Omega-3 - razlozi za preporuku potkrijepljeni istraživanjima

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Omega-3 EPA i DHA - posebno su korisne u 4 područja:  kardiovaskularno zdravlje, zdravlje mozga i kognitivne funkcije, zdravlje očiju te prenatalno i dojenačko zdravlje

 
Omega-3 - razlozi za preporuku potkrijepljeni istraživanjima

Ovaj tekst omogućio je GOED.

To je međunarodna organizacija za EPA i DHA omega-3 (Global Organization for EPA and DHA Omega-3s), trgovinska udruga koja zastupa 200 globalnih tvrtki koje djeluju u industriji omega-3 masnih kiselina. Naglašavajući nedostatan unos omega-3 putem prehrane, GOED promiče povećanje njihove potrošnje na globalnoj razini.

 Članstvo u  organizaciji obuhvaća sve segmente  opskrbnog lanca omega-3, od ribarskih tvrtki do proizvođača ribljeg ulja, proizvođača dodataka prehrani, trgovaca hranom i pićem do farmaceutskih tvrtki. Kao uvjet članstva, članovi se moraju pridržavati kvalitete proizvodaa i strogih etičkih standarda.  

GOED-ov portal www.fatsoflife.com namijenjen zdravstvenim djelatnicima donosi znanstveno utemeljene informacije o omega-3 masnim kiselinama.

 

Kardiovaskularno zdravlje

Prema Centers for Disease Control, u SAD svake godine od bolesti srca umire oko 610.000 osoba - to je svaka 4. smrt.1 Većina Amerikanaca (95,7%) unosom ne osigurava dovoljnu količinu EPA i DHA omega-3 masnih kiselina, onu koja bi imale kardioprotektivni učinak.

Ispitivanje iz 2012. ocjenjuje da je nizak unos omega-3 čimbenik koji je odgovoran za 54.626 prijevremenih smrti od koronarne bolesti srca3 . Meta-analizom intervencijskih kliničkih pokusa iz 2013. godine, utvrđeno je da se s dodatnih 100 mg/dan za 5% smanjuje rizik od smrti uslijed koronarne bolesti srca.4

Meta-analiza objavljena 2017. pokazala je da je unošenje EPA i DHA omega-3 smanjilo rizik od te smrti za prosječnih 8%.5 Meta-analize su pokazale čak i veće, odnosno 17% smanjenje rizika, u skupinama koje su imale povišene trigliceride ili LDL kolesterol. Najveće smanjenje stope smrtnosti, od čak 30%, bilo je zapaženo u pokusima u kojima su se koristile doze EPA i DHA više od 1 grama na dan.

Istraživanja također pokazuju da EPA i DHA djeluju na čimbenike oboljenja srca i na druge načine. Pomažu da se snize razine triglicerida i da se smanji krvni tlak. Dvadesetijedna meta-analiza pokazala je 20-40% smanjenje serumskih triglicerida kao posljedicu unošenja EPA i DHA.6 Meta-analizom 70 randomiziranih kontroliranih pokusa bila su utvrđena statistički signifikantna smanjenja sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka.7 Također treba uzeti u obzir i potencijalne pozitivne učinke koje imaju omega-3 - mogu biti jednako efikasne kao i promjene stila života, poput povećanja fizičke aktivnosti i smanjenog unosa alkohola ili natrija.

Studija objavljena u Mayo Clinic Proceedings pokazala je da se konzumiranjem EPA i DHA omega-3 može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca, naročito kod populacije s povišenim rizikom, i to 16% smanjenje kod osoba s visokim trigliceridima i 14% smanjenje kod osoba s visokim LDL kolesterolom.8  Istraživanje također pokazuje nestatistički signifikantno 6% smanjenje rizika među svim populacijama u randomizoranim kontroliranim pokusima i statistički signifikantno smanjenje  rizika koronarnog oboljenja srca od 19% u masovnim prospektivnim studijama. Ti nalazi su posebno relevantni za postupke kod rizika od koronarne bolesti srca. Naime, smatra se da 25% Amerikanaca starijih od 20 godina ima razine triglicerida od 150 mg/dl ili više9,  a 27% u dobi između 40 i 74 godine ima razine kolesterola od 130 mg/dl ili više.10

 --------------------------------------------------------------------------------------------------

[1] CDC, NCHS. Underlying Cause of Death 1999-2013 on CDC WONDER Online Database, released 2015. Data are from the Multiple Cause of Death Files, 1999-2013, as compiled from data provided by the 57 vital statistics jurisdictions through the Vital Statistics Cooperative Program. Accessed Feb. 3, 2015.

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690086/pdf/nutrients-07-05534.pdf

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852674/pdf/nihms946949.pdf

4 https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61299-4/abstract?code=lancet-site

5 https://www.lipidjournal.com/article/S1933-2874(17)30395-1/pdf

6 http://fatsoflife.com/cardiovascular-studies-page/

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054797/pdf/hpu024.pdf

8 https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(16)30681-4/pdf

9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25973997

10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23759124

 

 

Kognitivno i mentalno zdravlje

Dokazano je korisno djelovanje omega-3 na zdravlje mozga. Istraživanje je pokazalo njihov učinak na kognitivnu funkciju i pamćenje, simptome depresije, ADHD i na oporavak od traumatskih povreda mozga.11

Omega-3 povezuju se i sa smanjenim rizikom od kognitivnog oštećenja. U meta-analizi 21 studije, DHA je bila posebno povezana s manjim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti.12  

Rezultati istraživanja obećavaju i u pogledu mentalnog zdavlja. Postoje dokazi da osobe koje boluju od depresije ne unose dovoljno EPA ni DHA. S obzirom da je depresija jedan od najčešćih mentalnih poremećaja u SAD, istraživanje se bavi ulogom omega-3 u regulaciji raspoloženja. Omega-3 masne kiseline pomažu stanicama mozga da koriste neurotransmitore serotonin i dopamin koji pomažu u regulaciji raspoloženja, te smanjuju upale u mozgu, povezane s depresijom.

