Vitamin K2 MK-7 - za zdravo srce

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Vitamin K2 je vitalan za održavanje ravnoteže kalcija u tijelu, jer ga usmjerava u kosti gdje je to potrebno, ali daleko od cirkulacijskog sustava gdje to može biti štetno.  Sprječava otvrdnjavanje arterija i poboljšava izglede za aktivan život.

 
Vitamin K2 MK-7 - za zdravo srce

 

Zdravo srce i elastične krvne žile preduvjet su zdravog i aktivnog života.

Na kardiovaskularno zdravlje određeni utjecaj ima genetika, ali vjerojatno još jači utjecaj imaju čimbenici iz okoliša i ponašanje kao što su prehrana, tjelovježba i način života. Dva vodeća uzroka kardiovaskularnih bolesti (KVB) i smrtnosti povezana su s nakupljanjem kalcijevog plaka u arterijama i krvožilnom sustavu. Višak kalcija u tijelu može uzrokovati otvrdnjavanje arterija i krvnih žila koje tako postaju manje elastične, zbog čega  srce mora pojačano raditi što pak povećava rizik od kardiovaskularnih incidenata. To može smanjiti izdržljivost i energiju i kod inače zdravih osoba koje još nisu u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti. Srećom, postoji način da se takva stanja preveniraju.

 

Naslage kalcija otežavaju rad srca

Starenje utječe na naš cirkulacijski sustav koji tijekom godina postaje sve manje elastičan.  Arterije i krvne žile otvrdnjavaju, tj. gube elastičnost kao rezultat nakupljanja kalcija, odnosno stvaranja plaka unutar stanica glatkih mišića. Takvo nakupljanje kalcija smanjuje elastičnost i fleksibilnost krvožilnog sustava i dovodi do otvrdnuća arterija što u najgorim slučajevima rezultira aterosklerozom.

Kako kalcifikacija napreduje, srce - da bi potisnulo krv kroz žile smanjenog promjera - mora raditi sve napornije. Krvne žile također gube sposobnost širenja prema van (da bi se prilagodile povećanom protoku krvi uzrokovanom tjelesnom aktivnošću) te prisiljavaju srce da još napornije radi.

Kalcifikacija je predznak kardiovaskularnih bolesti [1] i progresivna je, a napreduje tijekom desetljeća. Takav spori razvoj znači da se rani simptomi poremećaja kardiovaskularnog zdravlja (tj. manjak energije i izdržljivosti) mogu početi osjećati i puno ranije nego što akutna kardiovaskularna bolest postane problem.

Kalcifikacija u ranom stadiju je relativno česta pojava, a studije su izvijestile o prisutnosti određenog stupnja kalcifikacije kod čak 30% osoba starijih od 45 godina [2]. Otvrdnuće arterija raste sa starošću i povećava kardiovaskularni rizik neovisno o dobi [3]. Ukratko, kako ljudi stare, njihov krvožilni sustav vjerojatno funkcionira manje učinkovito zbog određenog stupnja kalcifikacije. To prisiljava srce na intenzivniji rad (kao odgovor na aktivnost), a to se može osjetiti kao nedostatak energije ili manjak izdržljivosti.

 

 Vitamin K2 održava zdravu ravnotežu kalcija, sprječava i smanjuje arterijsku kalcifikaciju

Vitamin K2 regulira kalcij u tijelu, osiguravajući njegovu dopremu do mjesta na kojima je potreban (kosti) te njegovu otpremu s mjesta gdje može štetiti (arterije). K2 aktivira osteokalcin, protein važan za metabolizam kostiju, jer integrira kalcij u koštani matriks. Zdrave kosti koje su otporne na prijelome i bolesti (osteoporoza) zahtijevaju odgovarajuću količinu kalcija unesenog hranom.

Međutim, da bi se umanjili štetni učinci viška kalcija (taloženje u žilama), vitamin K2 aktivira još jedan važan enzim. Matriks Gla protein (MGP) je enzim za vezanje kalcija, koji se aktivira vitaminom K2 [4]. Kada se aktivira, MGP veže višak kalcija u krvotoku i sprječava njegovo taloženje u arterijama [5].

Naime, matriks Gla protein (MGP) blokira stvaranje kalcijevih kristala unutar krvnih žila. Da bi MGP mogao djelovati, prvo se mora karboksilirati, a da se karboksilira, potreban mu je vitamin K.

Aktivirani MGP veže višak kalcija i uklanja ga te tako smanjuje rizik od naslaga u žilama i arterijama. Korisni učinci suplementacije vitaminom K2 za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja potvrđeni su brojnim istraživanjima.

