Vijesti

Plus za probiotike kod dijabetesa

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Plus za probiotike kod dijabetesa

Unos dodatka prehrani s osam različitih probiotičkih sojeva može rezultirati smanjenjem inzulinske rezistencije i poboljšanjem lipidnog profila kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2, zaključak je nedavnog istraživanja. U tom šestomjesečnom dvostruko slijepom istraživanju sudjelovalo je 30 osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2, koje su svakodnevno dobivale dodatak prehrani s osam probiotičkih sojeva ili placebo. Probiotički sojevi u dodatku prehrani bili su: Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus casei, Lactobacillus salivarius te dva soja Lactococcus lactis.

Nakon pola godine, ispitanici koji su dobivali probiotički dodatak imali su značajno niže vrijednosti glukoze (38%), inzulina (38%) te inzulinske rezistencije (64%) u odnosu na placebo skupinu. Dodatno, primjena probiotičkog dodatka rezultirala je poboljšanjem lipidnog profila: smanjenje triglicerida za 48% i ukupnog kolesterola za 19%.

Budući da je studija provedena na stanovnicima Saudijske Arabije, znanstvenici pozivaju na nove studije u drugim dijelovima svijeta kako bi se donio zaključak o tome jesu li rezultati etnički ovisni.

Izvor: Clinical Nutrition