Dijete u kojima nedostaju omega-3 povezane su sa 50% smanjenim brojem dopaminergičkih neurona koji su glavni izvor dopamina. To ne začuđuje s obzirom da se najmanje 50% mozga sastoji iz masti, a DHA je najobilnije zastupljena omega-3 masna kiselina u mozgu.13

 Osim toga, neka istraživanja upućuju da bi dodaci prehrani s omega-3 mogli smanjiti simptome povezane s ADHD, a u visokim dozama bi mogle biti korisne i kod traumatskih povreda mozga.14

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------- 

11 https://fatsoflife.com/brain-studies-page/

12 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26718417

13 https://fatsoflife.com/brain-studies-page/

14 https://fatsoflife.com/brain-studies-page/

 

 

Prenatalno i dojenačko zdravlje

Poznato je da je DHA najvažnija omega-3 za trudnoću, jer predstavlja ključni gradivni element mozga, retine i živčanog sustava. Unošenje dovoljne količine omega-3 tijekom trudnoće  povezano je s brojnim dobrobitima za dijete. Zaključci Early Nutrition Academy upućuju na to da je optimalni unos 700 mg na dan EPA+DHA, od čega bi najmanje 300 mg trebala biti DHA.15

Početkom 2018. American Academy of Pediatrics prepoznala je važnost DHA i arahidonske kiseline za podršku razvoju mozga u prvih 1.000 dana života djeteta. Znanstvenim istraživanjima dokazano je da uzimanje DHA tijekom trudnoće i dojenja podupire zdrav razvoj mozga, oka i živčanog sustava fetusa16.

Istraživanje također pokazuje i pozitivan utjecaj unosa omega-3 na smanjenje vjerojatnosti prijevremenog porođaja i na zdraviju težinu novorođečeta. U nedavnoj meta-analizi, omega-3 povezuju se sa 58% smanjenja vjerojatnosti ranog prijevremenog poroda.17

 --------------------------------------------------------------------------------------------------- 

15 https://www.karger.com/Article/Pdf/365767

16 Ramakrishnan U, Stein AD, Parra-Cabrera S, Wang M, Imhoff-Kunsch B, Juarez-Marquez S, Rivera J, Martorell R. Effects of docosahexaenoic acid supplementation during pregnancy on gestational age and size at birth: randomized, double-blind, placebo-controlled trial in Mexico. Food Nutr Bull. 2010;31:S108–16.

17 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773247

 

 

Zaštita očiju

Omega-3 podržava razvoj vida kod dojenčadi, ali njihov utjecaj je i u ovom području znatno veći. Najveća koncentracija DHA u tijelu nalazi se u mrežnici oka.18 DHA je važan nutrijent za stanice u oku koje kontroliraju mogućnost gledanja pod različitim svjetlosnim uvjetima.19American Optometric Association potvrđuje rezultate istraživanja koja su pokazala da su EPA i DHA važne za pravilan razvoj funkcija vida i za funkciju retine.20

Omega-3 također imaju ulogu i kod sindroma suhog oka. Procjenjuje se da on u SAD pogađa oko 3,2 milijuna žena starijih od 50 godina21 i 1,68 milijuna muškaraca starijih od 50 godina. Istraživanja upućuju na to da uzimanje dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama može smanjiti simptome suhih očiju.22

Osim toga, nekoliko studija upućuje na to da veći unos omega-3 može smanjiti rizik od makularne degeneracije (SMD) povezane sa starošću.23 To je osobito ako u obzir uzmemo činjenicu da npr. gotovo 2,1 milijuna Amerikanaca starijih od 50 godina ima kasni (vlažni) oblik SMD, što može dovesti do oštećenja vida.24 Također, u 2010. godini 9,1 milijuna Amerikanaca imalo je rani (suhi) oblik SMD25 , a do navršene 80. godine, jedan od deset Amerikanaca ima kasni oblik SMD.26

---------------------------------------------------------------------------------------------------- 

18 https://fatsoflife.com/prenatal-studies-page/

19 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6348799

20 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16547139

21 https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/diet-and-nutrition/essential-fatty-acids

22 Schaumberg DA, Sullivan DA, Buring JE, Dana MR. Prevalence of dry eye syndrome among US women. Am J Ophthalmol. 2003 Aug;136(2):318-26.

23 http://fatsoflife.com/eye-studies-page/

24 http://fatsoflife.com/eye-studies-page/

25 American Academy of Ophthalmology website. https://www.aao.org/newsroom/eye-health-statistics.  Accessed August 31, 2018.

26 Rein DB, Wittenborn JS, Zhang X, Honeycutt AA, Lesesne SB, Saaddine J; Vision Health Cost-Effectiveness Study Group. Forecasting age-related macular degeneration through the year 2015: the potential impact of new treatments. Arch Ophthalmol. 2009 Apr;127(4):533-40.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner