Vijesti

Feritin iz graška kao dodatak prehrani

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Feritin iz graška kao dodatak prehrani

Oblik željeza prirodno prisutan u grašku mogao bi se koristiti u proizvodnji novih dodataka prehrani željeza koji, u odnosu na postojeće, imaju manje nuspojava.

Pri ozbiljnijim nedostacima željeza, u praksi se uobičajeno primjenjuju dodaci prehrani sa ionima željeza koje odlikuje visoka bioraspoloživost – apsorpcija i raspodjela. Međutim, oni uzrokuju brojne gastrointestinalne smetnje koje su posljedice oksidacijskog stresa, zbog čega seuterapiji izbjegavaju spomenuti dodataci prehrani. U cilju da smanje popratne smetnje znanstvenici su odlučili ispitati učinkovitost alternativnog izvora željeza koji stvara manji oksidacijski stres. Riječ je o proteinu feritinu koji je prirodno prisutan u grašku. Učinkovitost feritina testirana je na caco-2 stanicama koje se koriste u proučavanju apsorpcije i transporta nutrijenata.

Pokazalo se da je dobra apsorpcija feritina omogućena ako je on prethodno zaštićen od niske pH vrijednosti u želucu. U tom se slučaju apsorpcija feritina odvija procesom endocitoze kojim nastaje 60% manje oksidacijskog stresa u odnosu na proces apsorpcije željezovih iona.

Buduća istraživanja ispitivat će dodatne načine koji mogu osigurati očuvanje feritina sve do mjesta njegove apsorpcije u tankom crijevu.

Izvor: The Journal of Nutrition