Kako spriječiti i liječiti dispepsiju?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Dr.sc. Darija Vranešić Bender

Procjenjuje se da nešto više od trećine populacije prilikom probave hrane pati od tegoba lokaliziranih u gornjem dijelu probavnog sustava

Kako spriječiti i liječiti dispepsiju?

Dispepsija ili tegobe prilikom probave hrane, lokalizirane u gornjem dijelu probavnog sustava, iznimno su česte u općoj populaciji. Procjenjuje se da nešto više od trećine populacije pati od takvih probavnih tegoba. Pritom se kod oko 50% dispeptičnih bolesnika nalazi oštećenje gornjeg dijela gastrointestinalnog sustava, najčešće erozivni gastritis ili peptički ulkus želuca i/ili dvanaesnika, dok se kod preostalih bolesnika ne nalazi endoskopskih promjena.

Što je dispepsija?

Dispepsija označava postprandijalnu nelagodu ili bol lokaliziranu u gornjem dijelu abdomena. Najčešće se radi o funkcionalnom poremećaju gornjeg dijela probavnog sustava, koji se očituje sljedećim simptomima:

 • bol, pečenje, osjećaj nelagode i mučnine u želucu
 • osjećaj pritiska i nadutosti
 • osjećaj zapunjenosti, sitosti već i nakon malih količina hrane, gubitak apetita
 • podrigivanje i pojačano ispuštanje plinova (zbog pretjeranog gutanja zraka - aerofagija)
 • vraćanje želučanog sadržaja u jednjak (tzv. refluks)
 • mučnina (sa ili bez povraćanja).

Kod mlađih ljudi do 45 godina života nije nužno žurno provođenje dijagnostičkih postupaka. Kod starijih od 45 godina ili onih kod kojih se prezentiraju alarmantni simptomi (gubitak težine, krvarenje, slabokrvnost, otežano gutanje) važno je provesti detaljan dijagnostički postupak kako bi se razjasnili uzroci i isključile organske bolesti (ulkus, refluks, karcinom, hijatalna hernija, upalna bolest crijeva, žučni kamenci) te postavila dijagnoza funkcionalne dispepsije. Nakon detaljne anamneze, fizikalnog pregleda i analize prijašnje medicinske dokumentacije, započinje se s daljnjom dijagnostičkom obradom – laboratorijska pretraga krvi, pregled stolice, ultrazvučni pregled abdomena, endoskopski pregled jednjaka, želuca i crijeva (pogotovo kod bolesnika s tegobama koje dugo traju ili se naglo pogoršavaju), rentgenska snimka abdomena, testovi za otkrivanje infekcije bakterijom Helicobacter pylori. Ukoliko su rezultati navedenih pretraga negativni, postavlja se dijagnoza funkcijske dispepsije.

Funkcijska dispepsija označava nelagodu ili bol nakon obroka lokaliziranu u gornjem dijelu abdomena. Pojam dispepsija se obično proširuje na simptome poput boli i nelagode u žličici, osjećaja rane sitosti, ponekad žgaravice, mučnine i štucavice. Dispepsija je najčešće funkcionalni poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava, što znači da je poremećena funkcija probavnih organa (točnije, poremećaj u funkciji mišićno-živčanog dijela probavnih organa), ali bez oštećenja koje bi bilo vidljivo tijekom endoskopskog pregleda ili analizom tkivnog uzorka. Najčešće se javlja u srednjoj životnoj dobi (prosječna dob je 55 godina) i pogađa podjednako oba spola, s nešto većom učestalošću kod muškaraca.

Gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB, patološko je stanje čijem nastanku prethodi vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, usta i dišne putove. Žgaravica, podrigivanje, nadutost, mučnina te bol u prsištu uz povremeno vraćanje želučanog sadržaja u usnu šupljini samo su neki od simptoma koji nastaju u sklopu te bolesti.

Čimbenici rizika

Poznato je nekoliko čimbenika rizika za pojavu dispepsije, a to su:

 • Pušenje
 • Pretjerana i dugotrajna konzumacija alkoholnih pića
 • Prekomjerna konzumacija kave (više od 6 šalica na dan)
 • Neadekvatna prehrana (hrana bogata mastima, začinjena hrana, gladovanje i neredovita prehrana)
 • Prekomjerna tjelesna masa
 • Izloženost akutnom i kroničnom stresu
 • Anksioznost, depresija i psihološki problemi
 • Upotreba određenih lijekova (nesteroidni antireumatici, antibiotici, estrogeni)
 • Prisutnost nekih drugih bolesti (dijabetes, bolesti štitnjače i bubrega, oslabljena srčana funkcija, plućna tuberkuloza, maligne bolesti)
 • Infekcija s Helicobacter pylori (tada se najčešće ne radi o funkcionalnoj dispepsiji, već  su u podlozi tegoba ulkus, gastritis ili karcinom)

Prehrana za ublažavanje dispepsije

Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu u pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu, te nerijetko utječe na smanjenje troškova vezanih uz bolesti gastrointestinalnog sustava.

Kod liječenja dispepsije vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je kao izvor masnoća koristiti maslinovo ulje te redovito konzumirati fermentirane mliječne proizvode (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći mogu biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.

Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela.

Poznato je da određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Stoga treba izbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.

Osobe koje pate od GERB-a ne bi smjele lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Stoga se tim bolesnicima savjetuje umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja 3 sata prije lijeganja.

Znanstvenim studijama utvrđena je povezanost unosa linolne kiseline i sposobnost cijeljenja mukozne sluznice želuca i duodenuma te smanjene učestalosti pojave ulkusa. Linolna kiselina glavni je izvor arahidonske kiseline, prekursora prostaglandina koji imaju citoprotektivno djelovanje u duodenumu. Budući da su najbolji prehrambeni izvor linolne kiseline povrće, sjemenke i ulja od sjemenki, a posebice laneno sjeme, korisno je te namirnice uvrstiti u prehranu.

Omega-3 masne kiseline također su pokazale zaštitno djelovanje, pa stoga u prehrani tih bolesnika treba biti obilno zastupljena riba, posebice riba iz sjevernih mora, poput bakalara, lososa, tune i sabljarke.

Fermentirani mliječni proizvodi sadrže probiotike koji uspostavljaju ravnotežu u crijevnom sustavu i štite od štetnih bakterija i drugih patogenih mikroorganizama. Lactobacillus acidophilus i druge vrste probiotika u in vitro studijama pokazale su baktericidno i bakteriostatsko djelovanje na Helicobacter pylori. Probiotički proizvodi korisni su i zbog toga što smanjuju štetne popratne pojave lijekova koji se koriste za eradikaciju  H. pylori, primjerice proljeva izazvanih antibioticima.

Vrlo je važno smanjiti i razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.

OTC pripravci i lijekovi za liječenje dipepsije

Funkcijska dispepsija i gastroezofagealna refluksna bolest jednjaka najčešći su razlog za početak samoliječenja u gastroenterološkim indikacijama. Značajnu korist za pojedinca, ali i za sustav zdrastvene skrbi u cjelini može polučiti liječničko i farmaceutsko poštivanje indikacija za primjenu lijekova i bezreceptnih pripravaka u samoliječenju.

Na raspolaganju su antacidi, anatgonisti H2 receptora i inhibitori protonske pumpe (posljednje dvije skupine u peroralnom i parenteralnom obliku).

Antacidi su lijekovi koji neutraliziranjem želučane kiseline brzo i učinkovito dovode do smanjenja tegoba. Koriste se za prevenciju i olakšanje boli kod gastritisa, peptičkog ulkusa, dispepsije i refluksne bolesti. Obično se uzimaju između jela ili prije spavanja kada se obično očekuje pojava boli u želucu.

Pripadnici skupine antacida su magnezijeve, natrijeve, kalcijeve i aluminijeve soli karbonata, silikata ili hidroksidi. Kod nekih pripravaka antacidi se kombiniraju sa simetikonom ili alginatima što uzrokuje stvaranje pjenastih gelova koji apsorbiraju višak plinova i sprječavaju vraćanje želučanog sadržaja u jednjak.

Mehanizam djelovanja antacida nije samo puferski, nego imaju i zaštitna, citoprotektivna svojstva, a govori se i o mogućim utjecajima na angiogenezu te time o cijeljenju oštećenja sluznice i stijenke želuca i dvanaesnika.

Velika prednost antacida je brzina djelovanja, a mana kratko trajanje djelovanja i samim tim potreba za čestim uzimanjem. Nuspojave ovise o tome jesu li antacidi spojevi aluminija, magnezija ili kalcija. Aluminij uzrokuje opstipaciju (zatvor), moguću nefrotoksičnost kod oštećenja bubrega, te dugoročno moguću pojavu osteoporoze. Spojevi magnezija mogu uzrokovati proljev.

Antagonosti histaminskih 2 receptora (cimetidin, ranitidin, famotidin, nizatidin) su lijekovi koji su u dobroj mjeri učinkoviti u liječenju duodenalnih ulkusa, a manje su djelotvorni u liječenju želučanih ulkusa i GERB-a. Osnovna su terapija u dispeptičnim tegobama, a jako dobri rezultati postižu se u uklanjanju epizoda žgaravice koje nisu dio sindroma GERB-a. U liječenju epizoda noćnih žgaravica, kao posljedice hipersekrecije želučane kiseline i pada vrijednosti pH (posljedica dinamike protonskih pumpi), danas se uz drugu dozu PPI preparata prije večernjeg obroka u bolesnika s GERB-om predlaže i primjena H2 blokatora u kasnim noćnim satima.

Nuspojave tih lijekova pojavljuju se kod manje od 4% bolesnika, a kreću se od poremećaja središnjeg živčanog sustava (somnolencija, glavobolja, vrtoglavica, konfuzija, slabost i umor, agitacije i halucinacije), kožnog osipa, opstipacije i proljeva, pa do jetrenih oštećenja te promjena srčanog ritma.

Inhibitori protonske pumpe – IPP (esomeprazol, omeprazol, pantoprazol, lanzoprazol)  su moćni inhibitori sekrecije želučane kiseline i predstavljaju lijekove izbora u liječenju ulkusne bolesti, ali i GERB-a te nekih drugih entiteta s povećanom sekrecijom želučane kiseline.

Kao čvrste indikacije za primjenu antisekretorne terapije navode se bolesti sa sniženom sekrecijom želučane kiseline (kronični atrofični gastritis, kronični aktivni superficijalni gastritis, želučani vrijed i karcinom želuca). Antisekretorni lijekovi ujedno imaju specifično mjesto kao dio eradikacijske terapije za infekciju H.pylori.

IPP ireverzibilno inhibiraju enzimski sustav u membrani parijetalne stanice želučane sluznice što dovodi do gotovo potpunog prestanka lučenja želučane kiseline. Lučenje želučane kiseline vraća se na normalne vrijednosti 3 do 4 dana nakon prestanka primjene.

Ta skupina lijekova ima zabilježene nuspojave, a opisuju se glavobolja, svrbež, kožni osip, konstipacija i opstipacija, proljev, nadutost, mučnina i povraćanje, bol u trbuhu, povišenje jetrenih enzima, kao i mialgije, atralgije i depresija.

Biljni pripravci za dispepsiju

U narodnoj medicini posebno mjesto zauzima primjena ljekovitog bilja u liječenju tegoba u gornjem dijelu probavnog sustava. Najčešće se primjenjuju čajevi od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice, kao i pelina, kičice ili maslačka.

U situacijama teže eradikacije H. pylori koriste se ljekovite biljke poput kadulje, gospine trave, majčine dušice, lavande, anisa i pelina, jer te biljke svojim eteričnim uljima djeluju baktericidno na H. pylori.

Na hrvatskom tržištu već je više godina dostupan biljni lijek koji predstavlja kombinaciju ekstrakata devet ljekovitih biljaka za liječenje funkcionalnih i motilitetom uvjetovanih gastrointestinalnih smetnji. Primjerice, primjenjuje se za liječenje funkcionalne dispepsije i sindroma nadraženog crijeva, uključujući gastrointestinalne grčeve, kao i za suportivno simptomatsko liječenje gastritisa. Primjenjuje se u obliku kapi više puta na dan, a sadrži ekstrakte biljaka gorka ognjica, korijen anđelike, cvijet kamilice, plod kima, plod sikavice, list matičnjaka, list paprene metvice, zelen rosopasa i korijen sladića.

Dodaci prehrani u primjeni kod dispepsije

Probiotici i infekcija Helicobacter pylori - budući da standardna terapija infekcije bakterijom H. pylori podrazumijeva kombinaciju 2 antibiotika te antisekretorni lijek, logično je da probiotici mogu biti od pomoći u terapiji. Tako se pokazalo da nekoliko sojeva lactobacilla i bifidobacteria, kao i spore Bacillus clausii, pomažu u smanjenju nuspojava terapije antibioticima.

Sam učinak probiotika na eradikaciju bakterije H. pylori još je uvijek upitan. Meta analiza 14 randomiziranih studija ukazuje da uzimanje probiotika uz terapiju antibioticima povećava uspješnost eradikacije H. pylori. Također, nedavno objavljenja studija u časopisu Journal of Food Science pokazuje da sojevi Lactobacillus probiotka inhibiraju aktivnost i kolonizaciju H. pylori, smanjujući rizik od razvoja infekcije. Dodatno, postoje saznanja da probiotici zajedno s protuupalnim fitokemikalijama iz zelenog čaja, crnog vina, klica brokula i češnjaka smanjuju rizik od karcinoma želuca uzrokovanog infekcijom H. pylori. Unatoč tome, nema dovoljno dokaza koji bi pokazali da probiotik sam, bez antibiotika, iskorjenjuje bakteriju kada je infekcija već nastala.

Gastroprotektivni učinak kapsaicina - kapsaicin je specifična tvar i sastavni dio plodova roda Capsicum kojemu pripada paprika, a daje ljutinu plodovima. Prema količini kapsaicina koja je obrnuto proporcionalna veličini ploda, provedena je klasifikacija na slatke i ljute sorte paprike. Kapsaicin ima ljekovito djelovanje jer djeluje antiseptički, a u probavnom sustavu sprječava razvoj bakterija truljenja i poboljšava probavu hrane draženjem sluzokože crijeva.

Iako je uvriježen stav da ljute papričice ili čili nisu preporučljive kod dispepsije, istraživanja pokazuju drugačije. Aktivna tvar iz ljutih papričica – kapsaicin – ima zaštitno djelovanje na sluznicu želuca. Čini se da kapsaicin ne stimulira nego inhibira lučenje želučane kiseline te potiče dotok krvi u mukozno tkivo želuca. Ipak, čini se da akutno izlaganje većim koncentracijama kapsaicina i čilija može pogoršati abdominalnu bol i osjećaj pečenja kod dispeptičnih bolesnika. S druge strane, kronični unos prirodnog čilija smanjuje tegobe gastritisa i refluksne bolesti, a slično pokazuju i epidemiološke studije, budući da je učestalost ulkusa želuca značajno niža u populacijama koje konzumiraju veće količine čilija.

Mješavine probavnih enzima - u situacijama teže probavljivosti i izraženih tegoba dispepsije logično je pomisliti kako bi dodatak probavnih enzima mogao ublažiti tegobe. Stoga se danas na tržištu mogu pronaći mješavine probavnih enzima koje sadrže proteaze, amilaze, lipaze, celulaze, pektinaze, glukoamilaze, laktaze, invertaze, dakle sve enzime potrebne za probavu sastojaka hrane koju unosimo uobičajenom prehranom. Takve pripravke uputno je uzimati uz obroke, posebice uz obilne, teške obroke kada se očekuje zahtjevniji proces probave. Također, dostupni su i enzimi iz papaje (papain) i anansa (bromelain) koji poglavito potpomažu probavu proteina, a koriste se i u procesima proizvodnje i pripreme hrane, primjerice u svrhu omekšavanja mesa. Takvi pripravci obično su formulirani kao tablete za žvakanje i primjenjuju se uz obrok bogat proteinima.

Betain hidroklorid: kod smanjenog lučenja želučane kiseline - u većem broju slučajeva tegobe dispepsije nastaju zbog pojačanog lučenja želučane kiseline. Međutim, moguća je i suprotna situacija kada je lučenje želučane kiseline smanjeno. U tim slučajevima od pomoći može biti dodatak prehrani betain hidroklorid (betain HCl) kiseli oblik betaina, tvari slične vitaminima koja se nalazi u žitaricama. U pripravcima se često nalazi u kombinaciji s pepsinom, enzimom potrebnim za probavu proteina.

Smanjeno lučenje želučane kiseline (hipoklorhidrija ili aklorhidrija) najčešće se javlja u starijoj dobi, a simptomi su vrlo slični pojačanom lučenju kiseline poput pečenja, loše probave, refluksa, nadimanja i umora nakon jela. U kombinaciji s hipoklorhidrijom često se javlja i kandidijaza, pa je stoga pravilno postavljanje dijagnoze od velikog značaja za pacijenta.

Literatura:

 1. Fabijanić D, Slavicek K, Kardum D, Banić M, Sutlić Z, Anić B, Rudez I, Bonacin D, Karlica D, Simunić M.Frequency and characteristics of dyspepsia in coronary artery disease patients. Lijec Vjesn. 2010 Jul-Aug;132(7-8):222-7.
 2. Krznarić Ž, Makar- Aušperger K, Ljubas- Kelečić D. Lijekovi u ručnoj prodaji u gastroenterologiji. Pharmaca, 2009, 1-2: 25-33.
 3. Z. Krznaric, D. Ljubas Kelecic, N. Rustemovic, D. Vranesic Bender, R. Ostojic, P. Markos, C. Scarpignato Pharmaceutical principles of acid inhibitors: unmet needs Dig Dis. 2011;29(5):469-75.
 4. Tong JL, Ran ZH, Shen J, Zhang CX, Xiao SD. Meta-analysis: the effect of supplementation with probiotics on eradication rates and adverse events during Helicobacter pylori eradication therapy. Aliment Pharmacol Ther 2007;25:155–68.
 5. Nista EC, Candelli M, Cremonini F, et al. Bacillus clausii therapy to reduce sideeffects of anti-Helicobacter pylori treatment: randomized, double-blind, placebo controlled trial. Aliment Pharmacol Ther 2004;20:1181–8.
 6. Satyanarayana MN. Capsaicin and gastric ulcers. Crit Rev Food Sci Nutr. 2006;46(4):275-328.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner Banner