Istraživanja su pokazala da su visoke razine neaktivnog matriks Gla proteina (MGP) povezane s nižim unosom vitamina K i nižom stopom preživljavanja među kardiovaskularnim bolesnicima [6]. Istraživanja također pokazuju da suplementacija K2 ( doza od 90 µg) smanjuje razine neaktivnog MGP-a [7-9] te povećava razinu aktivnog MGP-a [10]. Vitamin K2 ima važnu funkciju u održavanju zdravog srca, a suplementacija je učinkovit način da se osiguraju te prednosti.

Višak kalcija koji se nalazi u arterijama može dovesti do otvrdnuća arterija što je vodeći ko-faktor u bolesti srca. Vitamin K2 aktivira matriks Gla protein (MGP) koji sprječava taloženje kalcija u stanicama glatkih mišića krvožilnog sustava.

 

Može li K2 utjecati na već postojeću kalcifikaciju?

Nekoliko studija pokazuje da vitamin K2 može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti sprječavanjem arterijske kalcifikacije i otvrdnuća arterija. Najjači dokaz potječe iz Rotterdamske studije u kojoj je sudjelovalo gotovo 5.000 nizozemskih muškaraca i žena. Sudionici stariji od 55 godina sudjelovali su u istraživanju od 8 do 11 godina. Studija je pokazala da je prehrana bogata vitaminom K2 dramatično smanjila rizik od smrtnosti i kardiovskularnih bolesti. Kalcifikacija krvnih žila i smrtnost uzrokovana srčanim bolestima smanjene su za 50%, a smrtnost zbog svih uzroka smanjena je za 25% [11].

PROSPECT studija (2009.) pratila je 16.000 žena u dobi od 40 do 79 godina. Pokazala je inverznu korelaciju između razine K2 u prehrani i koronarne bolesti srca. Studija je pokazala smanjenje rizika od 9% za smrtnost od KVB-a za svakih dodatnih 10 µg unosa vitamina K2 na dan [12].

Otvrdnuće arterija razvija se tijekom dugog vremenskog razdoblja. U općoj populaciji vrlo je čest neki od stupnjava kalcifikacije. To može biti slučaj i kod inače zdravih osoba koje nisu izložene neposrednom riziku za razvoj srčanih bolesti. Postavlja se pitanje, može li kod takvih pojedinaca vitamin K2 smanjiti postojeće razine kalcifikacije i vratiti fleksibilnost arterijama i krvnim žilama? Je li moguće da K2 “vrati” kalcifikaciju na ranije stanje?

Studija Knapen i suradnika iz 2015. pruža najjači dokaz da vitamin K2 može obrnuti postojeće razine kalcifikacije i vratiti arterijsku fleksibilnost - učinkovito poboljšavajući sposobnost tijela da odgovori na zahtjeve fizičke aktivnosti. Studija je pokazala da je visok unos vitamina K2 MK-7 povezan sa smanjenom arterijskom kalcifikacijom [13]. Također je dokazano da je nakon tri godine uzimanja (180 µg /dan) krutost arterija značajno smanjena u MK-7 testnoj skupini dok je za kontrolnu skupinu neznatno porasla. Studija je pokazala da MK-7 ne samo da sprječava arterijsko otvrdnuće, nego da može smanjiti već postojeće otvrdnuće , tj. da zdravlje cirkulacijskog sustava vraća na prijašnju razinu.

 

Vitamin K2: Prehrana ili suplementacija?

Zapadnjački način prehrane ne osigurava dovoljno vitamina K2 [14]. Taj zaključak otvrđuju podaci koji pokazuju da se kod opće populacije 10-40% ukupnog MGP-a obično ne aktivira [15]. Studije pokazuju da povećanje količine vitamina K2 u prehrani smanjuje količinu neaktivnih MGP enzima [13, 16, 17].

Vitamin K2 (menakinon) različit je od vitamina K1 (filokinon), te predstavlja obitelj molekula s bočnim lancima različitih duljina (od MK-4 do MK-13). Zdravstvena tvrdnja koju je odobrila EFSA ograničena je na vitamine K1 i K2 MK-7.  Studije također pokazuju da je upravo MK-7 najbolji oblik K2 vitamina za suplementaciju, jer se najbolje apsorbira i ima najvišu bioaktivnost [8, 14, 18-20].

