Vijesti

Laktoferin ključan za zdravlje mozga

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Laktoferin ključan za zdravlje mozga

Nova istraživanja laktoferina pokazala su da njegova svojstva mogu poboljšati kognitivne sposobnosti novorođenčadi, sprječiti gubitak neurona, smanjiti upale te zaštititi od neurorazvojnih poremećaja. Laktoferin je protein pronađen u majčinom mlijeku s mnogim zdravstvenim blagodatima, uključujući antimikrobna i protuupalna svojstva te reguliranje homeostaze željeza. Već je utvrđeno da se unosom laktoferina putem majčinog mlijeka može smanjiti učestalost novorođenačke sepse i nekrotizirajućeg enterokolitisa, a novim istraživanjima na životinjama utvrdilo se i da goveđi laktoferin može zaštititi mozak u razvoju od gubitka neurona, poboljšati njihovu povezanost, povećati broj moždanih neurotrofnih čimbenika (BDNF), smanjiti upale i poboljšati kognitivne sposobnosti.

U jednom od novih istraživanja znanstvenici su mladuncima štakora u razdoblju od 16.-34. dana života davali 750 mg/kg laktoferina na dan. Rezultati su pokazali da su mladunci prije upotrebe laktoferina bili jako znatiželjni i istraživali su područje uokolo, uglavnom u potrazi za hranom, što ih je izlagalo većem riziku. No, kada su dobivali laktoferin, brže su učili, pa su i manje istraživali, te su birali poznatu hranu koju su već dobivali od znanstvenika.

Promjena u dozi laktoferina nije dovela do promjene u rezultatima. Također, znanstvenici su praščićima od 3.-38. dana života davali hranu obogaćenu laktoferinom (155 mg/kg na dan), a pratili su rani razvoj mozga i kognitivnih sposobnosti. Kod praščića koji su dobivali dodatak prehrani utvrđeno je bolje pamćenje, brže učenje i bolje snalaženje u prostoru.

Između ostalog, pokazalo se da laktoferin djeluje zaštitno i u slučaju neurorazvojnih poremećaja, jer je njihov glavni uzrok upala koja sprječava mijelinizaciju, dok laktoferin pomoću svojih protuupalnih svojstava smanjuje upale i potiče stvaranje mijelinske ovojnice. Potrebna su dodatna istraživanja kojima će se potvrditi mnogobrojne pogodnosti laktoferina, osobito jer se radi o najranjivijoj populaciji.

Izvor: Biochemistry and Cell Biology