Hiperpigmentacija

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Nika Brlečić, univ.mag.pharm.

Tamne, plitke mrlje na koži, svijetlosmeđe do crne boje, različitih veličina i oblika nastaju uslijed prekomjerne proizvodnje melanina koji kosi i očima daje njihovu prirodnu boju 

Hiperpigmentacija

 

Prekomjernu proizvodnju melanina izaziva niz čimbenika, među kojim su najvažniji izlaganje suncu, genetika, hormonalni utjecaji, te ozljede ili upale na koži.

Postoje tri glavne vrste kožnih hiperpigmentacija:
1. Melasma je opći pojam koji opisuje tamniju kožu.
2. Chloasma se obično koristi za opisivanje kože čija je diskoloracija uzrokovana utjecajem hormona, kod trudnoće, upotrebe kontracepcijskih pilula ili estrogenske zamjenske terapije.
3. Solarni lentigenes je tehnički izraz za tamne mrlje na koži uzrokovane suncem.

Da bi se smanjila mogućnost nastanka hiperpigmentacija kožu je potrebno štititi preparatima s visokim UV faktorom gotovo cijele godine, pogotovo na skijanju, to jest na višim nadmorskim visinama, gdje je osim UV zračenja dodatno pojačana refleksija zbog snijega.

Postoji više načina kako se mrlje mogu ukloniti, ili barem donekle izjednačiti s bojom tena. Prirodni put uvijek je uvijek najbolje rješenje za kožu.

Kreme na osnovu C vitamina su vrlo djelotvorne, jer je on jak antioksidans, pa odbija slobodne radikale, odnosno nestabilne molekule koje nastaju kad je koža izložena suncu i UV zračenju. Na taj način sprječava nastanak oštećenja.

U kremama za posvjetljivaje lica koristi se i ekstrakt peršina, i to kod neujednačene boje tena ili kod sunčanih pjega. On je, naime, bogat vitaminima C i A, ali i mnogim mineralima.

Jak inhibirajući učinak na melanogenezu (proces stvaranja pigmenta melanina) ima tratinčica (Bellis perennis). Depigmentacijska aktivnost tratinčice temelji se na kumulativnonom učinku:
• inhibicije aktivnosti tirozinaze (enzim odgovoran za nastanak pigmenta  

  melanina);
• redukcije sinteze tirozinaze (smanjuje stvaranje enzima odgovornog  za

  nastanak pigmenta melanina);
• redukciji melanin-stimulirajućeg medijatora endotelina.

Ekstrakt cvjetova tratinčice sadrži bioaktivne molekule saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin. Zbog prisustva tih aktivnih komponenata u fitomedicini je široka primjena ekstrakta tratinčice, jer pokazuje antimikrobni, antifungalni, antioksidativni i neuroprotektivni učinak. Koči djelovanje tirozinaze (enzim odgovoran za stvaranje pigmenta melanina); obnavlja  stanice kože, posvijetljuje melanin u epidermi; smanjenjuje intenzitet pjega ili ih potpuno uklanja; ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije (hiperpigmentacija, sunčane pjege, staračke pjege); štiti kožu od nastanka novih pjega; štiti kožu od oksidativnog stresa.

Proizvod s tratinčicom nalazi se u inovativnoj Nikel Kremi protiv pjega s tratinčicom. Inovativna je po tome što služi kao dnevna njega, a koža na koju je primijenjena može se izložiti i suncu.

U Nikel liniji, još je jedan proizvod na osnovu tratinčice - Serum protiv pjega s tratinčicom - još veće koncentracije. Serum se aplicira direktno na hiperpigmentacijske mrlje. Općenito, serumi sadrže veću koncentraciju aktivnih tvari koji dubinski prodiru do mjesta u koži do kojih krema ne može doći, pa tako osiguravaju bolje upijanje prijeko potrebnih elemenata i pojačavaju učinak kreme koja se nanosi nakon seruma.

Proizvodi na osnovu tratičice mogu se koristiti kao redovita njega - dnevna i noćna, tijekom neograničenog vremena.

Da bi se pojačao učinak njege, preporuča se svakog tjedna napraviti piling. Pilingom se uklanjaju površinske odumrle stanice što koži pomaže da "diše", a kremi kojom se koža njeguje omogućava se nesmetano djelovanje.

Treći prirodni saveznik u borbi protiv hiperpigmentacija je vitamin C. Vitamin C može blokirati tirozinazu koja stvara melanin. Pjege su manje vidljive nakon 4-12 tjedana upotrebe. Dobro je vitamin C kombinirati s mliječnom kiselinom.

Svi navedeni sastojci pomažu u 'borbi' protiv hiperpigmentacija, no važno je napomenuti da kod takvih neinvazivnih postupaka treba biti strpljiv, jer se hiperpigmentacije ne mogu rješiti preko noći.

Krema protiv pjega s tratinčicom je lagana hidratantna krema s visokim udjelom ekstrakta tratinčice koji dokazano (zaštićeno patentom) ima snažnu depigmentacijsku aktivnost: posvjetljuje hiperpigmentirane mrlje i sprječava njihovo nastajanje. Koristi se za njegu i izbjeljivanje pjega i „fleka“. Redovitom uporabom koža postaje ujednačene boje, dubinski hidrirana i zaštićena od nastanka pjega.

Serum protiv pjega s tratinčicom je bogat ekstraktom cvjetova tratinčice i faktorima vlaženja, intenzivno pomaže umanjiti vidljivost smeđih hiperpigmentiranih mrlja.

Krema s peršinom je bogata peršinom iz bio uzgoja koji sadrži prirodne vitamine A, C, B skupine i flavonoide te karite maslacem i pasiflorom. Kozmetika je s posebnom namjenom. Preporuča se za njegu osjetljive kože sklone rosacei; za ublažavanje crvenila i kapilara; za pomlađivanje kože; za njegu kože kod neujednačene boje tena ili kod pjega. Pogodna je za dnevnu i noćnu njegu te za njegu područja oko očiju. 

 

 

NIKEL PROMO

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner