Vijesti

Lutein i tjelesna aktivnost

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Lutein i tjelesna aktivnost

U nedavnom istraživanju znanstvenici su otkrili vezu između visoke koncentracije luteina i učestale tjelesne aktivnosti. Naime, proučeno je 135 ranije provedenih istraživanja koja su mjerila razinu luteina i tjelesnu aktivnost, no samo je 17 od njih službeno utvrđivalo i njihovu međusobnu povezanost. Najveće pitanje koje znanstvenike trenutno muči je, povećava li češća tjelesna aktivnost razinu luteina ili visoka razina luteina jednostavno upućuje na tjelesno aktivniju osobu koja hranom i dodacima prehrani unosi više luteina od neaktivne osobe.

Preliminarno istraživanje provedeno na štakorima i dvostruko slijepo randomizirano istraživanje provedeno na ljudima pokazali su da na razinu luteina utječe tjelesna aktivnost. U prvom istraživanju znanstvenici su štakorima dali mlijeko obogaćeno luteinom, što je rezultiralo povećanjem duljine trčanja, dok se u drugom istraživanju 19 odraslih osoba koje su koristile lutein počelo češće baviti tjelesnom aktivnošću, za razliku od 20 pojedinaca koji su dobili placebo.

Ako povećanje razine luteina, ili čak i drugih karotenoida, može povećati učestalost tjelesne aktivnosti, tada bi njihovo uzimanje moglo imati velike koristi za smanjenje rizika od kroničnih bolesti. Potrebna su opsežnija istraživanja koja će potvrditi utjecaj luteina na tjelesnu aktivnost i uz nju vezane zdravstvene koristi.

Izvor: Nutrients