K2 MK-7 molekula postoji u prirodi, ali je razmijerno rijetka. Japansko fermentirano jelo natto  bogato je MK-7 kao i neki fermentirani sirevi i jetrene paštete. Pretpostavlja se da je vitamin K2 sudionik i u 'francuskom paradoksu', gdje prehrana bogata sirevima i crvenim vinom korelira s niskim kardiovaskularnim rizikom. No, većina prehrambenih potreba za K2  najvjerojatnije se zadovoljava manje učinkovitim MK oblicima (MK-4, MK-8, MK-9), a kako pokazuju studije - to još uvijek nije dovoljno.

Zaključak je da je vrlo teško osigurati adekvatnu količinu vitamina K2 samo prehranom, pa je nadopuna učinkovita opcija, a MK-7 je najbolji, najaktivniji oblik vitamina K2.

 

Jim Beakey, Kappa Bioscience; Market-leading K2VITAL vitamin K2 is produced in Norway; Kappabio.com

 

Literatura:

1.       Greenland, P., et al., ACCF/AHA 2007 clinical expert consensus document on coronary artery calcium scoring by computed tomography in global cardiovascular risk assessment and in evaluation of patients with chest pain: a report of the American College of Cardiology Foundation Clinical Expert Consensus Task Force (ACCF/AHA Writing Committee to Update the 2000 Expert Consensus Document on Electron Beam Computed Tomography) developed in collaboration with the Society of Atherosclerosis Imaging and Prevention and the Society of Cardiovascular Computed Tomography. J Am Coll Cardiol, 2007. 49(3): p. 378-402.

2.       Bild, D.E., et al., Ethnic differences in coronary calcification: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Circulation, 2005. 111(10): p. 1313-20.

3.       Iribarren, C., et al., Calcification of the aortic arch: risk factors and association with coronary heart disease, stroke, and peripheral vascular disease. JAMA, 2000. 283(21): p. 2810-5.

4.       Dalmeijer, G.W., et al., Matrix Gla protein species and risk of cardiovascular events in type 2 diabetic patients. Diabetes Care, 2013. 36(11): p. 3766-71.

5.       Cranenburg, E.C., et al., Characterisation and potential diagnostic value of circulating matrix Gla protein (MGP) species. Thromb Haemost, 2010. 104(4): p. 811-22.

6.       Ueland, T., et al., Undercarboxylated matrix Gla protein is associated with indices of heart failure and mortality in symptomatic aortic stenosis. J Intern Med, 2010. 268(5): p. 483-92.

7.       Cranenburg, E.C., L.J. Schurgers, and C. Vermeer, Vitamin K: the coagulation vitamin that became omnipotent. Thromb Haemost, 2007. 98(1): p. 120-5.

8.       Schurgers, L.J., et al., Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7. Blood, 2007. 109(8): p. 3279-83.

9.       Theuwissen, E., et al., Low-dose menaquinone-7 supplementation improved extra-hepatic vitamin K status, but had no effect on thrombin generation in healthy subjects. Br J Nutr, 2012. 108(9): p. 1652-7.

10.     Theuwissen, E., et al., Vitamin K status in healthy volunteers. Food Funct, 2014. 5(2): p. 229-34.

11.     Geleijnse, J.M., et al., Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr, 2004. 134(11): p. 3100-5.

12.     Gast, G.C., et al., A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2009. 19(7): p. 504-10.

13.     Knapen, M.H., et al., Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. A double-blind randomised clinical trial. Thromb Haemost, 2015. 113(5): p. 1135-44.

14.     Schurgers, L.J. and C. Vermeer, Determination of phylloquinone and menaquinones in food. Effect of food matrix on circulating vitamin K concentrations. Haemostasis, 2000. 30(6): p. 298-307.

15.     Theuwissen, E., E. Smit, and C. Vermeer, The role of vitamin K in soft-tissue calcification. Adv Nutr, 2012. 3(2): p. 166-73.

16.     Caluwe, R., et al., Vitamin K2 supplementation in haemodialysis patients: a randomized dose-finding study. Nephrol Dial Transplant, 2014. 29(7): p. 1385-90.

17.     Dalmeijer, G.W., et al., The effect of menaquinone-7 supplementation on circulating species of matrix Gla protein. Atherosclerosis, 2012. 225(2): p. 397-402.

18.     Gijsbers, B.L., K.S. Jie, and C. Vermeer, Effect of food composition on vitamin K absorption in human volunteers. Br J Nutr, 1996. 76(2): p. 223-9.

19.     Sato, T., L.J. Schurgers, and K. Uenishi, Comparison of menaquinone-4 and menaquinone-7 bioavailability in healthy women. Nutr J, 2012. 11: p. 93.

20.     Schurgers, L.J. and C. Vermeer, Differential lipoprotein transport pathways of K-vitamins in healthy subjects. Biochim Biophys Acta, 2002. 1570(1): p. 27-32.

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner