju od upala.

U istraživanju su znanstvenici analizirali ograničen broj gena te naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjem i analizom cjelokupnog genoma nakon unosa ulja račića krila te masne i nemasne ribe.

Izvor: Journal of Nutritional Science